Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

ZF: Ο 1ος εξωτερικός πλευρικός αερόσακος στον κόσμο

Στην παρουσίαση του 1ου εξωτερικού πλευρικού αερόσακου στον κόσμο με λειτουργία
πρόβλεψης προχώρησε η ZF. Η γερμανική εταιρία ισχυρίζεται σημαντική μείωση των δυνάμεων που αναπτύσσονται σε μία πλευρική σύγκρουση και μεγαλύτερη ασφάλεια για του επιβαίνοντες.
Ο νέος εξωτερικός αερόσακος της ZF έρχεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πλευρική προστασία των επιβατών επεκτείνοντας ουσιαστικά την περιοχή προστασίας κατά ένα μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με την γερμανική εταιρία οι πλευρικές συγκρούσεις είναι από τις πιο επικίνδυνες και την Γερμανία μόνο ευθύνονται για σχεδόν 700 θανάτους ετησίως, ένα νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των ετήσιων θανατηφόρων τροχαίων στους γερμανικούς δρόμους. Με τη χρήση αυτού του αερόσακου, η σοβαρότητα των τραυματισμών των επιβαινόντων μπορεί να μειωθεί έως και 40%.

Ο εξωτερικός αερόσακος της ZF λειτουργεί επί της ουσίας ενεργητικά και όχι παθητικά και αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται όταν το σύστημα αντιληφθεί ότι η επίκειται πλευρική σύγκρουση και πριν το όχημα που πλησιάζει ακουμπήσει τις πόρτες του αυτοκινήτου. Αυτό δίνει στο σύστημα ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό παράθυρο για να “αποφασίσει” και να πυροδοτήσει τον αερόσακο περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου σύμφωνα με την ZF, όσο περίπου χρειαζόμαστε για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας.

Η σωστή λειτουργία του συστήματος επιτυγχάνεται μέσω αλγόριθμου που έχει αναπτύξει η γερμανική εταιρία, ο οποίος αξιοποιεί τα “μάτια” του αυτοκινήτου (radar, lidar και κάμερες).

Το αποτέλεσμα της χρήσης του αερόσακου, που έχει όγκο 280 έως 400 λίτρα ανάλογα με το αυτοκίνητο, μειώνει την “διείσδυση” του οχήματος που συγκρούεται στα πλευρά του αυτοκινήτου έως και 30% σε σχέση αφήνοντας έτσι πολύ περισσότερο ζωτικό χώρο στους επιβαίνοντες.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε το πότε (και αν τελικά) το σύστημα της ZF περάσει και στην παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου