Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Γιατί οι γάτες είναι τόσο περίεργες

Μήπως η γάτα σας έχει γίνει η σκιά σας; Μήπως κάθε φορά που ακούει έναν ήχο ορθώνει τα αυτιά της και προσπαθεί να καταλάβει από που έχει έρθει; Σίγουρα αυτά είναι μόνο μερικά από τα σκηνικά που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το γατόνι σας, το οποίο είναι τόσο περίεργο που μάλλον ξέρει όλα τα κουτσομπολιά της γειτονιάς.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως γιατί αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα έχουν τόσο περίεργη φύση; Γιατί θέλουν να τα μαθαίνουν όλα ακόμα και αν τελικά δεν τα αφορά;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους πιθανούς λόγους που οι γάτες είναι τόσο περίεργες.

1. Είναι πανέξυπνες

Οι γάτες μπορεί να είναι περίεργες επειδή η περιέργεια είναι φυσικό αποτέλεσμα της ευφυΐας. Οι αγαπημένοι μας αίλουροι μπορούν να μάθουν και να καταλάβουν αρκετές λέξεις και παρά την κοινή πεποίθηση μπορεί να εκπαιδευτούν – με αρκετό χρόνο και υπομονή. Ωστόσο, δεν έχουν το ίδιο κίνητρο με τους σκύλους να μάθουν εντολές και κόλπα αλλά με νόστιμες λιχουδιές όλα γίνονται. Οι γάτες, λοιπόν, είναι αρκετά έξυπνες για να επικοινωνούν τις ανάγκες τους με τους ανθρώπους και με άλλα ζώα. Επομένως, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να συλλέξουν πληροφορίες από το περιβάλλον για να μπορέσουν να εκφραστούν. Δεν είναι απλά περίεργες. Είναι διάνοιες.

2. Είναι κτητικές


Όταν οι γάτες μπαίνουν σε έναν χώρο αυτόματα γίνονται οι κυρίαρχοί του. Επιλέγουν ένα σημείο το οποίο θα τους προσφέρει την καλύτερη θέα ώστε να μπορούν να επιθεωρούν τα πάντα και μόνο αν θεωρήσουν ότι μπορούν να κάτσουν κάπου καλύτερα θα μετακινηθούν. Αν έχετε την τύχη να μοιράστε το σπίτι σας με ένα ή περισσότερα γατάκια, τότε ίσως να έχετε παρατηρήσει πώς κάθε φορά που αλλάζετε θέση σε ένα αντικείμενο η γάτα σας προσπαθεί να επεξεργαστεί αυτή τη νέα αλλαγή για να είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει στο βασίλειό της.






«Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» και άλλες παροιμίες με γάτες – Τι σημαίνουν;

Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν παροιμίες και ρήσεις που αντλούν από κάποιο χαρακτηριστικό των αγαπημένων μας μικρών αιλουροειδών.


3. Είναι κυνηγοί

Οι γάτες έχουν μάθει να ζουν στη φύση, να παρατηρούν και να κυνηγούν. Έχουν μάθει να είναι τόσο το θύμα, αλλά κυρίως ο θύτης για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επομένως, αν βλέπετε τη γάτα σας να κρύβεται κάτω από τον καναπέ, πίσω από την τηλεόραση και τις κουρτίνες, είναι επειδή αυτό της λέει το ένστικτό της. Θα πρέπει να τα έχει όλα υπό έλεγχο και να είναι προσεκτική – έτσι τουλάχιστον της έχει μάθει η φύση και οι πρόγονοί της. Έχοντας την απαραίτητη κάλυψη θα μπορέσει και να πιάσει τον στόχο της αλλά και να επιβιώσει.

4. Θέλουν να είναι σε εγρήγορση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι γάτες είναι πανέξυπνα όντα και θέλουν να γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον τους. Είναι τολμηρές, όσο φοβισμένες και να φαίνονται στην αρχή, και έχουν ανάγκη να μάθουν πολύ καλά το χώρο για να μπορέσουν να βρουν την κατάλληλη κρυψώνα ή το σημείο που θέλουν να ξεκουραστούν. Θα προσπαθήσουν να αγγίξουν, να μυρίσουν και να δοκιμάσουν τα πάντα στο νέο χώρο ώστε να είναι όλα υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.


5. Θέλουν την προσοχή σας

Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως περιέργεια για το αγαπημένο σας φυτό εσωτερικού χώρου, μπορεί πολύ γρήγορα να έγινε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να σας τραβήξει την προσοχή ο μικροσκοπικός σας αίλουρος. Είναι πολύ έξυπνος για να καταλάβει ότι κάθε φορά που κάνει κάτι που εσείς θεωρείτε κακό, του δίνετε την προσοχή που τόσο πολύ μπορεί να θέλει. Επομένως, η γάτα σας δεν είναι απλά περίεργη, αλλά προσπαθεί κάτι να σας πει ή προσπαθεί να δεθεί μαζί σας –μάλλον με κάπως λάθος τρόπο.

Συνοψίζοντας

Η περιέργεια είναι θεμέλιος λίθος για την ύπαρξη και την επιβίωση όχι μόνο της γάτας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αν δεν ήμασταν αρκετά περίεργοι οι άνθρωποι δεν θα κάναμε όλες αυτές τις ανακαλύψεις και δεν θα είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και οι γάτες είναι περίεργες, για να μπορέσουν να εξελιχθούν και να επιβιώσουν όπως άλλωστε κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια πάνω στον πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου