Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ στη μέση γραμμή


Στόχος της Κύπρου και του Λιβάνου είναι η ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής, ανάμεσα στις ΑΟΖ των δύο χωρών

Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού υπουργείου εξωτερικών, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση σήμερα το πρωί από κοινού με τον υπουργό ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, με τους υπουργούς εξωτερικών και ενέργειας του Λιβάνου, Gebran Bassil και Nada Boustani, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Λιβάνου στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του που έγιναν αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία υποστήριξη τους προς την ενάσκηση από τις δύο χώρες των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα Μέρη. Συμφωνήσαμε, ανέφερε στη συνέχεια ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών, πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργούν για την περιοχή οι εξελίξεις στα ενεργειακά, χρησιμοποιώντας την ως καταλύτη για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πρόσθεσε, συμφωνήσαμε όπως αμέσως ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.
Μια τέτοια συμφωνία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας την απαραίτητη νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε η έναρξη συζητήσεων για τη συνομολόγηση συμφωνίας για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς από παράνομες ανασκαφές, εντός των αντίστοιχων περιοχών δικαιοδοσίας των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι προσβλέπει παράλληλα στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με το Λίβανο στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Μανώλης Καλατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου