Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Βέλγιο: Υφυπουργός δημοσίευσε κατά λάθος τις τιμές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Οι τιμές των εμβολίων κρατούνταν υπό απόλυτη μυστικότητα - Δείτε τη δημοσίευση στο Twitter Η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου Eva De Bleeker δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ και πόσα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων HLN.

Οι τιμές των εμβολίων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μυστικές.
Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τιμές που καταβάλλονται για κάθε εμβόλιο κορωνοϊού, επικαλούμενη εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της διαφάνειας ζητούν μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν ταμεία φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια. Παρόλα αυτά, οι τιμές των εμβολίων κρατούνταν υπό απόλυτη μυστικότητα.

Όλα αυτά μέχρι χθες. Κι αυτό γιατί η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, δημοσίευσε την Πέμπτη ένα tweet και αποκάλυψε, χωρίς να το θέλει και χωρίς να πρέπει, την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η Ε.Ε. και πόσα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια. Το tweet διαγράφηκε, ωστόσο το «κράτησε» η δημοσιογραφική ολλανδόφωνη ιστοσελίδα HLN.





Σύμφωνα με το print screen που δημοσίευσε το HLN, η Ε.Ε. δαπανά μεταξύ 1,78 € και 18 $ ανά εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

-BioNTech/Pfizer: €12


-Moderna: $18
-Oxford/AstraZeneca: €1.78
-Johnson & Johnson: $8.50
-Sanofi/GSK: €7.56
-CureVac: €10

Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατομμύρια εμβόλια για συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ. H De Bleeker είπε ότι η δημοσίευση της κατανομής των τιμών ήταν «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας της», σύμφωνα με το HLN. Για την ιστορία, η Κομισιόν χθες έκλεισε προκαταρκτική συμφωνία με μια ακόμη εταιρεία, την 7η, που λέγεται Novavax.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου