Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ναυάγιο Αντικυθήρων 2024: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες με νέα σημαντικά ευρήματα

Για ακόμη μια χρονιά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετείχε στην αποστολή του 2024 στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η φετινή αποστολή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαΐου και 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος 2021-2025 που ενεργοποιήθηκε ξανά με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και πραγματοποιήθηκε από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έλαβε για άλλη μια φορά ισχυρή υποστήριξη από το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή διαθέτοντας ομάδα οκτώ τεχνικών δυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που ενίσχυσε σημαντικά τη συνολική αποτελεσματικότητα των καταδυτικών επιχειρήσεων. Οι εξαιρετικά καλές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στην ομάδα να σημειώσει σημαντική πρόοδο στις εργασίες πεδίου. Από τις ανασκαφές προέκυψαν πολυάριθμα ευρήματα, και κυρίως η ανακάλυψη ενός σημαντικού τμήματος του κύτους του πλοίου.

Για πρώτη φορά από την ανακάλυψή του από σφουγγαράδες το 1900, η ​​επιστημονική προσέγγιση που πραγματοποιήθηκε από τη διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι (Επίτιμη Διευθύντρια Εναλίων Αρχαιοτήτων) και τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Lorenz Baumer (Πανεπιστήμιο της Γενεύης), η έρευνα ανοίγει ταυτόχρονα νέα ερωτήματα: Πώς ακριβώς συνέβη το ναυάγιο; Τα ανθρώπινα λείψανα ανήκαν σε επιβάτες ή σε μέλη του πληρώματος;

Για να απαντηθούν αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν πολλές τεχνικές και έχει προγραμματιστεί μεγάλη επιστημονική εργασία που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει μεγάλη έκθεση για την παρουσίαση των ευρημάτων του όλου έργου «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» το φθινόπωρο του 2024, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου