Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ντένζελ Ουάσινγκτον και υιός στα Ζαγοροχώρια!


Το ξενοδοχείο του Κεντέρη στην Ηπειρο τράβηξε το ενδιαφέρον των μεγάλων παραγωγών του σινεμά - Εργα και ημέρες της διάσημης οικογένειας - Τα γυρίσματα της ταινίας, τα ξυπνήματα με τα κοκόρια και πρωινά με θέα στη χαράδρα του Βίκου
Αρκεί να βρεθεί κανείς έστω μία φορά στο θρυλικό μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa» με τη θέα που κόβει την ανάσα, για να φανταστεί τι έβλεπαν ο Ντένζελ Ουάσινγκτον και ο γιος του Τζον Ντέιβιντ κατά την πρόσφατη παραμονή τους στην Ηπειρο. Και οι δύο ενθουσιάστηκαν όχι μόνο με το ζεστό περιβάλλον του ξενοδοχείου, αλλά και τις ομορφιές του Ζαγορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οικογένειας Ουάσινγκτον έκαναν βόλτες στα γραφικά πετρόκτιστα σοκάκια του Τσεπέλοβου και του Πάπιγκου, συνομίλησαν με τους ντόπιους και κυρίως απόλαυσαν τοπικά πιάτα ύστερα από δικό τους αίτημα. Κύριο μέλημά τους ήταν να μάθουν όσα μπορούσαν περισσότερα για την τοπική γαστρονομία, τις συνήθειες, την ιστορία και τον τρόπο ζωής. Στο εστιατόριο «Veranda 1700» του ξενοδοχείου με την υπέροχη θέα στη χαράδρα του Βίκου, η μαγείρισσα ετοίμαζε αποκλειστικά για τη χολιγουντιανή ομήγυρη τις παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές με υλικά και προϊόντα εποχής και περιοχής: φρέσκα κρέατα, αυγά κατευθείαν φερμένα από τις κότες του χωριού -ήδη τους είχε εντυπωσιάσει το ότι ξυπνούσαν το πρωί με το λάλημα των πετεινών- φρέσκο γάλα και γαλακτοκομικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μαρμελάδες φτιαγμένες με φρούτα του δάσους, όλα αυτά διαμόρφωσαν ένα προυστικό σκηνικό ευτυχίας. Οπως έλεγαν μεταξύ τους, θα θυμούνται για πάντα αυτή την εμπειρία, όπως και τη ζεστασιά των ντόπιων που σχεδόν συμμετείχαν στα γυρίσματα. Εξάλλου, δεν ήταν κάτι το σύνηθες το χωριό τους να μεταμορφώνεται σε πραγματικό χολιγουντιανό σκηνικό.

Η εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα του ξενοδοχείου 

Τα γυρίσματα 

Εκτός όμως από την απομόνωση του πανέμορφου ξενοδοχείου, η οποία μαγνητίζει κυριολεκτικά τους διάσημους επισκέπτες του, αυτό που ενθουσίασε τους Ουάσινγκτον ήταν η ηρεμία των γύρω παραδοσιακών χωριών. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα γυρίσματα της ταινίας «Born to be murdered», όπου πρωταγωνιστεί ο Τζον Ντέιβιντ και αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους το 2020 φέρει την υπογραφή του έμπειρου σκηνοθέτη Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο αλλά και του Λούκα Γκουαντανίνο, ο οποίος αυτή τη φορά, μετά το «Call me by your name», εμφανίζεται ως παραγωγός, κάτι που αποτελεί εγγύηση. Ηδη το Σύνταγμα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε πολλά από τα πλάνα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα Τρίκαλα όπου συνεχίζονται τα γυρίσματα μετά τα Γιάννενα - και ειδικά η εντυπωσιακή περιοχή των Μετεώρων. Αγαπημένο μέρος των συντελεστών της ταινίας αποδείχτηκε ένα άλλο Ζαγοροχώρι, το Τσεπέλοβο. Το επέλεξαν ανάμεσα σε πολλά άλλα δημοφιλή τοπία της περιοχής για τα γυρίσματα. Ο λόγος; Δεν χρειάστηκε να στήσουν τίποτα, αφού το μοναδικό φυσικό σκηνικό ταίριαζε ιδανικά στις ανάγκες του σεναρίου. Οπως είπαν και οι ίδιοι, δεν πίστευαν ότι στο Τσεπέλοβο και στο Πάπιγκο θα έβρισκαν τόσο μοναδικά σκηνικά, γεγονός που διευκόλυνε τα γυρίσματα τα οποία κατάφεραν να ολοκληρώσουν μέσα στους χρόνους - σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου χρειάστηκε να επιστρέψουν ή να τραβήξουν παραπάνω τον χρόνο διαμονής.

Περήφανος για τον γιο του, ο 63χρονος σήμερα Ντένζελ Ουάσινγκτον παρακολουθούσε από κοντά τα γυρίσματα, με τους συντελεστές να μην κρύβουν τη χαρά τους που ο καιρός στάθηκε σύμμαχός τους. Βλεπετε είναι σπάνιο φαινόμενο για το Ζαγόρι και την Ηπειρο να μην έχει, ειδικά αυτή την περίοδο, καθόλου βροχές. Μάλιστα οι περισσότεροι από την ομάδα δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον εντυπωσιακό Βοϊδομάτη, ενώ η οικογένεια Ουάσινγκτον και οι φίλοι τους προτίμησαν τις τοπικές ταβέρνες στο Τσεπέλοβο απολαμβάνοντας τα τοπικά πιάτα και το ντόπιο κρασί. Αλλοι πάλι χάρηκαν τη Δρακόλιμνη και το τοπικό καταφύγιο, αλλά και τα τρομερά μονοπάτια.

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον είναι τόσο περήφανος για τον γιο του που τον ακολουθεί σε όλα τα γυρίσματα, αλλά προτιμά να μένει διακριτικά πίσω από τις κάμερες

Η υπέροχη οικοδέσποινα

Ωστόσο, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα λειτουργούσε τόσο ιδανικά και τα Ζαγοροχώρια δεν θα έμεναν για πάντα στην καρδιά τους αν δεν υπήρχε η οικοδέσποινα-μάνατζερ και ψυχή του ξενοδοχείου «Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa» Ελσα Εξάρχου-Κεντέρη. Με σπουδές στη Διοίκηση Ξενοδοχείων στο Πανεπιστήμιο Σάρεϊ και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση και τον Διεθνή Τουρισμό στη Γαλλία, η προσωπικότητα της Ελσας έχει μετατρέψει το ξενοδοχείο σε ένα πραγματικό καταφύγιο για τους διάσημους - και όχι μόνο. Με τους εσωτερικούς χώρους να τους στολίζουν αντικείμενα διαλεγμένα ένα-ένα και τα οποία φέρουν διάσημες υπογραφές (Φίλιπ Σταρκ, Λε Κορμπιζιέ, Ζάχα Χαντίντ) και το εξωτερικό τοπίο να κόβει την ανάσα, το «Papigo 1700 Hotel & Spa» δεν βρέθηκε τυχαία να προτιμάται από τους δύσκολους παραγωγούς. Είναι η τέταρτη κιόλας χρονιά που πραγματοποιούνται γυρίσματα στους χώρους του, τους οποίους έχουν προτιμήσει εκπρόσωποι της διεθνούς Warner. Η τελευταία ταινία που γυρίστηκε εκεί έφερε στο Πάπιγκο όλα τα μεγάλα αστέρια του Bollywood, καθώς και τον φημισμένο αστέρα και παραγωγό Ινδό Ραβίντερ Ντάρια. Εκεί γυρίστηκε το νούμερο ένα reality show της Σουηδίας, το «The Barchelor», κάτι που εξηγεί και την κατακόρυφη αύξηση των τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίοι μέχρι πρότινος έδειχναν να προτιμούν τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Και μόνο το ότι παραγωγός ήταν η Warner Bros (της Σουηδίας) σημαίνει πολλά για το άνοιγμα της περιοχής όχι μόνο στη Σκανδιναβία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως υποστηρίζουν και ενδεχομένως αναμένουν οι κάτοικοι, η περιοχή μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όπως είχε συμβεί πριν από κάποια χρόνια με την Κεφαλονιά. Ας μην ξεχνάμε και το σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα των «New York Times» μαζί με το βιβλίο του Κινγκ.

Ο Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης και η σύζυγός του με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά 

Καλύτερο ξενοδοχείο στην Ευρώπη

Από εκεί λοιπόν, από το μονοπάτι που βγάζει στη Δρακόλιμνη και φτάνει μέχρι την καρδιά του Δάσους του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, ξεκινούν τα χολιγουντιανά όνειρα. Η άγρια φύση δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη -πόσο μάλλον από τα μακρινά μέρη- ασυγκίνητο, όπως και το προστατευμένο τοπίο, που ευτυχώς έχει τύχει σεβασμού από τους ντόπιους και δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό. Ωστόσο υπάρχει ένα μυστικό πίσω από το «Hotel Papigo 1700 Hotel & Spa» και αυτό δεν είναι μόνο οι φιλόξενοι χώροι του. Στους ιδιοκτήτες, εκτός από τη μάνατζερ Ελσα Εξάρχου, στην οικογένεια της οποίας ανήκε το κτίριο, συμπεριλαμβάνεται και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης. Το ζευγάρι κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα δημιουργώντας κάτι όμορφο και υλοποιώντας το όραμά του για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμα και για τον Μυτιληνιό χρυσό Ολυμπιονίκη που δεν μπορεί μακριά από τη θάλασσα, τα Ζαγοροχώρια ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, οπότε δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη σχετικά με το αν θα μετατρέψει το μικρό αυτό χωριό σε μόνιμο καταφύγιο για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Η βεράντα του «Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa» με τη συγκλονιστική θέα που έγινε πόλος έλξης για διάσημους παραγωγούς του σινεμά

Με δικές τους πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς κατάφεραν να μετατρέψουν το Ζαγόρι σε πρωταρχικό τουριστικό προορισμό και μάλιστα να εξασφαλίσουν και την άφιξη τσάρτερ. Σε αυτό βοήθησε, μεταξύ άλλων, και το πρόσφατο περίοπτο βραβείο που στολίζει πλέον τους τοίχους του ξενοδοχείου - αυτό του Καλύτερου Ιστορικού Ξενοδοχείου στην Ευρώπη. Η τελετή διεξήχθη μάλιστα στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου περισσότεροι από 300.000 διεθνείς ταξιδιώτες ψήφισαν σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και επέλεξαν τους νικητές. Το βραβείο παρέλαβε η Ελσα Εξάρχου-Κεντέρη. Μάλιστα, δεν ήταν το πρώτο, αφού το ξενοδοχείο έχει λάβει επτά βραβεία σε ξεχωριστές κατηγορίες.

Επειδή όμως τέτοιες κινήσεις δεν είναι τυχαίες η κυρία Εξάρχου αποφάσισε να διοχετεύσει την ενέργεια και στον στίβο της πολιτικής βάζοντας υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Στόχος της είναι να καταφέρει από κοινού με τους ντόπιους φορείς να προωθήσει ακόμα περισσότερο το brand name «Ηπειρος», που ανεβαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το νέο της όραμα λέγεται «365 Ηπειρος», το οποίο, όπως δηλώνει και η ίδια στη σχετική ιστοσελίδα, συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι το ίδιο το ξενοδοχείο λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο. Με ανάλογο τρόπο μπορεί να μεταμορφωθεί συνολικά ο τόπος σε τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές και όλες τις μέρες του χρόνου. Και η μεγάλη της ελπίδα είναι ότι θα δημιουργηθούν και άλλες θέσεις εργασίας σε εποχές δύσκολες όχι μόνο για την Ηπειρο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Τίνα Μανδηλαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου