Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Wall Street Journal: Ο Τραμπ πίεζε τον Ουκρανό πρόεδρο να βρει σκάνδαλα του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κατ' επανάληψη πιέσεις στον νέο πρόεδρο
της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες τον Ιούλιο, ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι περίπου οκτώ φορές να συνεργαστεί με τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του, στην έρευνα αυτήν.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στη χορήγηση ξένης βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε μία πηγή της WSJ. Η πηγή αυτή δεν πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε στον Ουκρανό ομόλογό του οποιοδήποτε αντιστάθμισμα για τη συνεργασία του στην έρευνα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα, είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο γιος του εργαζόταν από το 2014 σε μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζουλιάνι παραδέχτηκε κάποια στιγμή ότι ζητήθηκε από το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Ουκρανία "να ερευνήσει τους ισχυρισμούς (...) που εμπλέκουν εμμέσως τον Τζο Μπάιντεν σε μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, Τραμπ και Ζελένσκι συζήτησαν "τις έρευνες για διαφθορά που κλονίζουν τις σχέσεις" των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζητούσαν να μάθουν για ποιον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε τη χορήγηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Τελικά, η βοήθεια αποδεσμεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αρνείται τις πληροφορίες ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε επιλήψιμη συζήτηση με έναν ξένο ηγέτη, απορρίπτοντας τις καταγγελίες που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος φέρεται να εργάζεται στις μυστικές υπηρεσίες.

Η υπόθεση αυτή εξακολουθεί να περιβάλλεται από πέπλο μυστηρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο μάρτυρας αυτός υπέδειξε στις μυστικές υπηρεσίες μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου με κάποιον από την Ουκρανία.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές θέλουν να μάθουν αν ο Τραμπ επιχείρησε να λάβει πληροφορίες για τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο και υποψήφιο για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, ή για την οικογένειά του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο γιος του Μπάιντεν, ο Χάντερ Μπάιντεν, εργαζόταν για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα, ο Τραμπ είπε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα του μάρτυρα αυτού. "Είχα συνομιλίες με πολλούς ηγέτες, ήταν πάντα ανεπίληπτες" είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Όταν ρωτήθηκε αν μίλησε με τον Ζελένσκι για τον Μπάιντεν, απάντησε: "Αυτό για το οποίο μίλησα δεν έχει σημασία", προσθέτοντας όμως ότι "κάποιος θα έπρεπε να ελέγξει τον Μπάιντεν", που θα μπορούσε να είναι ο αντίπαλός του στις εκλογές του 2020.

Ο πρόεδρος είχε ήδη από το πρωί αναρτήσει δύο μηνύματα στο Twitter, με τα ίδια επιχειρήματα, κατηγορώντας "τους ριζοσπαστικούς Δημοκρατικούς (...) και τους εταίρους τους στα παραπλανητικά μμε" για την επίθεση που δέχεται. "Παράξενο που, με τόσους άλλους ανθρώπους που άκουσαν ή γνώριζαν αυτήν την απολύτως πρέπουσα συνομιλία, κανείς άλλος δεν μίλησε. Ξέρετε γιατί; Επειδή τίποτα απ' όσα ειπώθηκαν δεν ήταν κακό, ήταν απολύτως εντάξει", υποστήριξε.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, θεωρώντας ανησυχητική μια "υπόσχεση" που έδωσε ο Τραμπ στον ξένο ηγέτη –σύμφωνα πάντα με την Washington Post– ενημέρωσε επισήμως στις 12 Αυγούστου τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών, τον Μάικλ Άτκινσον. Ο τελευταίος θεώρησε ότι το θέμα ήταν τόσο ευαίσθητο που έπρεπε να ενημερωθεί κατεπειγόντως το Κογκρέσο.

Ο Άτκινσον κατέθεσε την Πέμπτη, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όμως οι Δημοκρατικοί δεν πήραν απαντήσεις.

"Δεν πήραμε καμία απάντηση επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν επέτρεψαν στον γενικό επιθεωρητή" να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Άνταμ Σιφ. "Δεν έχουμε την έγγραφη καταγγελία, δεν γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες του Τύπου είναι ακριβείς ή ανακριβείς", πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε σήμερα τον Μαγκουάιρ ότι παραβαίνει τον νόμο, αρνούμενος να παραδώσει στο Κογκρέσο την καταγγελία του μάρτυρα. "Αν ο πρόεδρος έκανε αυτό που φημολογείται, τότε μπαίνει σε ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο, με σοβαρές συνέπειες για την κυβέρνησή του και τη δημοκρατία μας. Η κωλυσιεργεία του προέδρου και του επικεφαλής της DNI πρέπει να σταματήσει αμέσως", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με τον Τραμπ την ερχόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο δικηγόρος του Τραμπ, ο Ρούντι Τζουλιάνι, παραδέχτηκε κάποια στιγμή (αφού αρχικά το είχε αρνηθεί) ότι είχε ζητήσει από το Κίεβο να ερευνήσει τον γιο του Μπάιντεν και κυρίως "να εξεταστούν οι ισχυρισμοί (...) που ενέπλεκαν εμμέσως τον Τζο Μπάιντεν σε μια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς".

Η Χίλαρι Κλίντον, η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε: "Ο πρόεδρος ζήτησε από μια ξένη δύναμη να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές. Για άλλη μία φορά", αναφερόμενη στις καταγγελίες περί σύμπραξης της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου με τη Μόσχα το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου