Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πόνος στον αυχένα: Είναι το botox λύση; Τι λένε οι ειδικοί για τις ενέσεις traptox

Εάν νιώθετε τον αυχένα σας να πονάει από το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σας, δεν είστε μόνοι. Το φαινόμενο του «tech neck» είναι όλο και πιο συνηθισμένο στις μέρες μας, και μιά από τις λύσεις που φαίνεται ότι επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι είναι μάλλον απροσδόκητη. Ο λόγος για το botox (ναι, το ίδιο που χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες στο μεσόφρυο), το οποίο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για την αυχεναλγία. Το tech neck περιγράφει τον πόνο και την ένταση στον αυχένα που προκύπτει από το συνεχές σκύψιμο του κεφαλιού κατά την χρήση κινητών και υπολογιστών. Ερευνητές από το King’s College London πρόσφατα παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν πόσο επιβαρυντική είναι η κακή στάση του σώματος. Σε κανονική στάση, η πίεση που ασκείται στη σπονδυλική στήλη είναι περίπου 5 κιλά. Όμως, όταν σκύβουμε για να κοιτάξουμε τις οθόνες μας, η πίεση στον αυχένα μπορεί να φτάσει τα 22 κιλά!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά η νέα τάση στον τομέα των θεραπειών για τον αυχενικό πόνο είναι η χρήση του botox. Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται «traptox» λόγω των τραπεζοειδών μυών που στοχεύει, χρησιμοποιεί μικρές ενέσεις botox για να παραλύσει προσωρινά τους μύες του αυχένα. Αυτό μειώνει την ένταση και βελτιώνει την κινητικότητα, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο.


Ο Δρ. Ashwin Soni, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός από το Λονδίνο, αναφέρει ότι βλέπει ολοένα και περισσότερους ασθενείς που ζητούν traptox. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνω των 40 ετών και έχουν περάσει χρόνια σκυμμένοι πάνω από τα γραφεία ή τα κινητά τους», λέει ο Δρ. Soni. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το botox δεν είναι μια μόνιμη λύση, αλλά μια «γρήγορη ανακούφιση». Συνιστά να συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία ή ασκήσεις κινητικότητας όπως η γιόγκα και το pilates. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται επαναλαμβανόμενες ενέσεις κάθε έξι έως εννέα μήνες, ανάλογα με την ένταση του πόνου και την ατομική περίπτωση.



Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία
Εκτός από τις θεραπείες, η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, η καλή στάση του σώματος και ο περιορισμός του χρόνου μπροστά από τις οθόνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων. Φροντίστε να τοποθετείτε τις οθόνες σας στο ύψος των ματιών και να κάνετε διαλείμματα για να ξεκουράζετε τον αυχένα σας. Αν αισθάνεστε έντονο πόνο στον αυχένα λόγω της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας, η θεραπεία με botox ενδεχομένως να είναι μια αποτελεσματική αλλά προσωρινή λύση η εφαρμογή της οποίας θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από σύσταση του ειδικού, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου