Τρίτη 30 Απριλίου 2024
Απόστολος Σαχίνης (1919-1997): Ο ακαδημαϊκός που αυτοκτόνησε από μία ιατρική γνωμάτευση…
Ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς της λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα ήταν ο Απόστολος Σαχίνης. Με λαμπρές σπουδές, μακρά πανεπιστημιακή θητεία και πλούσιο συγγραφικό έργο εκλέχθηκε το 1984 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.Δυστυχώς η σύζυγός του αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια της ζωής της (λευχαιμία), που ήταν η αιτία του θανάτου της. Λίγο αργότερα, διαγνώστηκε και ο ίδιος με την ίδια ασθένεια. Για άγνωστους λόγους, δεν αναζήτησε κάποια άλλη ιατρική γνωμάτευση, ούτε πιθανή θεραπεία. Προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του, στην οδό Αριστοτέλους στην Αθήνα, μια μέρα πριν συμπληρώσει τα 78 του χρόνια.
Ποιος ήταν ο Απόστολος Σαχίνης;
Ο Απόστολος Σαχίνης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1919 στην Αθήνα. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας. Το 1936 αποφοίτησε από το Βαρβάκειο, ενώ το 1941 έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1942 έλαβε πτυχίο και από τη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Στη συνέχεια σπούδασε στο Kings College του Λονδίνου, απ’ όπου το 1955 έλαβε Master of Arts. Το 1957 απαγορεύθηκε Doctor of Philosophy στο ίδιο ίδρυμα. Το 1961 πήρε πτυχίο και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1959 ως το 1966 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ από το 1965 ως το 1967 δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στους μετεκπαιδευόμενους δασκάλους στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το 1965 διορίστηκε άμισθος και το 1969 εντεταλμένος Υφηγητής Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου δίδαξε ο Απόστολος Σαχίνης
Το 1968 εκλέχθηκε έκτακτος καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς όμως να τοποθετηθεί και το 1970 τακτικός καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εκεί διορίστηκε τον Μάρτιο του 1972. Αποχώρησε το 1983. Τον επόμενο χρόνο εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1991 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.
Τιμήθηκε τρεις φορές (1958, 1966, 1982) με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου και κριτικής, με το έπαθλο Μ. Νεγρεπόντη της «Ομάδας των Δώδεκα» (1965) και το Βραβείο Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών το 1974.
Άποψη από το εσωτερικό της Ακαδημίας Αθηνών Το συγγραφικό έργο του Απόστολου Σαχίνη
Ο Απόστολος Σαχίνης εμφανίστηκε στα γράμματα το 1944 με δημοσίευσή του στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα» και ακολούθησαν πλήθος άρθρων και μελετών για τη νεοελληνική λογοτεχνία και, κυρίως, τις άγνωστες περιόδους της σε περιοδικά και εφημερίδες («Αγγλοελληνική Επιθεώρηση», «ΕΕΦΣΠΘ», «Έθνος», «Ελληνικά», «Εποχές», «Ευθύνη», «Νέα Εστία», «Νέα Πορεία»), αλλά και στα «Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών».
Το συγγραφικό έργο του Σαχίνη είναι πολύ πλούσιο: «Αναζητήσεις της μεσοπολεμικής πεζογραφίας» (1945), «Η πεζογραφία της Κατοχής» (1948), «Το ιστορικό μυθιστόρημα» (1957), «Το νεοελληνικό μυθιστόρημα» (1958), «Συμβολή στην ιστορία της «Πανδώρας» και των παλιών περιοδικών» (1964), «Νέοι Πεζογράφοι» (1965), «Πεζογράφοι του καιρού μας» (1964), «Το νέο μυθιστόρημα» (1972), «Παλαιότεροι πεζογράφοι» (1979), «Προσεγγίσεις» (1989), «Μελέτες για την κρητική λογοτεχνία» (1995) κ.ά. Εξέδωσε επίσης τη σειρά «Τετράδια κριτικής» (1978-1996) σε 9 τόμους κ.ά.
Αποτίμηση του έργου του Απόστολου Σαχίνη
Τα ενδιαφέροντα του Σαχίνη αφορούσαν τη νεοελληνική πεζογραφία, καθώς και την ιστορία και τη θεωρία της κριτικής.
Ασχολήθηκε με το έργο σύγχρονών του πεζογράφων και με το είδος του ιστορικού μυθιστορήματος. Άσκησε μεθοδική κριτική στη νεοελληνική λογοτεχνία, με προσβάσεις στην αγγλική και γαλλική λογοτεχνία. Η θεωρία του εδράζεται στην ισότιμη εκτίμηση και αναγνώριση της σημασίας μορφής και περιεχομένου, το οποίο επιθυμεί να βγαίνει προσανατολισμένο σε ορισμένες θετικές αξίες.
Σύμφωνα με τον Π.Δ. Μαστροδημήτρη: «…σε μια εποχή όπου στις σχέσεις πανεπιστημιακής φιλολογίας και ελεύθερης κριτικής κυριαρχούσε ένα κλίμα αμοιβαίας αμφισβήτησης ή τουλάχιστον κοινής αμηχανίας, ο Σαχίνης συνδύασε τον αξιολογικό στοχασμό με την ερευνητική γνώση και πρότεινε με την πολύτομη συγγραφική πράξη του μιαν ενιαία αντίληψη της μελέτης της λογοτεχνίας (αξιοποιώντας ωφέλιμα το αγγλοσαξονικό πρότυπο του scholar-critic)».
Το τραγικό τέλος του Απόστολου Σαχίνη
Ο Απόστολος Σαχίνης ήταν παντρεμένος, αλλά με τη σύζυγό του δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Έμεναν στον 6ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Αριστοτέλους, στην Πλατεία Βικτωρίας.
Η σύζυγός του διαγνώστηκε με λευχαιμία τη δεκαετία του 1980, ωστόσο έζησε για δέκα περίπου χρόνια, πριν φύγει από τη ζωή. Λίγο αργότερα, ο Απόστολος Σαχίνης έκανε κάποιες εξετάσεις. Ο ίδιος γιατρός που παρακολουθούσε τη σύζυγό του, του ανακοίνωσε ότι πάσχει κι αυτός από λευχαιμία. Ο Σαχίνης, άνθρωπος εσωστρεφής, χωρίς πολλούς φίλους, αν και με τεράστια μόρφωση, δεν ζήτησε καν μια δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο γιατρό, ούτε έκανε κάποιες επαναληπτικές εξετάσεις, αλλά αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.
Ένα απόγευμα τηλεφώνησε στην οικιακή βοηθό του και της είπε να είναι οπωσδήποτε την επόμενη μέρα στις 8 το πρωί στο σπίτι του στην οδό Αριστοτέλους, καθώς είχε κάποια σημαντική συνάντηση αργότερα και έπρεπε να τακτοποιήσει το γραφείο του. Όμως το επόμενο πρωινό, ο Σαχίνης δεν θα ζούσε…
Ο Σαχίνης προμηθεύτηκε, άγνωστο από πού, ένα όπλο. Στις 2 π.μ. της 5ης Δεκεμβρίου 1997, μια μέρα πριν συμπληρώσει τα 78 του χρόνια αυτοπυροβολήθηκε δίνοντας τέλος στη ζωή του. Το πρωί η οικιακή βοηθός που πήγε στο διαμέρισμα του Σαχίνη, τον βρήκε νεκρό στην κρεβατοκάμαρά του. Αυτό ήταν το άδοξο τέλος ενός σπουδαίο διανοούμενου και κριτικού της λογοτεχνίας… Ίσως δεν αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε το πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε. Ακόμα κι αν έπασχε από λευχαιμία είχε ακόμα, πιθανότατα, αρκετά χρόνια ζωής…
Όσοι γνώρισαν από κοντά τον Απόστολο Σαχίνη, κάνουν λόγο για έναν πολύ καταρτισμένο ακαδημαϊκό, ιδιαίτερα αυστηρό όμως, πάντοτε κομψό (λέγεται ότι βρέθηκαν τουλάχιστον 40 κουστούμια στις ντουλάπες του μετά τον θάνατό του), που άφησε σημαντικό έργο και έδωσε, εντελώς απροσδόκητα, τέλος στη ζωή του… Μεγάλο μέρος της περιουσίας του, ανάμεσα στα άλλα και τα διαμερίσματα στην πολυκατοικία της οδού Αριστοτέλους, τα κληροδότησε στην Ακαδημία Αθηνών.
Πηγές: «ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ», Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, Νοέμβριος 2007.
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ», Τόμος 3, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.
Τα στοιχεία της τελευταίας παραγράφου δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε ΜΜΕ. Στο διαδίκτυο υπάρχει μόνο μία και μοναδική φωτογραφία του Απόστολου Σαχίνη την οποία βλέπετε στο άρθρο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(10118)
- ► Δεκεμβρίου (932)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
-
▼
Απριλίου
(899)
- Rock singer performs I Will Always Love You.
- Land Rover Defender e
- Απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ τα Σαββατοκύριακα;
- Φωτιά στο Μάτι: Έφεση για τις ποινές και τις αθωώσ...
- Ο πόλεμος για τα πατίνια ξανάρχισε με σφήνες 120 χ...
- Απόστολος Σαχίνης (1919-1997): Ο ακαδημαϊκός που α...
- Μετά τις σφαίρες ήρθαν οι επιθέσεις με drone στην ...
- Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο π...
- Η έφηβη που αψήφησε τους Ναζί: Η θυσία και το τραγ...
- «Πόρτα» από τη Δύση στον Ερντογάν πριν το τετ α τε...
- Συναγερμός στις σουηδικές Αρχές - Αστυνομικοί διέρ...
- Μάτι: «Εγώ πέταξα την καρέκλα» - Το επεισόδιο στο ...
- Melodramma - Andrea Bocelli (Petar Markoski Violin)
- Nissan GT-R των 24 καρατίων
- Πώς μια πόλη-φάντασμα στην Τοσκάνη μεταμορφώθηκε σ...
- Οργή συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στ...
- Γιατί η μαμά γάτα σβερκώνει τα μωρά γατάκια της
- Βασίλης Γκρίσιν: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» τα ο...
- Τι έγινε τελικά στον Μελιγαλά και την «Πηγάδα» τον...
- Η ανακάλυψη που έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγο...
- Φωτιά στο Μάτι: Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την ...
- Ντίμον: Ο CEO της JPMorgan ξυπνάει στις 04:30, δεν...
- ΗΠΑ: Η προβλήτα στη Γάζα δεν αντικαθιστά την μεταφ...
- Οι μυστηριώδεις πάπυροι που «έδειξαν» τον τάφο του...
- Γερμανία: Απέρριψε το FDP πρόταση για επιστροφή στ...
- Γαλλία: Επαναπατρισμένη πρώην σύζυγος εμίρη του IS...
- Κομοτηνή: Επταμελής σπείρα έκλεψε 16 δίκυκλα σε 17...
- Ο Μπάιντεν περιπαίζει τον Τραμπ στο ετήσιο δείπνο ...
- Lara Fabian - Adagio Italian (Live with a Philharm...
- Ήθελε ν’ ακούσει τον ήχο της Ferrari F40
- Η αλματώδης άνοδος και η θεαματική πτώση της «βασί...
- Γερμανία: Διαδήλωση ισλαμιστών στο Αμβούργο - Κατη...
- Καταδίωξη και σύλληψη διακινητή μεταναστών στο κέν...
- Κωπηλασία: Ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλ...
- Politicο: Ο Πούτιν πήρε τον έλεγχο της Wagner μετά...
- Ιταλία: H Μελόνι κατεβαίνει στις ευρωεκλογές ενώ π...
- Τουρκία: Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικ...
- Set Fire To The Rain / Orquestra Filarmônica UniCe...
- Παθαίνουν οι γάτες κρίσεις πανικού; Πώς να τις αντ...
- Έλεγχοι κάθε μήνα για 500.000 ανασφάλιστα οχήματα
- Πώς θα πληρώσουμε 6 δισ. στην εφορία για ΕΝΦΙΑ και...
- Οι βομβιστές του ΑΤΜ πήραν 20.000 ευρώ και άφησαν ...
- 80 χρόνια από την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε: Πώ...
- L'italiano 🇮🇹 - Karolina Protsenko & Daniele Vit...
- Η πρώην σύζυγος του πραγματικού «Λύκου της Wall St...
- Βρετανία: Το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη ...
- Πορτογαλία: Η κυβέρνηση απορρίπτει πιθανές επανορθ...
- Ιός του Δυτικού Νείλου: Πρώιμη επέλαση – Δύο ανήλι...
- Μέση Ανατολή: Νυχτερινή επίθεση της Χεζμπολάχ σε α...
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος για κατοχή και διά...
- Εξάρχεια: Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγ...
- Σκοπευτήριο Καισαριανής: Το σχέδιο πίσω από μια ισ...
- Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι ...
- HAUSER - Song to the Moon
- Monica Bellucci - Volevo te
- Lotus Emira
- Τι να κάνετε για να σας ακούει η γάτα σας
- Αύγουστος 1993: η Επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», γ...
- Πέντε συλλήψεις σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξ...
- Κλείνετε τα παντζούρια όταν πέφτετε για ύπνο; Από ...
- Honda NSX Senna
- Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτι...
- Η Ασφάλεια Αθηνών καθώς και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Ε...
- Ερντογάν: Πώς επιχείρησε «ηρωική έξοδο» στην αναβο...
- Κωπηλασία: Ασημένιο μετάλλιο για Φίτσιου - Κοντού ...
- Σιέρα Λεόνε: Ξανά ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα, αφού π...
- Ελίνα Τζένγκο: Έκτη θέση με ρεκόρ στη Σανγκάη
- Ερντογάν: Σκληρή επίθεση κατά ΗΠΑ και Νετανιάχου -...
- Ασημένιο μετάλλιο η Ελισάβετ Τελτσίδου στο Ευρωπαϊ...
- Οπαδική βία: Προφυλακίστηκε και ο «ΟΜΛΕ» για ηθική...
- Wham! • George Michael • Careless Whisper || Jenni...
- H πιο γρήγορη Mercedes που φτιάχτηκε ποτέ
- Maneater (Subtitulos en Español) - Don Jon
- Στουτγκάρδη: To «λίκνο του αυτοκινήτου» είναι ένας...
- Ροζ χρυσός: Ρολόγια στο πιο περιζήτητο μέταλλο
- Νετανιάχου: Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης...
- Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια: Bακτήριο «σκοτώνει» ελι...
- Συνελήφθη 43χρονος μετά από καταδίωξη - Είχε στο α...
- Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσε...
- Αμερικανικά ΜΜΕ: Επιδείνωση της υγείας του Καρόλου...
- Εύβοια: Έπιασε καλαμάρι «γίγα» με βάρος 15 κιλά
- Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας «Ροζ Πάνθη...
- Θεσσαλονίκη: Συμμορία νεαρών έκανε 8 ένοπλες ληστε...
- ΜΕΘ: Ποιοι ασθενείς μπαίνουν πρώτοι – Με ποια κριτ...
- Τραμπ συγκρίνει τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια γ...
- Έξαρση στα περιστατικά απάτης με κάρτες – Έκαναν… ...
- Αρβανιτόφωνες κωμοπόλεις και χωριά της Αττικής
- Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα στο μ...
- Άνω Λιόσια: Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων ...
- Αγοράζαμε και «θάβαμε» θέματα κατά του Τραμπ, λέει...
- Αννίτα Ναθαναήλ: Δικό της το σκάφος που έκλεψαν απ...
- Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 24χρονος που πυροβόλησε ΙΧ κ...
- Άνω Λιόσια: Ταυτοποιήθηκαν 18χρονος και 25χρονος γ...
- Άνω Λιόσια: Βρέθηκε εγκαταλελειμμένο ΙΧ με εκρηκτι...
- Eπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την προγον...
- Στη Φλάνδρα και τις Βρυξέλλες εντοπίζεται η πλειον...
- Χάρβεϊ Γουάινστιν: Τι σημαίνει «δεν είχε δίκαιη δί...
- Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία - Αιχμές κατ...
- Lisa Gerrard / Hans Zimmer (live in Vienna)
- Mini Aceman
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου