Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Πονούν τα γόνατά σας; Αυτά είναι τα παπούτσια που χρειάζεστε


Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν πως τα ίσια, εύκαμπτα παπούτσια είναι η ιδανική επιλογή ώστε να αποφύγουν ή να περιορίσουν τον πόνο που αισθάνονται στα γόνατα, νέα επιστημονική μελέτη, όμως, ανατρέπει αυτή την αντίληψη – Τελικά, ποια είναι τα ιδανικά παπούτσια για να ανακουφίσουμε τον πόνο;
Όταν υποφέρετε από πόνο στα γόνατα, το μόνο που σκέφτεστε είναι πώς θα τον κάνετε να φύγει ώστε να μπορέσετε ξανά να περπατήσετε χωρίς να κουτσαίνετε ή να γέρνετε σε κάθε βήμα. Μια μικρή, τυχαιοποιημένη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine βρήκε ότι ένας τύπος παπουτσιών μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός για αυτή τη δουλειά.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 164 ανθρώπους άνω των 50 ετών, οι οποίοι έπασχαν από μέτρια ή σοβαρή αρθρίτιδα στο γόνατο και κάλεσαν τυχαία τους μισούς από αυτούς να φορέσουν σταθερά παπούτσια υποστήριξης με παχιές σόλες που δεν λύγιζαν πολύ, δεν ήταν εύκαμπτες. Οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να φορέσουν ίσια παπούτσια με λεπτές, εύκαμπτες σόλες, τα οποία γενικά θεωρείται ότι παρέχουν κάποιο όφελος, επιτρέποντας μια πιο φυσική κίνηση του ποδιού και του πέλματος.

Και οι δύο ομάδες φόρεσαν τα παπούτσια για έξι ώρες κάθε μέρα και έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Μετά από έξι μήνες, το 58% των ατόμων στην ομάδα με τα σταθερά παπούτσια υποστήριξης ανέφεραν μια μείωση στον πόνο στο γόνατο καθώς περπατούσαν, συγκριτικά με το 40% εκείνων που ανέφεραν μείωση του πόνου μετά τη χρήση των ίσιων, εύκαμπτων παπουτσιών.

Και στις δύο ομάδες, η μείωση του πόνου πιθανότατα προέκυπτε ως όφελος από το τακτικό περπάτημα. Επίσης, οι άνθρωποι που φορούσαν τα εύκαμπτα παπούτσια ήταν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν πόνο στον αστράγαλο ή στο πέλμα, συγκριτικά με όσους φορούσαν τα σταθερά παπούτσια. Αν, λοιπόν, υποφέρετε από πόνο στο γόνατο, συνεχίστε να περπατάτε –με σταθερά παπούτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου