Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Αυτή είναι η πιο συχνή πάθηση του προστάτη – Αφορά το 50% των ανδρών

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι παρότι ο μεγαλύτερος φόβος του άνδρα αφορά
την κακοήθεια του προστάτη, τελικά το συνηθέστερο πρόβλημα είναι αυτό της καλοήθους υπερπλασίας αλλά και της φλεγμονής του αδένα
Τα προβλήματα του προστάτη και η συνακόλουθη επίδρασή τους στην υγεία του άνδρα και ειδικά στην σεξουαλική του λειτουργία αποτελούν ένα μεγάλο ανδρικό βάσανο.

Ο προστάτη είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα κάστανου που ζυγίζει μόλις 10-20γρ και είναι απαραίτητος για την παραγωγή σπέρματος.

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι παρότι ο μεγαλύτερος φόβος του άνδρα αφορά την κακοήθεια του προστάτη, τελικά το συνηθέστερο πρόβλημα είναι αυτό της καλοήθους υπερπλασίας αλλά και της φλεγμονής του αδένα.

Υπολογίζεται ότι προστατίτιδα κατά της διάρκεια της ζωής του παρουσιάζει ο ένας στους δύο άνδρες, ένας στους έξι καρκίνο του προστάτη και ένας στους τρεις καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Η προστατίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που πρακτικά θα απασχολήσει έναν στους δύο άντρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά την ηλικία των 40 ετών. Η υπερπλασία συχνά προκαλεί διαταραχές στην ούρηση. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού ένας στους τρεις άντρες μετά τα 50 έτη θα έχει συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης.

Όσο για τον καρκίνο του προστάτη, προσβάλλει έναν στους έξι άνδρες, και είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο -μετά τον καρκίνο του πνεύμονα – στους άντρες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνδρες πρέπει να είναι συνεπείς με το ετήσιο προληπτικό ραντεβού τους στον ουρολόγο, το οποίο πρέπει να γίνει νωρίτερα εάν εκδηλωθούν συμπτώματα (π.χ. συχνουρία, καθυστέρηση στην ούρηση κτλ).

Οι έρευνες αποκαλύπτουν επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την καλή κατάσταση του εν λόγω αδένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου