Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Airbnb - Ακίνητα: Στην Airbnb μόνο με αριθμό μητρώου ακινήτου - Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου

 Νέα δεδομένα για τις μισθώσεις Airbnb: Όποιος ιδιοκτήτης δεν διαθέτει τον αριθμό μητρώου για το ακίνητό του και δεν τον καταχωρίζει στο συγκεκριμένο πεδίο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτομάτως θα αποβάλλεται από την πλατφόρμα Από την 1η Ιουνίου 2021 αλλάζουν όλα για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb.
Η κορυφαία και δημοφιλής πλατφόρμα απέστειλε μηνύματα στους Ελληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων, που είναι εγγεγραμμένοι, γνωστοποιώντας τους ότι από την 1η Ιουνίου όσοι θέλουν να καταχωρίσουν το ακίνητό τους υποχρεούνται να αναφέρουν τον αριθμό μητρώου του ακινήτου τους, ειδάλλως θα αποβάλλονται και δεν θα μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους. Για όσους έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρισή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός μητρώου του ακινήτου τους είναι ενημερωμένος.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, (Airbnb, την Booking.com και την VRBO, του ομίλου της Expedia), οι εταιρείες ανταποκρίνονται και καλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, είτε να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου είτε να αποκτήσουν.
Με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει περαιτέρω «ξεκαθάρισμα» στην αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων -πέρα από αυτό που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του newmoney.gr, ως μέρος της συμφωνίας και από τις αρχές Ιουνίου, οι οικοδεσπότες στην Ελλάδα θα απαιτείται να συμπεριλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής πριν αναρτήσουν μία καταχώρηση και η Airbnb από την πλευρά της θα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές ώστε να αποσύρει καταχωρήσεις που διαπιστώνει ότι δεν παρέχουν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση. Aπό πλευράς των Ελλήνων οικοδεσποτών θεωρείται ότι με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις- με απόσυρση αυτών που χαρακτηρίζονται ως «αλεξιπτωτιστές».

Ως προς το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του . Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και των τριών γνωστών πλατφορμών διαμοιρασμού, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης/Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

-Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.



-Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

-Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Με αυτή τη συμφωνία εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ, κάτι που θα οδηγήσει στην αισθητή μείωση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου