Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Οι γάτες παρακολουθούν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους, σύμφωνα με έρευνα

Εάν έχετε σκεφτεί ποτέ εάν η γάτα σας λέει μουστάκια για το πού βρίσκεστε, η έρευνα μπορεί να έχει μια απάντηση: οι γάτες φαίνεται να παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους καθώς κυκλοφορούν στο σπίτι και εκπλήσσονται αν εμφανιστούν κάπου που δεν τις περιμένουν.

Το εύρημα υποστηρίζει την ιδέα ότι οι γάτες διατηρούν μια νοητική αναπαράσταση των ιδιοκτητών τους, ακόμη και όταν δεν μπορούν να τους δουν μια κρίσιμη γέφυρα για ανώτερες γνωστικές διαδικασίες όπως ο μελλοντικός σχεδιασμός και η φαντασία.

Οι γάτες είναι διαβόητα αδιάκριτα πλάσματα. Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γάτες θα ψάξουν στο σωστό μέρος εάν φαίνεται ότι εξαφανίζεται η τροφή και θα περιμένουν να δουν το πρόσωπο του ιδιοκτήτη τους αν ακούσουν τη φωνή τους, δεν ήταν σαφές πώς αυτή η ικανότητα μεταφράστηκε στην πραγματική ζωή. «Λέγεται [επίσης] ότι οι γάτες δεν ενδιαφέρονται τόσο για τους ιδιοκτήτες τους όσο οι σκύλοι, αλλά είχαμε αμφιβολίες για αυτό το σημείο», δήλωσε ο Δρ Saho Takagi στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ιαπωνία.

Για να το διερευνήσουν, ο Takagi και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τι συνέβη όταν 50 οικόσιτες γάτες έκλεισαν μεμονωμένα μέσα σε ένα δωμάτιο και άκουσαν επανειλημμένα τον ιδιοκτήτη τους να φωνάζει το όνομά τους από έξω, ακολουθούμενο από τη φωνή ενός ξένου ή του ιδιοκτήτη τους, που περνούσε από ένα ηχείο στο απέναντι από το δωμάτιο που κατοικούσαν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου