Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Ελάφια βολτάρουν στους δρόμους και χαζεύουν βιτρίνες


Μπαίνουν ακόμη και στην ουρά για να περάσουν από μπάρες ελέγχου εισόδου, ενώ
σταματούν και σε σταυροδρόμια  Στη Νάρα της Ιαπωνίας, τα ελάφια Σίκα δεν περιορίζονται σε δάση ή πάρκα. Κόβουν βόλτες μέσα στην πόλη, κάνουν παρέα σε χώρους πράσινου, χαζεύουν βιτρίνες μαγαζιών, μπαίνουν ακόμη και στην ουρά για να περάσουν από μπάρες ελέγχου εισόδου.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, τα ελάφια τα θεωρούν βάρος, όχι όμως στη Νάρα, όπου θεωρούνται ιερά και προστατεύονται από τον νόμο.

Στη σειρά φωτογραφιών της «Πέρα από τα Σύνορα», η Γιόκο Ίσιι (Yoko Ishii), αιχμαλωτίζει με τον φακό της καθημερινές στιγμές του ελαφίσιου πληθυσμού της πόλης: από το να περνούν από διάβαση απέναντι μέχρι να σταματούν για να ταΐσουν τα μικρά τους κάτω από φωτεινό σηματοδότη για πεζούς.


Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν είδε ένα ζευγάρι ελάφια να σταματούν σ' ένα σταυροδρόμι. Από εκείνη τη στιγμή, δεν έπαψε να καταγράφει τη συμπεριφορά τους ως κάτοικοι αστικού κέντρου. Διαλέγει τις ώρες που η πόλη είναι σχετικά άδεια από νοήμονα δίποδα.


«Αυτές οι γλαφυρές στιγμές, όταν νωρίς το πρωί μπορείς να τα βρεις να έχουν σταματήσει στη μέση διάβασης σε έναν άδειο δρόμο χωρίς να δεσμεύονται από τους περιορισμούς και νόμους των ανθρώπων, αλλά παρ' όλα αυτά να κατοικούν σε μια πόλη που έχουν φτιάξει άνθρωποι, είναι συγκλονιστικές, είναι συναρπαστικές» λέει η Γιόκο.

Η με έδρα την Καναγκάουα φωτογράφος εξέδωσε, πριν τέσσερα χρόνια, άλμπουμ με τίτλο «Dear Deer». Φέτος συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία (31 Μαΐου έως 16 Ιουνίου).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου