Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Γιατί κάποιες γάτες προτιμούν ανθρώπους που δεν τις θέλουν; Τι λένε οι ειδικοί

Έχετε μια γάτα στο σπίτι που μόλις έρχονται οι φίλοι σας εκείνη κατευθύνεται και πλησιάζει το μοναδικό άτομο που δεν του αρέσουν οι γάτες; Μήπως η γάτα το κάνει επίτηδες και πλησιάζει τον έναν και μοναδικό επισκέπτη που είναι αλλεργικός στις γάτες; Έχει κάποιου είδους ραντάρ; Ή μήπως χαίρεται να βλέπει τους καλεσμένους σας να γκρινιάζουν για το αιλουροειδές που πλησιάζει; Μπορείτε να χαλαρώσετε και να ησυχάσετε. Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους συνωμοσίας της αγαπημένη σας γάτας ή με κάποιου είδους συνωμοσίας γενικά των γατών.

Οι γάτες είναι στοργικά πλάσματα. Αυτό το γνωρίζουμε. Όμως προτιμούν τη στοργή όταν αυτή είναι με τους δικούς τους γατίσιους όρους. Σύμφωνα λοιπόν με μια μελέτη, αυτό μπορεί να εξηγήσει ένα από τα περίεργα χαρακτηριστικά των γατών – την τάση τους να έλκονται από ανθρώπους που δεν τις συμπαθούν και πολύ.


Μελετώντας τις αλληλεπιδράσεις γάτας και ανθρώπου

Οι επιστήμονες συμπεριφοράς γάτας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στην Αγγλία συνεργάστηκαν με το κέντρο διάσωσης σκύλων και γατών Battersea Dogs and Cats Home και εκπόνησαν μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Scientific Reports. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 120 εθελοντές, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με πράγματα που αφορούσαν τις γάτες τους, όπως τη συμπεριφορά τους προς αυτές αλλά και την εμπειρία τους με αυτές. Στη συνέχεια, παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις των εθελοντών αυτών με γάτες που δεν γνώριζαν. Αξιολόγησαν επίσης τη γλώσσα του σώματος και τις αντιδράσεις των ζώων.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι πιο έμπειροι γατογονείς τείνουν να δίνουν στα γούνινα μωρά τους λίγο υπερβολική προσοχή, με ό,τι αυτό σημαίνει (υπερβολικές αγκαλιές, αμέτρητα χάδια). Σε σημείο που να γίνονται ενοχλητικοί στις γάτες τους. Αυτή η συμπεριφορά τους είναι πιθανόν να τις αποθαρρύνει και να τις ενοχλεί. Το ίδιο ίσχυε και για τους ανθρώπους που είχαν ζήσει με πολλές γάτες ή που είχαν ζήσει με γάτες για πολλά χρόνια.

Τι αγαπούν και τι μισούν οι γάτες

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα αιλουροειδή προτιμούν να αγγίζονται σε ορισμένες περιοχές, όπως στη βάση των αυτιών, στα μάγουλα, κάτω από το πηγούνι. Οι γάτες εκτιμούν επίσης όταν οι άνθρωποι δίνουν προσοχή στη γλώσσα του σώματός τους και τις αντιδράσεις τους. Μια άλλη μελέτη επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα. Διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι με γάτες αποτυγχάνουν να δώσουν σε εκείνες το χώρο και την ανεξαρτησία που θέλουν. Και αυτό τις αναστατώνει και κάποιες φορές τις στρεσάρει.


Το παράδοξο δε ήταν ότι όσο περισσότερη εμπειρία με γάτες είχαν οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό ήταν να ασχοληθούν μαζί τους περισσότερο από ό,τι άρεσε σε εκείνες. Ήταν επίσης πιο πιθανό να αγγίξουν τα ζώα σε περιοχές όπως η κοιλιά ή η βάση της ουράς, κάτι που οι περισσότερες γάτες δεν θέλουν. Επιπλέον, ξεκινούσαν να αλληλεπιδρούν με αυτές αντί να τις αφήνουν να έρχονται εκείνες, όποτε θέλουν, σε αυτούς.

Έτσι τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και άλλων ερευνών δεν ήταν και τόσο απρόσμενα καθώς γενικά οι γάτες έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση σε ανθρώπους που τους έδιναν «παθητική» προσοχή με ελάχιστο άγγιγμα και ελάχιστη ενόχληση. Προτιμούσαν επίσης εθελοντές που τις χάιδευαν εκεί που ένιωθαν άνετα, όπως στη βάση των αυτιών ή κάτω από το πηγούνι παρά στην ουρά ή το στομάχι.

Αυτό με άλλα λόγια εξηγεί γιατί η γατούλα σας θα πλησιάσει πιο εύκολα κάποιον που πιθανόν να μην τρελαίνεται για αυτή. Καθώς αυτός δεν θα την πιέσει, δεν θα την παραχαϊδέψει, δεν θα τη ζουλήξει, δεν θα την…πρήξει με άλλα λόγια όπως κάνουμε εμείς που τη λατρεύουμε.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μη δώσετε στο κατοικίδιό σας ατελείωτες αγκαλιές και αμέτρητα φιλιά, αλλά όταν πρόκειται για γάτες, μερικές φορές η απόσταση κάνει καλό στη σχέση σας. Άλλωστε το να το παίζεις δύσκολος σε μια γάτα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την κάνεις φίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου