Του Αντώνη Γάκη
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο Περιβάλλον τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο το ίδιο το Φυσικό μας Περιβάλλον έχει πιο πολύ από ποτέ την ανάγκη για τη δική μας αλλαγή και αντιμετώπιση του σε καθημερινό επίπεδο.
Το πώς αντιλαμβανόμαστε την προστασία και τη συντήρηση του
πρέπει να αλλάξει ραγδαία και συντεταγμένα.Το πώς αντιλαμβανόμαστε την προστασία και τη συντήρηση του
Ακόμα και η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να κάνει πολλά αν εμείς οι ίδιοι σε προσωπικό επίπεδο δεν αρχίσουμε να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε πιο "πράσινα".
Η επαναχρησιμοποίηση του νερού ,σε συνδυασμό με τη λογική χρήση του , η οικιακή κομποστοποίηση, η ανακύκλωση στην πηγή, οι πράσινες πηγές ενέργειας με τις νέες πιο άμεσα κατανοητές ΑΠΕ όπως τα οικιακά φωτοβολταϊκά, το σβήσιμο του διακόπτη, η χρήση Μαζικών Μέσων Μεταφοράς , η αλλαγή υγρού καύσιμου με πιο φιλικά προς τη περιβάλλον , οι πράσινες στέγες , ό κήπος του μπαλκονιού, η προστασία των δασών, η αναδάσωση , η προστασία των ακρών και των ρεμάτων και δεκάδες ακόμα μικρές καθημερινές μας συνήθειες είναι πολύ πιο καταλυτικές από τις πομπώδεις πολιτικές της κάθε καλοπροαίρετης κυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και μόνο έτσι το προσωπικό μας ανθρακικό αποτύπωμα θα είναι λιγότερο επώδυνο για το φυσικό μας <<σπίτι>>
Σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής κάποιες από τις πράσινες δράσεις μας είναι οι εξής:
- Η ανάπλαση πλατειών του δημοτικού κήπου και κεντρικών δρόμων στο Δήμο Υμηττού με βιοκλιματικά υλικά, καθώς και κατασκευή δικτύου πυροπροστασίας
- Η βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου
- Η ανάπλαση της Λεωφόρου Θηβών με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και η διασφάλιση προσβασιμότητας των πεζών επί της οδού Θηβών
- Η κατασκευή διαδρόμων πάρκου με κυβόλιθους στο Παλαιό Φάληρο από ψυχρά υλικά, εκτάσεως 4.450 τ.μ., πρωτοποριακή δράση, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Science and Environment» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Πέραν αυτού αναπτύσσουμε πρωτοπόρες ερευνητικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με την πρώην Νομαρχία Αθηνών και νυν Περιφέρεια Αττικής, με τίτλο: «Μετατροπή Συμβατικών Αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά»
- Πλέον πρόσφατο όσο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Άλσος Περιστερίου με τον συμβολικό τίτλο «Άλσος-Οικογένεια-Ζωή».
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία των ακτών και την επαναξιοποίηση των υδάτων της Αττικής, όπως το μεγάλο έργο επαναχρησιμοποίησης των υδάτων της Ψυτάλλειας, ύψους 37,9 Εκατομμυρίων Ευρώ. Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε δράσεις, εντάξαμε έργα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων της Αττικής. Σοβαρά προβλήματα που δεν επιλύθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Πριν αλλάξουμε τον κόσμο ας αλλάξουμε λίγο την καθημερινή μας άποψη και στάση ζωής απέναντι στο φυσικό μας Περιβάλλον.
Η φύση , δεν μας ανήκει, είμαστε προσωρινοί χρήστες της , τη κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και πρέπει να το διατηρήσουμε ζωντανό και αναλλοίωτο για τα παιδιά μας.
Αντώνης Γάκης
Υ.Δρ Περιβάλλοντος Παντείου Πανεπιστημίου,
Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου