Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Θεσπρωτία: «4 από τις 42 αγελάδες του κτηνοτρόφου βρέθηκαν υποσιτισμένες»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις για τα βοοειδή στο Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας, όπου σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στα social media η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης «A Little Shelter» Κατρίνα Τσάνταλη, κοπάδι αγελάδων ζουν σε τραγικές συνθήκες.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποίησε αυτοψία και όπως ενημερώνει ο νομικός σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Αλέξανδρος Κασσανδρινός σχηματίστηκε δικογραφία κατά του κτηνοτρόφου για παραβάσεις κατά του νόμου προστασίας των ζώων, ο οποίος και συνελήφθη, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.



Σύμφωνα με το πόρισμα της διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου και όπως ανέφερε με ανάρτησή του ο κ. Κασσανδρινός, στη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα εκτροφής, διαπιστώθηκε ότι 4 αγελάδες από τα 42 βοοειδή ήταν υποσιτισμένες, ενώ οι υπόλοιπες σε ικανοποιητική κατάσταση. Σύμφωνα με το πόρισμα της κτηνιατρικής υπηρεσίας δόθηκε εντολή για άμεση χορήγηση 2 με 2,5 κιλών ζωοτροφής ανά ζώο ημερησίως, ενώ θα διεξαχθεί επανέλεγχος των ζώων σε 10 ημέρες για εκ νέου εκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους.






Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων με ανακοίνωση της αντιπροέδρου Μυρτώς Λύκα ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είναι υπόδειγμα κτηνοτρόφου και παράλληλα εξήγησε τους λόγους που σε μια μονάδα ένας μικρός αριθμός ζώων μπορεί να δείχνει υποσιτισμένος.



Παράλληλα, τονίζει ότι κανένας κτηνοτρόφος δεν έχει όφελος από τον υποσιτισμό των ζώων του καθώς δεν μπορούν να είναι αποδοτικά. Μάλιστα, η ίδια η αντιπρόεδρος της Ένωσης επικοινώνησε με τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο, καθώς και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και δίνει σειρά απαντήσεων για την μονάδα, αλλά και για την ανάρτηση που είχε κάνει η κυρία Τσάνταλη.

Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος Μυρτώ Λύκα αναφέρει: «Πάμε λοιπόν να βάλουμε τα πραγματα στη θέση τους. Ο κτηνοτρόφος έχει στην κατοχή του 42 βοοειδή. Τα 38 από αυτά χαίρουν άκρας υγείας. Υπάρχουν 4 άρρωστα ζώα που σε καμία περίπτωση δεν είναι υποσιτισμένα. Υπάρχει άραγε κοπάδι στην Ελλάδα χωρίς λίγα άρρωστα ζώα; Οχι φυσικά, θα ήταν σαν να λεμε οτι σε ενα ολόκληρο χωριό δεν υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι. Αν είναι δυνατον!!!!!



Ας δουμε λεπτομερώς όμως την ανακοίνωση της κυρίας Τσανταλη.

ΛΑΘΟΣ ΠΡΩΤΟ

Λέει η κυρία ότι ταϊζονται τα ζώα κάθε 15 μέρες ίσα ίσα για να κρατιούνται στη ζωή και να δίνουν απογόνους. Τι απογόνους να δώσει ένα άρρωστο ζώο??? Και πως να το θρεψει το μοσχαράκι του ένα ζώο αν είναι άρρωστο? Τα άρρωστα ζώα (αν είναι όπως υποστηρίζει η ίδια από μια φωτο που είδε χωρίς να τα έχει δει από κοντά κ να ξέρει) δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος σε μια μονάδα το αντίθετο μάλιστα είναι βάρος καθώς ταιζονται χωρίς να περιμενεις να παρεις ουτε ενα ευρώ.

ΛΑΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Λέει ένα ολόκληρο χωριό βρωμάει ψοφιμι, ζώα ψοφάνε και μένουν εκεί μέχρι να τα απορροφήσει η μάνα γη. Που είναι αυτά τα νεκρά ζώα? Έχει δηλωμένα 42 ζώα και τα 42 βρέθηκαν στην μονάδα του. Όποτε ο ισχυρισμός ότι ψοφάνε ζώα είναι ψέματα.

ΛΑΘΟΣ ΤΡΙΤΟ

Κρατάνε ζώα μόνο για τις επιδοτήσεις…. Ποιες επιδοτήσεις? Έλεγξα προσωπικα τις επιδοτήσεις του ανθρώπου κ σε καμία περίπτωση δεν έχει κάποιο μεγάλο ποσο ουτε καν επιδότηση για όλα τα ζώα. Ας σταματήσει η καραμέλα με τις επιδοτήσεις επιτέλους.

Τελος να πω ότι ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος είναι υπόδειγμα κτηνοτρόφου. Έχει τις αποθήκες του γεματες. Πέρασε έλεγχος δυο φορες απροειδοποίητα και βρέθηκαν οι ταϊστρες γεματες φαγητό και νερό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν απαντήσει με θετικές απόψεις προς το μέρος του.

Δηλώνω λοιπόν ξανά αλληλεγγύη στο πλευρο του και του ευχομαι καλό κουράγιο. Καλώ όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας να σταθουν στο πλευρο του ενάντια σε ψευτικους φιλόζωους που ιδέα δεν έχουν τι σημαίνει κοπαδι και με τι δυσκολίες τα τρέφουμε καθώς το κόστος παραγωγης είναι δυσβάσταχτο. Ελπίζω ειλικρινά να ασχοληθεί με την υπόθεση ο ίδιος ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και να βάλει ένα τέλος στην παρανοια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου