Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Μέταλλο από το υπερπέραν βρέθηκε στον αρχαίο θησαυρό της Βιλένα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι δύο αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού από τον θησαυρό της Βιλένα περιέχουν σίδηρο από μετεωρίτη που έπεσε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνιαΌταν οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν έναν θησαυρό της Εποχής του Χαλκού πριν από 60 και πλέον χρόνια, θεώρησαν ότι η ανακάλυψή τους ήταν κάτι το εξωπραγματικό, καθώς αποδείχθηκε ότι τμήματα του θησαυρού, γνωστού ως «Θησαυρός της Βιλένα», ήταν κατασκευασμένα από εξωγήινο μέταλλο.

Πιο αναλυτικά, η αρχαία συλλογή αποτελείται από 59 χρυσά αντικείμενα (μεταξύ των οποίων 27 βραχιόλια και 11 κύπελλα), καθώς και μερικά κομμάτια από ασήμι ή σίδηρο.

Όταν οι ειδικοί έκαναν την εκπληκτική ανακάλυψη σε έναν λάκκο με χαλίκια στο Αλικάντε της Ισπανίας, το 1963, παρατήρησαν κάποιες ασυνήθιστες λεπτομέρειες σε ορισμένα από τα κομμάτια του σιδήρου.

Οι ερευνητές της εποχής σημείωσαν ότι η επίχρυση λαβή ενός σπαθιού και ένα ανοιχτό βραχιόλι αποτελούνταν από «ένα σκούρο μολύβδινο μέταλλο», το οποίο «γυαλίζει σε ορισμένες περιοχές και καλύπτεται από ένα οξείδιο σιδήρου», αναφέρει η El País.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες ότι τα δύο αυτά κομμάτια «είναι τα πρώτα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Ιβηρική Χερσόνησο και τα οποία κατασκευάστηκαν με υλικό που προέρχεται από χώρες πέραν του πλανήτη Γη».

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trabajos de Prehistoria, αποκάλυψε ότι ο σίδηρος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτά τα δύο αντικείμενα προήλθε από έναν μετεωρίτη που έπεσε στη Γη πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με το Live Science.


Αν και παραμένει ασαφές ποιος κατασκεύασε τους θησαυρούς και από πού ακριβώς προήλθαν, ο Montero-Ruiz και οι συνάδελφοί του επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τα πρώτα και τα παλαιότερα αντικείμενα από μετεωρίτη σίδηρο που βρέθηκαν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου