Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Η έφηβη που αψήφησε τους Ναζί: Η θυσία και το τραγικό τέλος (vid)






Η έφηβη που αψήφησε τους Ναζί: Η θυσία και το τραγικό τέλος (vid)




  Κατηγορούμενη ότι πυροβόλησε εναντίον ναζιστών στρατιωτών, η Lepa Radić αντιμετώπισε την εκτέλεση με στωικότητα που άφησε τους βασανιστές της με δέος.Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς την ιδέα να ρισκάρει κανείς τη ζωή του για την πατρίδα του στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών. Οι περισσότεροι έφηβοι σε αυτή την ηλικία είναι απασχολημένοι με την αντιμετώπιση των προκλήσεων του λυκείου και τα όνειρα για τη μελλοντική τους καριέρα. Αλλά για τη Lepa Radić, ένα νεαρό κορίτσι που γεννήθηκε στο Bosanski Petrovac της Γιουγκοσλαβίας, η εφηβεία της σημαδεύτηκε από μια γενναιότητα που αψηφούσε την ηλικία της.

Γεννημένη στις 19 Δεκεμβρίου 1925, τα χρόνια της Lepa επισκιάστηκαν από το απειλητικό φάσμα της σύγκρουσης. Παρά την αβεβαιότητα της εποχής, διακρίθηκε ακαδημαϊκά και ήταν γνωστή για τη σοβαρή συμπεριφορά της και την αγάπη της για το διάβασμα. Ο θείος της Vladeta Radić, εξέχουσα προσωπικότητα του εργατικού κινήματος, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκείνη.

Σε ηλικία 15 ετών, η Lepa πήρε την τολμηρή απόφαση να ενταχθεί στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας, μια οργάνωση που συνδεόταν με την Κοινωνική Συμμαχία των Εργαζομένων της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της διαδρομής της ως υπέρμαχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια εποχή που ο κόσμος βρισκόταν σε αναταραχή.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονταν, η Γιουγκοσλαβία ενεπλάκη στο χάος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίς να αποθαρρύνεται από τα νιάτα της, η Lepa εντάχθηκε στους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους, ένα κίνημα αντίστασης που πολεμούσε κατά των δυνάμεων του Άξονα. Παρά την ηλικία της, επέδειξε θάρρος και πεποίθηση που διέψευδαν τα χρόνια της.

Ωστόσο, η προκλητικότητα της Lepa θα είχε μεγάλο κόστος. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί σε ηλικία μόλις 17 ετών και αντιμετώπισε αφάνταστη βαρβαρότητα στα χέρια τους. Για τρεις αγωνιώδεις ημέρες υπέμεινε βασανιστήρια σε μια απελπισμένη προσπάθεια των απαγωγέων της να αποσπάσουν πληροφορίες για τους συναδέλφους της Παρτιζάνους. Ωστόσο, παρά τον αφόρητο πόνο, η Lepa παρέμεινε ακλόνητη, αρνούμενη να προδώσει τους συντρόφους της.

Η ακλόνητη πίστη της και το αδάμαστο πνεύμα της την καταδίκασαν σε θάνατο. Κατηγορούμενη ότι πυροβόλησε εναντίον ναζιστών στρατιωτών, η Lepa Radić αντιμετώπισε την εκτέλεση με στωικότητα που άφησε τους βασανιστές της με δέος. Παρά τις προσπάθειές τους να την κάμψουν, παρέμεινε αποφασιστική μέχρι το τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου