Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

«Ιερός πόλεμος» στη Δωρίδα μεταξύ Ιεράς Μονής Κουντουριώτισσας και ιδιοκτητών για 32.000 στρέμματα γης

Ένας «ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει εδώ και λίγα χρόνια στην Δωρίδα, ανάμεσα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουτσουριώτισσας, τον δήμο Δωρίδας, αλλά και κατοίκους από έξι κοινότητες, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς περιουσίας συνολικής έκτασης 32.000 στρεμμάτων.

Για τον λόγο αυτό η Μητρόπολη Φωκίδας εξέδωσε νωρίτερα σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας συκοφαντίες και ψεύδη τα όσα λέγονται και γράφονται, καθώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την πλευρά της οικειοποίησης οποιασδήποτε περιουσίας, που δεν της ανήκει και πως την όποια διαφορά που έχει δημιουργηθεί θα την λύσουν το επόμενο διάστημα τα Ελληνικά δικαστήρια.
Από την άλλοι οι ιδιοκτήτες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο δήμος Δωρίδας, με ακίνητα και γη, δεν σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο τίτλο και έγγραφο, που έχουν στην κατοχή τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία πως χωρίς να γνωρίζουν, όπως αναφέρουν, το πως και το γιατί έχει βάλει στο “μάτι” και η Ιερά Μονή.


Όπως εξηγεί  ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καπεντζώνης όλα ξεκίνησαν όταν ξαφνικά παρατηρήθηκαν κάποιες μεταγραφές περιουσιών, που ανήκαν στον δήμο και σε κατοίκους, υπέρ της Ιεράς Μονής.

«Yπάρχουν κάποιες διεκδικήσεις από πλευράς Ιεράς Μονής και όχι της Μητρόπολης, για τις οποίες υπάρχουν αμφισβητήσεις ιδιοκτησιών. Οι ιδιοκτησίες αυτές ανήκουν σε κατοίκους, αλλά και στον δήμο. Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση εδώ και περίπου ένα χρόνο, που το ανακαλύψαμε γιατί όλα συνέβησαν ξαφνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των ακινήτων, όπου αμφισβητείται η κυριότητα τους ανήκουν στον δήμο Δωρίδος», σημειώνει ο δήμαρχος και συνεχίζει λέγοντας πως «εμείς σαν δήμος θα κινήσουμε νομικά όλες τις διαδικασίες, όπως και οι κάτοικοι ιδιοκτήτες που θίγονται. Αυτά τα ακίνητα τα διεκδικεί η
Ιερά Μονή. Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό, νομικό, θέμα τίτλων στο οποίο ο κάθε ένας θα πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και τα περιουσιακά του στοιχεία. Αυτό κάνουν όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι αυτό θα κάνει και o δήμος. Όλα ξεκίνησαν όταν παρατηρήθηκε κάποια μεταγραφή ακινήτων εκ μέρος της Μονής. Εκεί διαπιστώθηκε πως κάποια από τα ακίνητα αυτά ανήκαν σε κατοίκους που είχαν τους τίτλους. Μιλάμε για αποθήκες, αγροτεμάχια
και ίσως και κάποια σπίτια».
.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του η ιστοσελίδα Dorida news για τα 32.000 στρέμματα «η Ιερά Μονή επικαλείται και παρουσιάζει διάφορους
τίτλους κυρίως από χρυσόβουλα επί τουρκοκρατίας, ενώ οι κάτοικοι επικαλούνται αποφάσεις του Ελληνικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα όπου οι εκτάσεις είχαν περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία σε αυτούς».

Για τον αγώνα τους αυτό στις 22 Αυγούστου ημέρας γιορτής του Μοναστηριού οι κάτοικοι προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία, έξω από τους χώρους του μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει. Εκεί σήκωσαν πανό, ενώ σε ένα από αυτά έγραφαν πως τόσο ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος όσο και ο Πρωτοσύγκελος Νεκτάριος Μουλατσιώτης, με την καθηγουμένη της Ιεράς Μονής μοναχή Μαριάμ Σκορδά, διάσημη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το χάρισμα της στη βυζαντινή μουσική είναι ανεπιθύμητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου