Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Βατικανό μετά την καταδίκη καρδινάλιου για παιδεραστία: Θα διώξουμε μέλη του κλήρου που διαπράττουν κακοποίηση


Η Αγία Έδρα βρίσκεται κοντά στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση - Παραμένει καρδινάλιος ο Πελ - Τι είπε το θύμα του στην δίκη
Το Βατικανό αποδέχτηκε σήμερα την απόφαση αυστραλιανού δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων αγοριών, αλλά πρόσθεσε ότι ο μέχρι πρότινος τρίτος τη τάξει στην Αγία Έδρα έχει το δικαίωμα να ασκήσει εκ νέου έφεση.

Μια ανακοίνωση του Βατικανού εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Βικτόριας, στη Μελβούρνη. Η απόφαση σημαίνει ότι ο 78χρονος Πελ θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια.

"Καθώς εξελίσσεται η διαδικασία, η Αγία Έδρα επισημαίνει ότι ο καρδινάλιος υποστήριζε ότι είναι αθώος από την αρχή της νομικής διαδικασίας και ότι είναι δικαίωμά του να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας. Αυτή τη στιγμή, μαζί με την Εκκλησία της Αυστραλίας, η Αγία Έδρα επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να διώξει, μέσω των αρμόδιων εκκλησιαστικών οργάνων, τα μέλη εκείνα του κλήρου που διαπράττουν τέτοια κακοποίηση", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Απορρίφθηκε η έφεση του Πελ - Επόμενο αίτημα το 2022

Ο Πελ είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της καθολικής εκκλησίας παγκοσμίως που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε έξι χρόνια φυλάκιση για την κακοποίηση δύο αγοριών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Βάσει των όρων της καταδίκης του, ο καρδινάλιος μπορεί να υποβάλει αίτημα για να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Οκτώβριο του 2022, όταν θα είναι 81 ετών.

Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Βικτόριας Αν Φέργκιουσον ανακοίνωσε ότι δύο από τους τρεις δικαστές που εξέτασαν την έφεση του Πελ "αποφάνθηκαν ότι ήταν θέμα των ενόρκων το αν θα πείθονταν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο καρδινάλιος Πελ είναι ένοχος για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται" και απέρριψαν την έφεσή του.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης από την δικαστή Φέργκιουσον ο Πελ, φορώντας το χαρακτηριστικό μαύρο κοστούμι με το λευκό κολάρο, παρέμεινε ανέκφραστος και σιωπηλός.

Μαρτυρία θύματος: Γδύθηκε και μας κακοποίησε

Οι ένορκοι στην δίκη του άκουσαν την μαρτυρία ενός θύματός του, το οποίο περιέγραψε ότι ο Πελ είχε γδυθεί μπροστά στα δύο αγόρια, είχε θωπεύσει τα γεννητικά τους όργανα ενώ ο ίδιος αυτοϊκανοποιούνταν και είχε υποχρεώσει το ένα αγόρι να τον ικανοποιήσει σεξουαλικά. Το τρίτο θύμα πέθανε το 2014.

"Είμαι ευγνώμων προς το νομικό σύστημα στο οποίο όλοι μπορούν να πιστέψουν, όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και όπου κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που ανέγνωσε η δικηγόρος του Βίβιαν Γουόλερ, το ένα από τα θύματα του Πελ, που σήμερα είναι στα 30 του.

Ο Πελ είχε ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του στο Εφετείο της Βικτόριας με τρία επιχειρήματα και κυρίως με το αιτιολογικό ότι η ετυμηγορία των ενόρκων ήταν αδικαιολόγητη με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε με 2-1 ότι η καταδικαστική απόφαση είναι λογική με δύο από τους δικαστές να υποστηρίζουν ότι το επιζών θύμα είναι ένας "πειστικός μάρτυρας, ξεκάθαρα όχι ψεύτης, δεν είναι φαντασιόπληκτος και είναι ένας αξιόπιστος μάρτυρας".

"Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποια πράγματα τα θυμόταν και άλλα όχι. Και η εξήγηση που έδινε στο γιατί συνέβαινε αυτό ήταν αληθοφανής", είπαν οι δικαστές. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους, οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του Πελ "διέφεραν σε ποιότητα και συνοχή".

Μικρές ομάδες ακτιβιστών και θυμάτων κακοποίησης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο και ζητωκραύγασαν στο άκουσμα της ετυμηγορίας.

Η Λίζα Φλιν της δικηγορικής εταιρείας Shine Lawyers, που εκπροσωπεί τον πατέρα του θύματος που πέθανε, είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση στέλνει ένα "θετικό μήνυμα στους επιζώντες ότι θα ακουστεί η φωνή τους και δεν θα χαρακτηριστούν φαντασιόπληκτοι".

Η εκπρόσωπος του Πελ, η Κατρίνα Λι, δήλωσε ότι ο καρδινάλιος επιμένει ότι είναι αθώος και ότι η ομάδα των δικηγόρων του εξετάζει την απόφαση για να καταλήξει αν θα καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας να εξετάσει μια τελευταία προσφυγή. Ο Πελ έχει προθεσμία 28 ημερών για να το πράξει αυτό. "Ο καρδινάλιος Πελ είναι προφανώς απογοητευμένος από τη σημερινή απόφαση", σχολίασε η Λι.

Παραμένει Καρδινάλιος!

Ο Πελ επέστρεψε σήμερα στην φυλακή της Μελβούρνης και πιθανόν να μεταφερθεί σε μια φυλακή μεσαίας ασφαλείας σε αγροτική περιοχή δυτικά της πολιτείας της Βικτόριας, όπου οι περισσότεροι από τους σχεδόν 700 κρατούμενους--ανάμεσά τους και ιερείς--έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα.

Ο Πελ παραμένει καρδινάλιος της καθολικής εκκλησίας και ακόμη και αν παραιτηθεί από την θέση του θα παραμείνει ιερωμένος.

Η Σύνοδος του Βατικανού υπέρ της Πίστεως θα πρέπει να τον κρίνει ένοχο σε μια ξεχωριστή δίκη με βάση τους Κανόνες της Εκκλησίας ή στη διάρκεια μιας σύντομης διαδικασίας, γνωστής ως "διοικητική διαδικασία", ώστε να αποπεμφθεί από τον κλήρο.

Η Σύνοδος μελετά τις κατηγορίες εις βάρος του από τότε που καταδικάστηκε.

Η Αυστραλία θα του στερήσει τις τιμητικές διακρίσεις

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι τα δικαστήρια έκαναν τη δουλειά τους και ότι αναμένει πως ο Πελ θα αποστερηθεί τις τιμητικές του διακρίσεις.

Ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι, όταν ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες, θα επανεξεταστεί η τιμητική διάκριση του Τάγματος της Αυστραλίας που απονεμήθηκε στον Πελ το 2005.

Η Σύνοδος των Αυστραλών Καθολικών Επισκόπων, που είναι το ανώτατο όργανο της καθολικής εκκλησίας στην Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τη δικαστική απόφαση και ότι αναγνωρίζει τον πόνο που βίωσαν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς στη διάρκεια των δικών και της έφεσης του Πελ.

Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης, ο Πίτερ Κομενσόλι, δήλωσε έτοιμος να προσφέρει ποιμενική και πνευματική βοήθεια στο θύμα του Πελ, αν την ζητήσει.

Η υπόθεση του Πελ έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον επειδή η αυξανόμενη κρίση με τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας εδώ και δεκαετίες, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή και η Γερμανία, έφθασε στην "καρδιά" του Βατικανού.

Ο ίδιος ο πάπας έχει πει ότι θα περιμένει την αυστραλιανή δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της προτού σχολιάσει την υπόθεση.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου