Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

«Ιπποκράτειος Πολιτεία»: Σκάνδαλο με παράνομες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του συνεταιρισμού

Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο που, με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις δικαστικές Αρχές, έχει ζημιώσει μέχρι σήμερα τον οργανισμό περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ
Έντονη οσμή σκανδάλου πλανάται πάνω από την «Διεθνή Ιπποκράτειο Πολιτεία» μετά τις καταγγελίες μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συνεταιρισμού σχετικά με παράνομες μεταβιβάσεις οικοπέδων από μέλη και συγγενείς μελών προηγούμενων διοικήσεων του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει στις δικαστικές και ανακριτικές αρχές το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού πρόκειται για ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο παράνομων μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του Συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» που μέχρι σήμερα έχει ζημιώσει τον οργανισμό περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ! Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από το 2013 όταν κατά περίεργο τρόπο όλα τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού, εκτός από ένα, αλλά και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμου- εκτός από ένα και εδώ- υπέβαλλαν ομαδικά τις παραιτήσεις τους αφήνοντας ακέφαλο τον Συνεταιρισμό.

Το μοναδικό μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου που δεν παραιτήθηκε ξεκίνησε μια έρευνα και στην έκθεση που κατέθεσε το μοναδικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν είχε παραιτηθεί, κατέγραφε σωρεία εγκληματικών πράξεων, τις οποίες απέδιδε στα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων. Μάλιστα κανένα από τα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων τα οποία και κατονόμασε στην έκθεσή του δεν καταμήνυσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου σαν συκοφάντη.

Συγκεκριμένα στην έκθεσή του των 768 σελίδων αναφέρει όλες τις παράνομες αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις οικοπέδων στην Ιπποκράτειος Πολιτεία που έγιναν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο Συνεταιρισμός εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.




Τα στοιχεία αυτά τα προσκόμισαν στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού ενώ προχώρησαν και σε αγωγές εναντίον μελών των πρώην διοικήσεων του Συνεταιρισμού αλλά και τρίτων προσώπων που σύμφωνα με την έκθεση του μοναδικού μη παραιτηθέντα μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου, διαπιστώθηκε πως είχαν ζημιώσει τον Συνεταιρισμό. Και πιο συγκεκριμένα κατά τις προηγούμενες διοικήσεις είχαν γίνει μεταβιβάσεις οικοπέδων σε άτομα που δεν ήταν μέλη του Συνεταιρισμού τα οποία πήραν έναντι πινακίου φακής τα οικόπεδα και στη συνέχεια τα εκμεταλλεύτηκαν.

Μετά την παραίτηση των μελών του ΔΣ το 2013 και τις ενέργειες του μόνου μέλους του ΔΣ που δεν παραιτήθηκε, το Ειρηνοδικείο Αθηνών διόρισε προσωρινό ΔΣ, το οποίο αποφάσισε να στείλει όλα τα στοιχεία της έκθεσης και να καταθέσει μηνύσεις. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθήνας διέταξε την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Εν τω μεταξύ τον Δεκέμβριο του 2015 εκλέγονται τα μέλη της τωρινής διοίκησης του Συνεταιρισμού τα οποία συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αποκατάσταση της ζημίας του Συνεταιρισμού στην οποία έχουν προστεθεί και 70 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αφορούν έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Μέχρι σήμερα η συνολική ζημία του Συνεταιρισμού από τις παράνομες μεταβιβάσεις και τα εναπομείναντα έργα υποδομής αγγίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.




Η νέα διοίκηση έχει ήδη ασκήσει δυο αγωγές κατά ατόμων που φέρονται παρανόμως να απέκτησαν οικόπεδα του Συνεταιρισμού. Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 2017 έχουν σταλεί υπομνήματα υπόψιν της 8ης Ανακρίτριας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών καθώς και του Οικονομικού Εισαγγελέα αλλά όπως επισήμαναν στο protothema.gr μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού όλοι οι παραπάνω δικαστικοί λειτουργοί αποφάνθηκαν ότι δεν συντρέχει ζημία του Συνεταιρισμού ενώ ο κύκλος έρευνας της υπόθεσης αυτής περιορίστηκε σε 7 μόνο περιπτώσεις από τις εκατοντάδες οι οποίες σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ «πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων με το σκεπτικό «αν θέλετε προβείτε σε περαιτέρω μηνύσεις» ως εάν δεν είχαν ήδη καταμηνυθεί εκατοντάδες «ύποπτες» πράξεις και δεν είχε παρασχεθεί υλικό προς έρευνα για όλες αυτές, ενώ τα επιληφθέντα δικαστικά όργανα θα έπρεπε, τουλάχιστον, να τις γνωστοποιήσουν προσηκόντως προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, πράγμα που δεν έκαμαν!»

Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού Εισαγγελέας και Ανακριτής που χειρίστηκαν την υπόθεση εκτός του ότι καθυστερούσαν στην απόδοση ευθυνών δεν κάλεσαν σημαντικούς μάρτυρες που θα έριχναν φως στην υπόθεση και στην απόδοση ευθυνών, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας έβγαλε αθωωτικό βούλευμα για την υπόθεση.
Έτσι στις 18 Δεκεμβρίου 2018 το ΔΣ του Συνεταιρισμού κάνει αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών Αθήνας για να ασκήσει έφεση κατά του αθωωτικού βουλεύματος αναφέροντας ως λόγους για την έφεση ότι δεν υπήρξε επαρκή αιτιολογία και εσφαλμένη αξιολόγηση της ογκωδέστατης δικογραφίας και ότι παρά τις ομολογίες, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες δεν ασκήθηκε καμία κατηγορία.



Η ιστορία

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού η ιστορία της Ιπποκράτειου Πολιτείας (οικισμός Αγίας Τριάδας) ξεκινά από παλιά.
Η ευρύτερη περιοχή γνωστή σήμερα ως Αγία Τριάδα Αφιδνών, περιλαμβάνει τα τοπωνύμια του Κατσιμιδίου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Μερκουρίου, και συνορεύει στα ανατολικά και νότια με την Δημοτική κοινότητα Αφιδνών, στα νότια με τα πρώην βασιλικά κτήματα, ενώ στον βορά εκτείνεται ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας.

Τα συνολικά 7.636 στρέμματα της περιοχής ήταν εξ αδιαιρέτου μερίδες γεωργικών εκτάσεων και ιδιωτικού δάσους, κατανεμημένες σε 166 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Ενέργειες για την ενοποίηση των μερίδων ξεκίνησε ο Γ. Νάστος καταθέτοντας το ιλιγγιώδες για τα δεδομένα της εποχής (1966-1974), ποσό των περίπου 40.000.000 δραχμών (117.000 ευρώ). Η συνολική εξαγορά όλης της έκτασης ξεπέρασε τελικά τα 80.000.000 δρχ.

Το πρώτο θεμελιώδες κείμενο που επέτρεψε την δρομολόγηση και ένταξη της περιοχής της Αγίας Τριάδας στο σχέδιο πόλης είναι η έκθεση του δασολόογυ Μιλτιάδη Αναγνωστάκη τον Αύγουστο του 1974, η οποία κάνει πλήρη αναφορά στο ιστορικό των διαδοχικών τίτλων ιδιοκτησίας ξεκινώντας από το 1832 έως και το 1974. Η έκθεση εκπονήθηκε μετά από έρευνα και μελέτες εννέα χρόνων, και μετά από σχετική αυτοψία τον Ιούλιο του 1974, με συμμετέχοντες τον πρόεδρο του αναγκαστικού συνεταιρισμού διαχείρισης του κτήματος των 166 συνιδιοκτητών Αθανάσιο Π. Πάντο, τον Γεώργιο Κ. Νάστο επιχειρηματία, και τον Μιχαήλ Βάθη δικηγόρο του ΣΔΙΠ και επί σειρά ετών αργότερα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του συνεταιρισμού. Η δασοπονική έκθεση Αναγνωστάκη έχει παραπομπές σε μια ακόμα σημαντική δασοπονική έκθεση του δασολόογυ Σπύρου Κίλια το 1944.



Τέλος στις 25 Νοεμβρίου 1977 εγκρίνεται από την Ελληνική Βουλή το σχέδιο πόλης του Συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτείας» και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνησεως.
Η ιστορία του κτήματος της Αγίας Τριάδας Αφιδνών είναι μεν παράλληλη αυτής του όμορου πρώην Βασιλικού κτήματος, όπου βρίσκονται τα θερινά ανάκτορα, αποτελεί μέρος της ιστορίας του συγχρόνου Ελληνικού Κράτους.

Η περιοχή γνωστή και ως «Ιπποκράτειος Πολιτεία» από το όνομα του Συνεταιρισμού, αποτελεί μάλλον την πρώτη και σημαντικότερη προσπάθεια κατασκευής μιας πόλης ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, προστατεύοντας ταυτόχρονα το πράσινο και τον Δρυμό της Πάρνηθας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου