Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Δείτε χάρτη με τις τουρκικές αξιώσεις - Βγάζουν το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και το
γεωτρύπανο «Πορθητής» - Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται σε απόφαση για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους


Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενη «εξουσιοδότηση» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα, διά του ψευδοκράτους, απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία αναφέρεται σε απόφαση για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί και θεωρεί πως μεγάλο μέρος της αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, την οποία προώθησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως προχωρεί σε σεισμικές έρευνες με το πλοίο «Μπαρμπαρός», το οποίο κινείται στα νότια παράλια της Κύπρου και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλάσσια τεμάχια F και G, (στον τουρκικό χάρτη) τις επόμενες ημέρες.







Σύμφωνα με την επιστολή, το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, με την οποία έχει συνάψει παράνομη συμφωνία, να υλοποιήσει την απόφασή του. Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλάσσια τεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, και του 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα περισσότερα από αυτά τα τεμάχια έχουν αδειοδοτηθεί από την Λευκωσία και γίνονται έρευνες από μεγάλες εταιρείες όπως η ExxonMobil, η ΕΝΙ και η Total .

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας γίνεται, όπως ισχυρίζεται, ως απάντηση σε «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις γεωτρήσεις που διενεργούνται από ξένες εταιρείες. Σύμφωνα με την επιστολή, η τουρκική πλευρά επικαλείται ιδέα του ΓΓ του ΟΗΕ, που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του, η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης. Το κατοχικό καθεστώς συνδέει τους μηχανισμούς αυτούς με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία με αυτές τις κινήσεις επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου για λύση του Κυπριακού το θέμα των υδρογοναθράκων, κάτι που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Λευκωσία ξεκαθαρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι και η διαχείριση τους αποτελούν θέματα εθνικής κυριαρχίας τα οποία δεν πρόκειται να θέσει υπό διαπραγμάτευση με τη Τουρκία ή με οποιονδήποτε άλλο. Ως προς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι αυτά αναγνωρίζονται και με τη λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι θα απολαύσουν το μέρος των εσόδων που τους αναλογούν. Για όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τα έσοδα θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου