Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ερανικός Λογαριασμός για τους Πυρόπληκτους στη Ραφήνα

 ... πάνε για επανάληψη της "ιστορίας" όπως με τους πυρόπληκτους στην Ηλεία;


Πολλοί ήταν οι συμπολίτες μας, αλλά και ξένοι που συγκινήθηκαν με το δράμα των πυρόπληκτων και ανταποκρίθηκαν άμεσα , οι περισσότεροι προσφέροντας από το υστέρημά τους, καταθέτοντας χρήματα σε λογαριασμό-ούς που ανοίχθηκε-αν υπέρ των πυροπλήκτων. 
Η πρώτη και η πιο απλή σκέψη που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς, σχετικά με τη βούληση των δωρητών καταθετών - γιατί πάντα οι δωρητές έχουν μια βούληση- είναι η επιθυμία τους να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους.

Και πότε να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους;
Άμεσα και μετά την καταστροφή τότε που θα είναι πολλές και κοστοβόρες οι ανάγκες τους ή έπειτα από καιρό;
Ήδη σε λίγο κλείνει δίμηνο και τα λεφτά που υπάρχουν στον ερανικό λογαριασμό για την βοήθεια των πυροπλήκτων στο Δήμο μας ...περιμένουν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων;

Πάντως με αυτά που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση από τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς σχετικά με τη διάθεση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν στον ερανικό λογαριασμό υπέρ των πυροπλήκτων μας δημιούργησαν πολλές αμφιβολίες και μας επανέφεραν στη μνήμη την ιστορία με τους ερανικούς λογαριασμούς των πυροπλήκτων στην Ηλεία, τότε που ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος είχε τη δική του προσωπική διαπίστωσή ότι η κατανομή  των πόρων του Ταμείου Μολυβιάτη υπήρξε «άδικη για την Ηλεία, αφού η δική της τραγωδία είναι αυτή που συγκίνησε την ανθρωπότητα» και τότε ακούστηκαν ιστορίες για ρουσφετολογικά πάρτι, όπως «Ασφαλτόστρωση Οδών Δήμου Χαλκιδέων»!

Επανερχόμενοι στο σήμερα, μια "περιήγηση" στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , είναι το καλύτερο πειστήριο για τον κάθε καλοπροαίρετα σκεπτόμενο , σχετικά με τον αν οι πυρόπληκτοι στη περιοχή μας, έχουν πάρει τη στοιχειώδη βοήθεια που τους έταξαν.
Πολλά μπορεί να έχουν δει μέχρι σήμερα  οι πυρόπληκτοι και στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και διάθεση υπερβολικά υψηλών ποσών για τις "δομές" που θα τους στηρίξουν, αλλά  χρήματα στα χέρια έχουν λάβει ΜΟΝΟ απο την Εκκλησία και ιδιώτες ή συλλόγους.  Σύντομα - όπως ανέφερε ο Δήμαρχος - θα λάβουν και τα βοηθήματα τα οποία θα χορηγηθούν μέσω της Δημοτικής Αρχής. 

Και όλα αυτά , ενώ υπάρχει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό για τους πυρόπληκτους
Η ιστορία με τον ερανικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους στη Ραφήνα πάει να επαναληφθεί όπως και στην Ηλεία; 
...Ο ερανικός λογαριασμός, να πω το ποσό που για τελευταία φορά είχα ενημέρωση, είναι ένας λογαριασμός που έχει μαζευτεί κάτι λιγότερο απο ένα εκατομμύριο ευρώ
ανέφερε ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δαμιανού Φαφούτη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 3 Σεπ. 2018)
...Όμως και το λέω μετά λύπης μου, αυτό το λογαριασμό δεν θα μπορέσουμε να τον αγγίξουμε - με την έννοια  - να κάνουμε πράγματα για τους πυρόπληκτους. Πολύ φοβάμαι για παραπάνω απο ένα χρόνο....
.... εμείς κάναμε αυτά που πρέπει να κάνουμε , αλλά θα πρέπει να υπογραφεί μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τι θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με αυτό τον ερανικό λογαριασμό και το τρόπο διακίνησης.
... αυτό το πράγμα δεν θα γίνει γρήγορα. Δεν έχει γίνει ποτέ γρήγορα και δεν νομίζω και θα γίνει και δω πέρα. 
... και υπάρχει βέβαια και μια σκέψη, όλοι αυτοί οι ερανικοί λογαριασμοί - δεν έχουμε ανοίξει μόνο εμείς , υπάρχει κεντρικός κρατικός ερανικός λογαριασμός, υπάρχουν και ερανικοί λογαριασμοί απο άλλους Δήμους  για λογαριασμούς των πυρόπληκτων περιοχών.
... υπάρχει μια σκέψη δεν θέλω να πω αν είναι απόφαση τελική , όλοι αυτοί οι ερανικοί λογαριασμοί να πάνε και να απορροφηθούν απο τον κεντρικό κρατικό ερανικό λογαριασμό. Το έχω ακούσει σαν σκέψη . Δεν έχει παρθεί απόφαση , απλώς λέω διάφορες σκέψεις οι οποίες υπάρχουν. 
... Πάντως δεν είναι χρήματα τα οποία μπορούμε να κινήσουμε άμεσα να βοηθήσουμε τους συναθρώπους μας. 
Αυτά ανέφερε ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου σχετικά με τον ερανικό λογαριασμό που ανοίχθηκε για τους πυρόπληκτους και ας ελπίσουμε ότι η διαχείριση του ποσού του συγκεκριμένου λογαριασμού θα γίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτών των σκοπών για τους οποίους συγκεντρώθηκε και δεν θα έχουμε την επανάληψη της "ιστορίας" του λογαριασμού που συγκεντρώθηκε για τους πυρόπληκτους της Ηλείας.
 
Κυριάκος Μαϊόπουλος  - rpn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου