Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

«Κολλημένες» οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία μέχρι το 2014

Μόνο στο Λονδίνο αναμένεται μικρή άνοδος της τάξεως του 2% Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Βρετανία θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως το 2014 πριν αυξηθεί η αξία των ακινήτων τους, αφού συνδυαστικά η ασθενής ζήτηση και η πιστωτική στενότητα έχουν οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε αισθητή επιβράδυνση, όπως προκύπτει από μια σημερινή έρευνα του Ρόιτερς. Μόνη εξαίρεση το Λονδίνο, όπου οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν λίγο περισσότερο από 2%.

Αφότου πριν από περίπου πέντε χρόνια οι τιμές των ακινήτων έφθασαν στο ζενίθ τους, σήμερα αυτές έχουν χάσει το ένα πέμπτο και φέτος θα απολέσουν άλλο ένα 1,6%, για να σταθεροποιηθούν από τα τέλη του 2013, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε και στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν 21 παράγοντες της βρετανικής αγοράς ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου είχε διαφανεί ότι αναμενόταν πτώση 2% της αξίας των κατοικιών το 2012, αλλά αύξηση της αξίας τους 1,9% μεταγενέστερα.

Η στέγη είναι σημαντικός δείκτης καταναλωτικής ευμάρειας στη Βρετανία.Τα 10 έτη που προηγήθηκαν του 2007 οι μέσες τιμές σε αυτήν την αγορά τριπλασιάστηκαν.

Τώρα είναι γύρω στο 0,7% χαμηλότερα σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι, ανέφερε στα τέλη Μαΐου ο πάροχος ενυπόθηκων δανείων Nationwide.

«Ως να λήξει η χρονιά αναμένεται επιπλέον κάθοδος τιμών σε μικρό ποσοστό, εν μέσω της ασθενούς ζήτησης κατοικίας και της πιστωτικής στενότητας. Μολαταύτα... η καθοδική τάση δεν θα είναι απότομη», επισήμανε η αναλύτρια Μέλανι Μπάουλερ του οίκου Moody's.

Το τελευταίο 12μηνο, συνάπτονται στη Βρετανία περίπου 50 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια τον μήνα. Η πρόβλεψη είναι ότι ο ρυθμός αυτός δεν θα ξεπεραστεί, αισθητά, στο εγγύς μέλλον, ενώ έχει επιβραδυνθεί 50% σε σύγκριση με τα μέσα του 2007.

Από τις αρχές του 2012, η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η προβλεπόμενη τριμηνιαία ανάπτυξή της στο ορατό μέλλον θα είναι χλιαρή, με το ποσοστό των ανέργων να βρίσκεται ελαφρά χαμηλότερα από το προ 17ετίας ζενίθ του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου