Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Γιάννης Κούστας: Η πρώην σύζυγος του ζητά €50.000 τον μήνα

Εκτός από τις δύο αγωγές που συζητήθηκαν στη δίκη της περασμένης Δευτέρας, όπου η πρώην σύζυγος του Γιάννη Κούστα απαιτεί 234 εκατ. ευρώ και ο εφοπλιστής ζητά πίσω τις 5 βίλες,
η κυρία Γιαννικοπούλου διεκδικεί και τριπλή διατροφή για προσωπική περιποίηση και την ψυχαγωγία της ίδιας, των δύο θυγατέρων τους αλλά και της τετράποδης Μπουμπούς!

Η τελευταία απόπειρα της κυρίας Σοφίας Γιαννικοπούλου να αποσπάσει 234 εκατ. ευρώ από τον πρώην σύζυγό της, εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον από το ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με περιέργεια και σε αρκετές στιγμές με θυμηδία.
Και αυτό διότι τα «ουσιώδη» επιχειρήματα της Σοφίας Γιαννικοπούλου βάσει των οποίων αξιώνει τα 234 εκατ. ευρώ ήταν εντέλει ότι «έχει καλό γούστο», «διαθέτει μια λαμπερή και εξωστρεφή προσωπικότητα», «φρόντιζε το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών» και «προσέφερε ψυχολογική υποστήριξη» στον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα κατά τη διάρκεια του συζυγικού τους βίου. Περίπου αυτά πιστοποίησαν με ένορκες έγγραφες καταθέσεις τους κάποιοι μάρτυρες που θέλησαν να προσφέρουν τη στήριξή τους στην ενάγουσα. Το ίδιο έκανε όμως με τη διά ζώσης κατάθεσή της και η κυρία Αιμιλία Γιαννικοπούλου, μία από τις έξι μεγαλύτερες αδελφές της Σοφίας, η μάρτυρας που εξετάστηκε από την πλευρά της κυρίας Σοφίας Γιαννικοπούλου.

Και αν με την επίκληση των προαναφερθέντων προσόντων της ενάγουσας κάποιοι κρυφοχαμογέλασαν κατά την ακροαματική διαδικασία, φαντάζεται κανείς εύκολα πώς θα αντιδρούσαν εάν άκουγαν τα νέα αιτήματά της, από τα οποία ξεχωρίζουν π.χ. τα περίπου 700 ευρώ τον μήνα για τον καλλωπισμό της σκυλίτσας Μπουμπούς, τα 45.000 τον χρόνο για ταξίδια και διακοπές, τα 5.300 ευρώ μηνιαίως για την προσωπική περιποίηση, την ψυχαγωγία και την κοινωνική ζωή των δύο θυγατέρων Κούστα-Γιαννικοπούλου, τα 550 ευρώ που χρειάζεται η ίδια για τα καλλυντικά της σε μηνιαία βάση κ.ο.κ. Ομως, όλα αυτά δεν ακούστηκαν στη δίκη της Πρωταπριλιάς -αν και θα ταίριαζαν στον εύθυμο χαρακτήρα της ημέρας- καθώς περιέχονται σε μια διαφορετική, καινούρια αγωγή διατροφής, η οποία θα συζητηθεί ενώπιον δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2020. Τότε θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη εάν ο κ. Κούστας θα υποχρεωθεί να καταβάλει την τριπλή διατροφή που απαιτεί η κυρία Γιαννικοπούλου (για τις δύο κόρες και τον εαυτό της), η οποία και θα ξεπερνά τα 50.000 ευρώ μηνιαίως.

Σε ό,τι αφορά τη δίκη της προηγούμενης Δευτέρας, συζητήθηκαν δύο διαφορετικές πλην αλληλένδετες υποθέσεις: η αγωγή της κυρίας Γιαννικοπούλου με επίδικο το κολοσσιαίο μερίδιο των 234 εκατ. ευρώ από την περιουσία του κ. Κούστα και η αγωγή του εφοπλιστή εναντίον της πρώην συζύγου του για ακίνητα που της είχε δωρίσει. Θεωρώντας ότι η συμπεριφορά της δεν ήταν η πρέπουσα και καταλογίζοντάς της αχαριστία, ο κ. Κούστας απαιτεί να του επιστραφούν πέντε πολυτελείς οικίες στα νότια προάστια της Αθήνας. Οι δύο αυτές αγωγές θεωρούνται ότι συναπαρτίζουν μια ενιαία υπόθεση και η απόφαση που θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες -άγνωστο πόσους- ενδεχομένως θα είναι κοινή.

Κατά την εκδίκαση, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και παρόλο που αφορούσε συγκεκριμένα και αποκλειστικά υλικά αποκτήματα, ακούστηκαν και πάλι δημοσίως λεπτομέρειες για τη συζυγική ζωή των δύο αντιδίκων: αναπόφευκτα υπήρξε νέος γύρος αλληλοκατηγοριών για απιστίες, ενώ ανακινήθηκε και το περιβόητο ζήτημα της υποτιθέμενης διγαμίας του κ. Κούστα. Να σημειωθεί ότι αυτό το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά, εφόσον αποδεικνύεται, βάσει των ημερομηνιών σε επίσημα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της αντιδικίας, ότι δεν υπήρξε διγαμία. Οταν ο δρ Κούστας τέλεσε πολιτικό γάμο με τη νυν σύζυγό του Δήμητρα Μέρμηγκα, ήταν και τυπικά διαζευγμένος με την κυρία Γιαννικοπούλου.

koustas1
Η Σοφία Γιαννικοπούλου ισχυρίζεται στην αγωγή της ότι υπήρξε μια σοβαρή, στιβαρή παρουσία στο πλευρό του εφοπλιστή πρώην συζύγου της

Ενταση μεταξύ των δικηγόρων

Κατά την εκδίκαση υπήρξε ακόμη και διακοπή της διαδικασίας με απόφαση της προέδρου. Το διάλειμμα ολίγων λεπτών κρίθηκε επιβεβλημένο όταν προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στους δικηγόρους των δύο πλευρών γύρω από κάποιες εικόνες της κυρίας Γιαννικοπούλου. Μολονότι επρόκειτο για φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί ευρύτατα, οι συνήγοροι της ενάγουσας αμφισβήτησαν διά βοής την αυθεντικότητά τους. Επρόκειτο για γνωστές εικόνες, με την ίδια σε στιγμές οικειότητας με τον πολίστα και προσωπικό της γυμναστή Τόνυ Κουτσογιάννη. Ωστόσο, πέρα από τη διαμάχη των δικηγόρων για τη γνησιότητα, η ουσία που διαφάνηκε για άλλη μία φορά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η αξιοπιστία των μαρτυριών αλλά και των μαρτύρων.

Οπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία, η κυρία Γιαννικοπούλου, ιδιαίτερα ζωντανή προσωπικότητα, δεν απέφευγε τις δημόσιες διαχύσεις με άνδρες και δεν δίσταζε να φωτογραφηθεί περιχαρής μαζί τους, βεβαίως ενόσω ήταν ακόμη παντρεμένη με τον κ. Κούστα. Εκείνος επικαλείται μαρτυρίες αξιόπιστων προσώπων που καταθέτουν συγκεκριμένες σκηνές με λεπτομέρειες για το πού, πότε και με ποιον σε σχέση με τη «ζωηρή» συμπεριφορά της τότε συζύγου του. Από την άλλη πλευρά, όταν η κυρία Αιμιλία Γιαννικοπούλου στο δικαστήριο αναφέρθηκε στις απιστίες του εφοπλιστή, δεν βασίστηκε σε ιδίαν γνώση, αλλά στις κατηγορίες που έχει διατυπώσει η αδελφή της.

Ωστόσο, απέναντι στους ισχυρισμούς για τις «αταξίες» του εφοπλιστή, υπάρχουν τα «από στύλου» ντοκουμέντα. Το pole dancing είναι μία από τις μεθόδους εκγύμνασης και εκτόνωσης στις οποίες επιδίδεται συστηματικά η κυρία Γιαννικοπούλου. Εξάλλου η ίδια έχει φροντίσει να επιδείξει την επιδεξιότητα και την ευλυγισία της στον στύλο, είτε με φωτογραφίες είτε ακόμη και με ερασιτεχνικά βίντεο.

Προσωπικά και δημόσια

Πέρα από τα αμιγώς προσωπικά που, αναπόφευκτα, εκτίθενται για άλλη μία φορά σε κοινή θέα, το δικαστικό σίριαλ του πάλαι ποτέ ζεύγους Κούστα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των απαιτήσεων της κυρίας Γιαννικοπούλου και των επιχειρημάτων της.

Στη δίκη της Δευτέρας ακούστηκαν πολλά. Οπως φερ’ ειπείν μερικά από όσα κατέθεσε η κυρία Αιμιλία Γιαννικοπούλου γύρω από τη συμβολή της αδελφής της στην επιχειρηματική επιτυχία του κ. Κούστα. «Εκείνος είχε 100 συμβούλους, αλλά δεν έκανε τίποτα εάν δεν συμβουλευόταν τη Σοφία», είπε. Οταν όμως η πρόεδρος του δικαστηρίου και οι συνήγοροι του κ. Κούστα ζήτησαν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την καθοριστική βοήθεια που προσέφερε η αδελφή της στις business του κ. Κούστα, η κυρία Αιμιλία Γιαννικοπούλου είπε ένα «δεν ξέρω». Απάντησε επίσης αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν η πρώην κυρία Κούστα κατέχει από ναυτιλιακά, λογιστικά, εάν έχει ειδικευτεί στο επιχειρείν, αν έχει πτυχίο Αρχιτεκτονικής ή Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων εφόσον επιμελήθηκε την (ανα)κατασκευή των εκάστοτε κατοικιών όπου διέμεναν μαζί με τον κ. Κούστα. Σε αυτό το ακροατήριο δεν ακούστηκε ότι εάν δεν είχε παρέμβει η ίδια, ο κ. Κούστας δεν θα είχε προσκληθεί ποτέ από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ. Η κυρία Αιμιλία Γιαννικοπούλου επέμεινε ότι η αδελφή της έχει «πολύ καλό γούστο» και ότι «είχε αναλάβει όλη την κοινωνική δράση της εταιρείας του συζύγου της». Μια εργασία που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της ήταν «εξοντωτική», μια και η κυρία Σοφία Γιαννικοπούλου δεξιωνόταν πρωθυπουργούς, αρχηγούς κρατών και τους διαπρεπέστερους των επιχειρηματιών από το ελληνικό και το διεθνές στερέωμα.

Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο της συνεισφοράς της στην επιτυχία του συζύγου της ένα ογκώδες άλμπουμ φωτογραφιών από κοινές εμφανίσεις του πρώην ζεύγους. Κατά την κυρία Σοφία Γιαννικοπούλου, οι εν λόγω φωτογραφίες της μαζί με τον κ. Κούστα δίπλα σε κορυφαίους πολιτικούς όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Καραμανλής κ.ά. αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι δικαίως διεκδικεί μερίδιο 234 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, διότι στάθηκε στο πλευρό του άνδρα της όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα.

koustas2
Ο Γιάννης Κούστας με τη σύζυγό του Δήμητρα Μέρμηγκα και το νεογέννητο παιδί τους

Η «ψυχολογική υποστήριξη»

Βέβαια σε υποθέσεις αποζημιώσεων ύστερα από διαζύγια επιχειρηματιών το επιχείρημα περί «ψυχολογικής υποστήριξης» είναι εξαιρετικά διαβλητό. Πάντως, ακόμη και για τον Νόμο θεωρείται αυτονόητο ότι μια σύζυγος οφείλει να στηρίζει, ηθικά και ψυχικά, τον σύζυγό της - και τούμπαλιν. Πάντως, ο μάρτυρας του κ. Κούστα, ο Δημήτρης Δαλακούρας, παρουσίασε λίγο διαφορετικά τα πράγματα: «Ως οικογενειακός τους φίλος μπορώ να πω ότι η Σοφία στήριζε τον Γιάννη μόνο όταν όλα πήγαιναν καλά και υπήρχαν επιτυχίες. Αλλά στη μεγάλη κρίση του 2008, εκείνη του έδωσε μια να πάει ακόμη πιο κάτω. Τον έβριζε μπροστά μου, κατηγορώντας τον ότι εκείνος έφταιγε που δεν είχε προβλέψει το κραχ της Γουόλ Στριτ (όπου είναι εισηγμένη η Danaos Shipping, η εταιρεία του κ. Κούστα) ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers». Οσο για το τι αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που προσκόμισε εν αφθονία, η άποψη του κ. Δαλακούρα ήταν ότι δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα. Και, γενικότερα, η άποψή του ήταν πως «η Σοφία φυσικά και ερχόταν στη Νέα Υόρκη, αλλά για βόλτα και για να κάνει τα ψώνια της. Και στο σπίτι, ο Γιάννης είχε φροντίσει να υπάρχουν άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Εκείνη ούτε μαγείρευε, ούτε διάβαζε τα παιδιά. Το πολύ πολύ -σπανίως- να έφτιαχνε καφέ στον άνδρα της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου