Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Οι οκτώ στους δέκα Έλληνες προτιμούν να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση παρά εισφορές ΕΦΚΑ

Έρευνα της Ιnteramerican αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων
ασφαλισμένων θα προτιμούσαν να πληρώνουν ασφάλιστρα για ιδιωτική ασφάλιση παρά τις εισφορές του ΕΦΚΑ
Ακόμα και μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες νιώθουν να ασφυκτιούν από το «χαράτσι». Μάλιστα , όπως δείχνει έρευνα της Interamerican για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα («Interamerican Research Center» 2017) οι οκτώ στους δέκα Έλληνες ασφαλισμένους θα προτιμούσαν να πληρώνουν ασφάλιστρα για ιδιωτική ασφάλιση παρά τις εισφορές του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα , όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, μιλώντας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού :

-83,5% δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν με τα ίδια χρήματα, που πληρώνουν σήμερα σε εισφορές, να πληρώνουν μια ιδιωτική ασφάλιση

-83%, είπαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα

-54%, δήλωσαν ότι προτιμούν να καλυφθούν ιατρικά κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, συνδυαστικά από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ 29% δήλωσαν ότι προτιμούν να καλυφθούν ιατρικά κατά την διάρκεια της τρίτης ηλικίας αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα

-24%, ανέφεραν ότι κατέχουν μια ιδιωτική ασφάλιση (εκτός κλάδου κατά Ζημιών).

Παράλληλα , ο κ. Γιάννης Καντώρος ανέπτυξε το θέμα του αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας, σε πλαίσιο ευρύτερου Ασφαλιστικού Αλφαβητισμού, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι ο αλφαβητισμός ασφάλισης υγείας μετρά το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να κατανοήσει και -ενδεχομένως- να χρησιμοποιήσει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλισης υγείας.

Όπως τόνισε, η δυσκολία χρηματοδότησης του συστήματος υγείας αποτελεί κύρια αιτία ανησυχίας για το μέλλον, λόγω της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών. «Η ανησυχία αυτή κορυφώνεται αν αναλογιστούμε τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής παράλληλα με την διαρκή γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων» παρατήρησε ο ομιλητής.

Κατά τον ομιλητή, η ασφάλιση υγείας αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα αλλά και τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά προϊόντα. Οι υγιείς ενήλικοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρίες, τα μονομελή νοικοκυριά και οι πολυμελείς οικογένειες, έχουν διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες κατανόησης και εμπειρίες σχετικά με την ασφάλιση υγείας, καθώς και διαφορετικές ευκαιρίες για την αγορά της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican επεσήμανε πως «ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές συνειδητοποιούν ότι η επιλογή ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας είναι σημαντική, δεν πραγματοποιούν τις βέλτιστες γι’ αυτούς επιλογές ασφάλισης υγείας για διάφορους λόγους, όπως το χαμηλό επίπεδο αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας, η έλλειψη πληροφόρησης, η παραπληροφόρηση, η αδυναμία σύγκρισης και επιλογής μεταξύ μεγάλου αριθμού εναλλακτικών επιλογών, καθώς και η επιλογή βάσει του κόστους του ασφαλίστρου και όχι βάσει μιας εκτίμησης για την ενδεχόμενη συνολική ιδιωτική δαπάνη τους για τις διάφορες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι, η έλλειψη σωστής πληροφόρησης ή κατανόησης του τρόπου χρήσης των πληροφοριών συχνά οδηγεί σε αναντιστοιχία της ασφάλισης προς τις ανάγκες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου