Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Γερμανία: Διαδικασίες ασύλου σε τρίτες χώρες - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση καγκελαρίας - ομόσπονδων κρατιδίων

Συγκεκριμένες προτάσεις για την διενέργεια διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα κρατίδια, τα οποία συμφώνησαν επίσης στην έκδοση προπληρωμένων καρτών για τους πρόσφυγες και ανώτατο όριο μετρητών τα 50 ευρώ. Κομβικό ήταν και το ζήτημα των απελάσεων μεταναστών που διαπράττουν εγκλήματα στην Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης καγκελαρίας - κρατιδίων, οι κυβερνήσεις των τελευταίων κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναπτύξει συγκεκριμένα μοντέλα για τις διαδικασίες ασύλου που ανατίθενται σε χώρες διέλευσης και τρίτες χώρες και να προωθήσει τις απαραίτητες για αυτό αλλαγές στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εθνική νομοθεσία περί ασύλου, δήλωσαν μετά την διάσκεψη ο πρωθυπουργός της Έσσης Μπόρις Ράιν (CDU) και ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ (SPD), ο οποίος προέβλεψε πάντως ότι θα υπάρξουν «μεγάλα προβλήματα» με τις τρίτες χώρες.

Η κατάσταση, διευκρίνισε, θα μπορούσε να είναι καλύτερη στις χώρες διέλευσης. «Κανείς πάντως δεν θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι αυτό είναι το κλειδί - κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υπερβολή», προειδοποίησε.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πάντως, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έσπευσε επίσης να περιορίσει τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι ακόμη και ένα τέτοιο σύστημα δεν θα άλλαζε δομικά τον αριθμό μεταναστών στην Γερμανία.

Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τα γερμανικά κόμματα, ιδιαίτερα ενόψει και των κρατιδιακών εκλογών στην Θουριγγία, την Σαξονία και το Βρανδεμβούργο μετά το καλοκαίρι. Και στα τρία κρατίδια η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) σημειώνει ποσοστά - ρεκόρ και το μεταναστευτικό αποτελεί κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Στην αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γενς Σπαν υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά νομικά εμπόδια για τις διαδικασίες ασύλου σε τρίτες χώρες, αλλά ότι απλώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί ο αριθμός της παράνομης μετανάστευσης στην Γερμανία εντός λίγων μηνών», πρόσθεσε ο κ. Σπαν.



Τα κρατίδια συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην έκδοση προπληρωμένης κάρτας αγορών για τους μετανάστες και ανώτατο όριο μετρητών τα 50 ευρώ. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το ποσό, θα πρέπει να χρεώνεται στην κάρτα.

Βασικό ζήτημα της διάσκεψης ήταν επίσης η δυνατότητα ταχείας απέλασης μεταναστών οι οποίοι διαπράττουν στην Γερμανία εγκλήματα, ακόμη και προς την Συρία και το Αφγανιστάν, ακόμη και αν κάτι τέτοιο θα απαιτούσε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς 'Ασαντ και τους Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου