Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη επίσημη εμφάνιση μετά τον θάνατο του Φίλιππου

 Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση με φυσική παρουσία, μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησε σήμερα η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ. Η «αειθαλής» μονάρχης μετέβη στη Βουλή των Λόρδων για να κηρύξει την έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου και να πραγματοποιήσει την ομιλία της, στην οποία παρουσιάζεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Την μονάρχη συνόδευσε ο διάδοχος, πρίγκιπας Κάρολος, αλλά η Ελισάβετ κάθισε μόνη στον χρυσό θρόνο, αφού ο θρόνος του πρίγκιπα Φίλιππου αφαιρέθηκε από την αίθουσα. Ο δούκας του Εδιμβούργου συνόδευε πάντα την βασίλισσα στην έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου και καθόταν στο πλευρό της. Όταν ο Φίλιππος παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, το φθινόπωρο του 2017, ο πρίγκιπας της Ουαλίας συνόδευε τη μητέρα του στη Βουλή των Λόρδων και καθόταν στον θρόνο του Φίλιππου. Φέτος, όμως, ο θρόνος του βασιλικού συζύγου αφαιρέθηκε και ο Κάρολος κάθισε δίπλα στην δούκισσα της Κορνουάλης.

Η βασίλισσα επέλεξε να μην φορέσει στο κεφάλι το βαρύ αυτοκρατορικό στέμμα, το οποίο προπορευόταν κατά την είσοδό της στη Βουλή των Λόρδων. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας της η μονάρχης έχει να φορέσει το εντυπωσιακό στέμμα, που κοσμείται από 3.000 πετράδια, από το 2016. Στην αίθουσα όλοι οι παριστάμενοι - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, φορούσαν μάσκες - εκτός από την Ελισάβετ. Η μονάρχης για την σημαντική ημέρα της έναρξης εργασιών του Κοινοβουλίου φόρεσε ένα λιλά παλτό με καπέλο στο ίδιο χρώμα.




Στην ομιλία της βασίλισσας, που παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας, ώστε να διατηρήσει την υποστήριξη που έλαβε από ψηφοφόρους των Εργατικών στις εκλογές της Σούπερ Πέμπτης (στις 6 Μαΐου) και αυστηρότερη νομοθεσία για τους παράνομους μετανάστες. Η μονάρχης στην δεκάλεπτη ομιλία της ανακοίνωσε συνολικά 30 νομοσχέδια που οι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον θα εισηγηθούν μέσα στο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου