Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Νέα παράταση για να πληρώσει τα φέσια του στους ιδιώτες παίρνει το Δημόσιο

Νέα δίμηνη παράταση της προθεσμίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και προβλέπει ότι οι φορείς του Δημοσίου (Δήμοι, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ.) θα έχουν προθεσμία έως τις 30 Μαΐου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία είχε δοθεί παράταση έως τις 31 Μαρτίου, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιοποίηση των σχετικών πόρων.
«Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιούνται εκ νέου οι ανωτέρω προθεσμίες και καλύπτεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των εν λόγω υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα παρατείνεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης ως 30.5.2019», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, τον Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς ιδιώτες, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν κατά 83 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 118 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, φθάνοντας τα 2,149 δισ. ευρώ. Το στοκ για τις εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκε τον Φεβρουάριο μόλις κατά 6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 636 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφθασαν τα 480 εκατ. ευρώ (-8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο), ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 446 εκατ. ευρώ (+87 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο) και τα χρέη των δήμων αυξήθηκαν στα 221 εκατ. ευρώ (+15 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου