Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σπάτα - ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για την μελισσοκομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Να ξαναστήσουμε τις δομές της αγροτικής οικονομίας της χώρας με τους αγρότες πρωταγωνιστές και την πολιτεία να εγγυάται με σεβασμό στον καταναλωτή την
διατροφική ανεξαρτησία της κοινωνίας……..»
Τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστος Α. Μάρκου ΣΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για την μελισσοκομία που έγινε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και φιλοξένησε ο Δήμος στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων “ΧΡ. ΜΠΕΚΑΣ”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Δημάρχου στην αναπτυξιακή ημερίδα.
«Κυρίες και κύριοι,
σας καλωσορίσω στην ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με θέμα: τη μελισσοκομία και την εξαγωγική της διάσταση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία και τους ομιλητές που θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους, αναφορικά με το ζήτημα της αναπτυξιακής διάστασης της μελισσοκομίας και των προϋποθέσεων για την παραγωγή ποιοτικών μελισσοκομικών προϊόντων.

Κυρίες και κύριοι, ο ερασιτεχνισμός, ο πειραματισμός και η εσωστρέφεια, σήμερα είναι ανάγκη να αντικατασταθούν από την κατάρτιση την εξειδίκευση, την πιστοποίηση και την εξωστρέφεια.
Σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες που μαζί με την κατανόηση του σύγχρονου εμπορικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των ευκαιριών που παρουσιάζονται μπορεί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν ελπίδα στους νέους.

Καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά, είναι βέβαιο ότι η ζήτηση υγιεινών, φυσικών και ποιοτικών προϊόντων θα μεγεθύνεται και τα πολύτιμα αγαθά της μεσογειακής διατροφής θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.

Το μέλι, μαζί με τα βότανα και το ελαιόλαδο σχηματίζουν ένα σύνολο προϊόντων που παράγει η ελληνική γη, ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες των καταναλωτών και φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια προώθησής του εφόσον αναγνωριστεί, τυποποιηθεί και πιστοποιηθεί.

Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής μας, να κεφαλαιοποιήσουμε το μοναδικό κλίμα του τόπου μας και την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, λαμβάνοντας παράλληλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Κλείνοντας και πριν δώσω το λόγο στους αξιόλογους ομιλητές θα ήθελα να τονίσω ότι το παράδειγμα των μελισσών που αφορά
την οργάνωση,
τη συλλογικότητα,
την αυτοθυσία,
την εργατικότητα
και την ανιδιοτέλεια
μπορεί να μας διδάξει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σημερινής εποχής και να αποτελέσει στρατηγική επιβίωσης και ευημερίας για τη κοινωνίας μας.
Και μην ξεχνάμε κάτι βασικό.
Τώρα που ο παραγωγικός ιστός της χώρας αποσαρθρώθηκε.
Τώρα που η ανάπτυξη φαίνεται σαν τη σωσίβια λέμβο κοντά στο ναυάγιο.
Τώρα που όλοι μας επικαλούμαστε την ανάγκη ανόρθωσης των δομών της πραγματικής οικονομίας.
Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε από την αρχή. Στέρεα, γρήγορα, αποτελεσματικά θα πρέπει να ξαναστήσουμε τις δομές της αγροτικής οικονομίας της χώρας, με τους αγρότες πρωταγωνιστές κι όχι απαθείς θεατές της αισχροκέρδειας των εμπόρων και των μεσαζόντων.
Με μία πολιτεία που θα εγγυάται τον σεβασμό του καταναλωτή και τη διατροφική ανεξαρτησία της ελληνικής κοινωνίας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας.
Σας ευχαριστώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου