Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Αίγυπτος: Έλληνες επιστήμονες ψηφιοποιούν αρχαία έγγραφα σε μονή του Σινά

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί το πρώτο ψηφιακό αρχείο όλων των 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από περίπου 1.100 στη συριακή και αραβική γλώσσα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια
Στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην Αίγυπτο, μια ομάδα από την Ελλάδα φωτογραφίζει χιλιάδες ευαίσθητα χειρόγραφα, ανάμεσά τους ορισμένα από τα πιο πρώιμα αντίγραφα των ευαγγελίων, χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων σε κόκκινο, πράσινο και κυανό φως και τη συγχώνευσή τους με λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική υψηλής ποιότητας έγχρωμη εικόνα.

Αν και η μονή έχει επιβιώσει πολλών πολέμων στη μακραίωνη ιστορία της, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ισλαμιστές μαχητές έχουν καταστρέψει αναρίθμητα τεχνουργήματα και έγγραφα στη Συρία και στο Ιράκ. Οι χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου έχουν τεθεί επίσης στο στόχαστρο από τους ισλαμιστές στο τραχύ και αραιοκατοικημένο βόρειο Σινά, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ιερά Μόνη του όρους Σινά --που είναι τμήμα της ανατολικής ορθόδοξης Εκκλησίας-- βρίσκεται στο ασφαλέστερο νότιο μισό της χερσονήσου του Σινά. Αλλά το 2017, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε κοντινό στη μονή σημείο ελέγχου της αιγυπτιακής αστυνομίας, κατά την οποία ένας αστυνομικός σκοτώθηκε.Η αναταραχή που επικρατεί στους καιρούς μας απαιτεί μια γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος», λέει ο καθηγούμενος της μονής και αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός στο Reuters μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί το πρώτο ψηφιακό αρχείο όλων των 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από περίπου 1.100 στη συριακή και αραβική γλώσσα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια. Η εργασία αυτή μπορεί να πάρει περισσότερα από δέκα χρόνια, χρησιμοποιώντας ψηφιακές κάμερες και σειρές ηλεκτρονικών υπολογιστών μαζί με πολύπλοκες βάσεις στήριξης που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν πιο ευαίσθητα χειρόγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου