Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος, χωρίς καμία μέριμνα από την πολιτεία.

Αν και έχουν περάσει μόνο τρία χρόνια, από την ολέθρια πυρκαγιά του Αυγούστου 2009, μάλλον ξεχάστηκε από αρκετούς.
Ήδη βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, αυτή την στιγμή που γράφω
αυτό, η Βοιωτία καίγεται σε 2 περιοχές με κλειστή την εθνική οδό! (Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει άραγε…)
Και η πολιτεία δεν έχει κάνει καμία απαραίτητη εργασία, αλλά ούτε έχουν δοθεί κονδύλια στους δήμους, για την κάλυψη αναγκών τους!


Είναι λυπηρό να πρέπει να τονίζεις συνεχώς τα αυτονόητα και να καταντάς γραφικός, έχοντας μία ευαισθησία ίσως περισσότερο, από κάποιους άλλους.
Η Αν. Αττική μπορεί να έχασε 200 στρέμματα στην φωτιά του 2009, αλλά πρώτον αυτά έχουν και πάλι γίνει θαμνώδεις εκτάσεις, αλλά υπάρχουν και πολλές περιοχές, μάλιστα δίπλα σε οικισμούς και στις πόλεις που κινδυνεύουν, άμεσα.
Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να σκέφτομαι σενάρια καταστροφής αυτών των δασών, που δυστυχώς αναπόφευκτα, όχι μόνο θα μας στοιχίσουν, αλλά πιθανότατα να έχουμε και ανθρώπινα θύματα.
Είναι τραγικό να βλέπεις άκοπα τα χορτάρια δίπλα σε μεγάλες ή μικρές κυκλοφοριακές αρτηρίες, ακόμα και σε απλές κοινοτικές οδούς, σκεπτόμενος ότι από ένα πεταμένο τσιγάρο, μπορεί να συμβεί ο όλεθρος.
Με δεδομένο ότι είναι φύση αδύνατο!  η Πυροσβεστική Υπηρεσία να μπορεί να καλύψει μόνη της, όλη την έκταση της Αν. Αττικής, σίγουρα η συμμετοχή εθελοντών και δημοτικών πυροσβεστικών σταθμών, φαντάζει περισσότερο αναγκαία.
Ποια είναι όμως η κατάσταση αυτών σήμερα;
Αλλού δεν έχουν πόρους να ξεκινήσει η λειτουργία τους, αλλού υπολειτουργούν οι υπηρεσίες και κάπου αλλού….. το άγνωστο!!! Που  γράφω σε άλλο άρθρο ερώτηση.
Με αρκετή καύσιμη ύλη, ακόμα και μέσα στους  οικιστικούς ιστούς, με τα μελτέμια να είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη για την περιοχή μας, θεωρώ ότι κρίνετε κάτι περισσότερο από αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προστασία της περιοχής μας.
Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τους εθελοντές –ενεργούς πολίτες. Είναι ο οικονομικός παράγοντας που δυσχεραίνει την συμμετοχή των.
Αν αναλογιστούμε ότι για την μετακίνηση του ένας εθελοντής χρειάζεται το μίνιμουμ 5€ χωρίς να υπολογίσουμε το να γίνουν περιπολίες με το όχημα των, σε μηνιαία βάση το ποσό αυτό ανέρχεται στο νούμερο των 200€ και αν άλλες εποχές θα μας ήταν αστείο ακόμα και να το αναφέρουμε, τώρα φαντάζει απρόσιτο για τον μέσο πολίτη.
Άρα θα πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά, ενισχύοντας τον τοπικό εθελοντισμό ανά περιοχή, ανά οικισμό, μειώνοντας αισθητά τα έξοδα και αυξάνοντας την προσφορά.
Η ερώτηση σας σίγουρα, είναι πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αλλά και ποιο μπορεί να είναι το κέρδος του.
Λοιπόν και επιτυχία μπορεί να έχει, όπως και κέρδος στην περιοχή του καθενός, αλλά και κέρδος με σωματική άσκηση των συμμετεχόντων, αρκεί να το πιστέψουν και να οργανωθούν.

Λύση υπάρχει λοιπόν αρκεί να υπάρξει θέληση, ώστε με ελάχιστο κόστος να καλυφθούν οι οικισμοί και οι γύρω από αυτούς δασώδεις περιοχές.
Όσοι έχουμε ασχοληθεί ως εθελοντές πυροσβέστες, το πρώτο που μάθαμε ήταν ότι τα πρώτα 5 λεπτά σε κάθε εστία, είναι τα πιο κρίσιμα!!!  Όπου η φωτιά μπορεί να σβήσει με ένα πυροσβεστήρα ή κανά δύο κουβάδες νερό.
Μετά είναι που δυσχεραίνει το έργο και εξαπλώνεται η εστία δυσκολεύοντας την κατάσβεση της.
Αυτό λοιπόν το κρίσιμο πεντάλεπτο και μέχρι να έρθει το πρώτο όχημα της Πυροσβεστικής, μπορούν να κριθούν πολλά.

Καλώ όποιον πολίτη θέλει ειδικά από την περιοχή της Νέας Μάκρης, να κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα www.an-attiki.gr και να δηλώσει συμμετοχή στην ομάδα «ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑ...» όπου από εκεί θα συζητήσουμε τους τρόπους προσφοράς, αλλά και κάποιας βασικής εκπαίδευσης από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ή και ακόμα να σας ενημερώσουμε, πως μπορείτε να γίνετε εθελοντές πυροσβέστες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να έχετε και κάρτα εθελοντή.

Δεν ευελπιστώ σε σοβαρή βοήθεια από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, πιστεύω όμως στην θέληση την δική σας, ώστε να προστατεύσουμε την περιοχή μας.

πηγή: an-attiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου