Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Σίριαλ για το φαινόμενο «Σάρα Βάγκενκνεχτ», που έχει φέρει τα πάνω - κάτω στον πολιτικό κόσμο

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην «κόκκινη Σάρα» Βάγκενκνεχτ, τη γυναίκα που έδωσε πνοή στο κόμμα BSW, θα προβάλει η γερμανική τηλεόραση, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της προσωπικής της ζωής. Η 55χρονη σύζυγος του ιστορικού στελέχους της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Όσκαρ Λαφοντέν αναδεικνύεται σε μία ήρεμη δύναμη, καθώς το κόμμα που ίδρυσε μόλις τον Ιανουάριο, έχει ήδη ταράξει τα νερά της πολιτικής σκηνής στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.
Η «κόκκινη Σάρα» με τον χαρακτηριστικό κότσο, έβαλε την υπογραφή της στο κόμμα που έχει αριστερές ρίζες, ωστόσο, όπως η ίδια επισημαίνει, δεν έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό κόμμα Die Linke, όπου ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος επί χρόνια.




Στο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, οι τηλεθεατές μπορούν να την απολαύσουν σε απλές καθημερινές της στιγμές.

«Κοιτάζοντας τον καθρέφτη, πιάνει τα πυκνά, μαύρα μαλλιά της και τα πλέκει φτιάχνοντας τον - κάπως συντηρητικό - κότσο. Χρειάζονται δέκα λεπτά για να μεταμορφωθεί η σύζυγος του Λαφοντέν στη σιδηρά κυρία του κόμματος BSW», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.



Στο ντοκιμαντέρ που αποτελείται από πέντε επεισόδια, υπό τον τίτλο, «Inside Alliance Wagenknecht», τίθενται δύο βασικά ερωτήματα: Ποια είναι αυτή η γυναίκα που ηγείται ενός κόμματος που φέρει το όνομά της και πόσο από αυτό που βλέπει κανείς είναι πραγματικό ή... στημένο.

Ήδη στο πρώτο επεισόδιο, η 55χρονη Σάρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει με ειρωνικό ύφος: «Δεν είμαστε ένας θίασος που χρηματοδοτείται από έναν δισεκατομμυριούχο που βρίσκεται στο πίσω μέρος...».

Για την Βάγκενκνεχτ, το ζήτημα της ειρήνης είναι κρίσιμο για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει ξεκάθαρα την δεξαμενή των ψηφοφόρων της: είναι άνθρωποι που νιώθουν ότι μένουν πίσω. Μια γυναίκα που πίνει νερό στο όνομα της Σάρα λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με την πολιτική, αλλά η Σάρα Βάγκενκνεχτ με εμπνέει ως άτομο: Αν δεν είχε συσταθεί το κόμμα της, δεν θα πήγαινα ποτέ να ψηφίσω».






Στο ντοκιμαντέρ, η Σάρα διατυμπανίζει ότι δεν θέλει να ακούει τις φήμες που κυκλοφορούν πως είναι «η φωνή του Πούτιν στη Γερμανία». Ούτε καν από πιθανούς νέους ψηφοφόρους που είναι επικριτικοί για τη στάση της για τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας μπροστά στην «ανώτερη μεσαία τάξη» του Ντίσελντορφ, είχε δηλώσει χωρίς περιστροφές: «Όποιος εξακολουθεί να ονειρεύεται σήμερα ότι η Ουκρανία θα πάρει πίσω την Κριμαία, απλά ονειρεύεται. Αυτή είναι καθαρή ηθική πολιτική, δεν θα συμβεί ποτέ».

Τολμώντας να κάνει την διαφορά στην γερμανική πολιτική σκηνή, το αποτέλεσμα του κόμματός της σε τρία κρατίδια - Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο - εξέπληξε τους δημοσκόπους καθώς με το... καλημέρα κατέλαβε την τρίτη θέση. Σημειώνεται ότι, το νεοσύστατο κόμμα της βρήκε μεγάλη απήχηση στη δεξαμενή των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Η αμφιλεγόμενη Γερμανίδα πολιτικός ήταν κάποτε το πρόσωπο του σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος (PDS) και είναι αρκετά γνωστή στην πατρίδα της.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στο παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Το γεγονός ότι παντρεύτηκε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν, της άνοιξε τα φτερά για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της: την δημιουργία του δικού της κόμματος.

Μέσα στο 2024, η Βάγκενκνεχτ εγκατέλειψε την Αριστερά για να ιδρύσει ένα νέο κόμμα που φέρει το όνομά της: τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), που βασίζεται σε ένα μείγμα αριστερών οικονομικών πολιτικών, συντηρητικών απόψεων για τη μετανάστευση και φιλορωσικών πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική.

Στους κερδισμένους των τοπικών εκλογών σε τρία κρατίδια, Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση «εξαφανίζοντας» την Αριστερά, το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Το κόμμα της πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς τάσσεται υπέρ της Ρωσίας και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό.

Οι πολέμιοί της εξακολουθούν να της προσάπτουν ότι δεν έχει βγάλει από πάνω της τον... μανδύα της κομμουνίστριας.

1 σχόλιο:

  1. Αυτή η κυρια έχει τεράστια περιουσία προσωπική. Πτι θέλει κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου