Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ερντογάν τραγουδά για την Ιερουσαλήμ αλλά ξύνει πληγές στους Άραβες με φωτογραφίες από την οθωμανική κατοχή

 Η προσπάθεια της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν να προσεταιριστεί τους μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής βάζοντας απέναντί του το Ισραήλ είναι γνωστή. Αυτή την φορά ωστόσο έκανε μία άτσαλη κίνηση...Όλα ξεκίνησαν από τις γνωστές εδώ και μέρες άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων με δεκάδες νεκρούς από τις βομβιστικές και αεροπορικές επιθέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία και «τραγούδησε» για την Ιερουσαλήμ και τους «τρομοκράτες του Ισραήλ».

Το σχετικό ηχητικό απόσπασμα ανήρτησε στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις για την μειονότητα στην Θράκη. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, τo βίντεο του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Ερντογάν τιτλοφορείται «Τρομοκρατία του Ισραήλ» και έχει hashtag #ΚράτοςτρομοκρατήςτοΙσραήλ.

Οι στίχοι του τραγουδιού που τραγουδάει ο Ερντογάν:

Έι Ιερουσαλήμ, έι το άρωμα των προφητών/ Έι η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι το μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ η πιο πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Έι το κολιέ των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!







Και ενώ το βίντεο είναι αντίστοιχης αισθητικής με τα προπαγανδιστικά σποτ στα οποία συμμετέχει κατά καιρούς ο Ταγίπ Ερντογάν, κάποιες λεπτομέρειες σε αυτό, πιθανόν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει στο πλευρό της τους Άραβες.

Ο λόγος; Αρκετές από τις φωτογραφίες που εναλλάσσονται στο φόντο του βίντεο όσο ο Ερντογάν τραγουδά με στόμφο είναι από την εποχή όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχό της την Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να κυματίζει σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης η ημισέληνος.

Δεδομένης της καχυποψίας των Αράβων απέναντι στην Τουρκία αλλά και την προσπάθειά τους να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό ο οποίος ήταν πάνω από την περιοχή για σχεδόν 400 χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται τελικά να έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχο της την Ιερουσαλήμ και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής από το 1516 έως το 1917. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μεγάλη Βρετανία πήρε τον έλεγχό της έως την ανακήρυξη του Ισραήλ ως ανεξάρτητου κράτους το 1948.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου