Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Τα μυστικά των «Ακαδημιών Απάτης» της Δυτικής Αφρικής: Πώς εκπαιδεύονται οι νέοι ψηφιακοί απατεώνες

Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στους νέους μαθητές. Στη δυτική Αφρική όμως, πέρα από τα κανονικά εκπαιδευτήρια, φαίνεται πως παρατείνουν τη λειτουργία τους και κάποιες διαφορετικές “σχολές”. Αυτές, προετοιμάζουν τους φοιτητές τους, όχι για την απόκτηση κάποιου πτυχίου, αλλά για την μύησή τους στον κόσμο της ψηφιακής απάτης. Λέγονται «hustle kingdoms», ή αλλιώς «βασίλεια της απάτης» και λειτουργούν τόσο online όσο και offline, προσφέροντας εικονική εκπαίδευση, αλλά και δια ζώσης συνεδρίες. Αυτές οι ανεπίσημες ακαδημίες που εδράζουν κυρίως στη Γκάνα και τη Νιγηρία, εκπαιδεύουν ουσιαστικά τα άτομα στην διενέργεια διαδικτυακών απατών και εκβιασμών.

Καθώς λοιπόν αυτοί οι νέοι απατεώνες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι διαδικτυακές απάτες ρομαντικών σχέσεων και οι υποθέσεις οικονομικών εκβιασμών έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, προκαλώντας τη μεγάλη ανησυχία των αρχών. Μάλιστα, το 2023 μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από διαδικτυακές απάτες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τους δυτικοαφρικανούς απατεώνες. Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, οι “απόφοιτοι” των σχολών αυτών πολλαπλασιάζονται συνεχώς, σχηματίζοντας έτσι μια επίμονη πλέον και εκτεταμένη απάτη.

Η εμφάνιση των Ακαδημιών Hustle



Στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς η συνδεσιμότητα του διαδικτύου άρχισε να διεισδύει στη δυτική Αφρική, οι νέοι σύντομα συνειδητοποίησαν ότι άτομα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη με πρόσβαση σε περισσότερα χρήματα από αυτούς και δυνητικά επιρρεπή σε εκβιασμούς ήταν πλέον προσβάσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, αυτό που κάποτε ήταν μια ευκαιριακή επιδίωξη έχει εξελιχθεί σε μια δομημένη και εξαιρετικά κερδοφόρα εγκληματική επιχείρηση, με τις Ακαδημίες Hustle να χρησιμεύουν ως χώροι εκπαίδευσης για επίδοξους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Αυτές οι ακαδημίες λειτουργούν όπως τα παραδοσιακά σχολεία, αλλά είναι συχνά μεταμφιεσμένες σε διαδικτυακά καφέ ή σπίτια, με καλά δικτυωμένους μέντορες στη θέση του διευθυντή σπουδών. Οι φοιτητές, ως επί το πλείστον νεαροί άνδρες, μαθαίνουν μια σειρά από παράνομες τεχνικές, από το πώς να υποδύονται ξένους επιχειρηματίες και διευθύνοντες συμβούλους, μέχρι την σύναψη ρομαντικών, διαδικτυακών σχέσεων.





Κλείσιμο

Μαγεία και ψηφιακή εξαπάτηση



“Πώς ακριβώς σχετίζονται οι παραπάνω έννοιες;”, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί και όχι αδίκως. Ε λοιπόν στα «hustle kingdom», αυτές είναι αλληλένδετες. Παρόμοια με τα «Sakawa Boys» (Γκανέζοι διαδικτυακοί απατεώνες) και τα «Yahoo Boys» (Νιγηριανοί διαδικτυακοί απατεώνες), οι απατεώνες του «hustle kingdom» χρησιμοποιούν υπερφυσικές στρατηγικές - όπως μαγεία juju που εφαρμόζεται σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Νιγηρία, το Μπενίν, το Τόγκο και η Γκάνα - για να χειραγωγήσουν και να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Οι τρόποι με τους οποίους δρουν είναι συχνά μέσω διαδικτυακών ρομαντικών ειδυλλίων και εκβιασμών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι διαδικτυακές απάτες ρομαντικών σχέσεων, πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν απατεώνες που δημιουργούν ψεύτικες διαδικτυακές προσωπικότητες για να δημιουργήσουν συναισθηματικές σχέσεις με τα θύματα, εξαπατώντας τα να στείλουν χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες. Ο εκβιασμός συμβαίνει όταν οι δράστες εξαναγκάζουν τα θύματα να παράσχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και στη συνέχεια απειλούν ότι θα το απελευθερώσουν, εάν τα θύματα δεν ικανοποιήσουν οικονομικές ή άλλες απαιτήσεις. Οι ίδιοι, δικαιολογούν συχνά τις ενέργειές τους ως την αναζήτηση αποζημίωσης για αδικίες του παρελθόντος, θεωρώντας τους εαυτούς τους απογόνους των θυμάτων του δουλεμπορίου, της οικονομικής εκμετάλλευσης και της αποικιοκρατίας, που αντιστέκονται απέναντι στους δυτικούς που θεωρούνται απόγονοι των αποικιοκρατών.

Επιπλέον, οι νιγηριανές επιχειρήσεις απάτης συνδέονται συχνά με αδελφότητες και μυστικές οργανώσεις, όπως η «Black Axe» - μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που δημιουργήθηκε αρχικά στα πανεπιστήμια της Νιγηρίας.
Όλη αυτή η κουλτούρα της ψηφιακής εξαπάτησης λοιπόν, φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση, κυρίως στις οικονομικά υποβαθμισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής, εκεί όπου τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι υψηλά και οι ευκαιρίες ελάχιστες. Εκεί, το δέλεαρ του γρήγορου χρήματος μέσω διαδικτυακής απάτης είναι ισχυρό, ενώ για πολλούς νέους, αυτές οι Ακαδημίες προσφέρουν μια διέξοδο από τη φτώχεια, παρέχοντας όχι μόνο τεχνικές δεξιότητες, αλλά και μια αίσθηση ανήκειν και κοινού σκοπού.

Ο αντίκτυπος






Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των απατών είναι συγκλονιστικός. Σύμφωνα με το Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου (IC3) του FBI, ιδιώτες και επιχειρήσεις χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από διαδικτυακές απάτες, ενώ οι περιπτώσεις εξαναγκασμού αυξάνονται ραγδαία. Οι οικονομικές απώλειες, σε συνδυασμό με την ψυχολογική επιβάρυνση των θυμάτων, είναι βαθιές. Πολλά θύματα εξαναγκασμού υποφέρουν από μακροχρόνια συναισθηματικά τραύματα, ενώ οι επιχειρήσεις που αποτελούν στόχο των απατεώνων αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Για τους δράστες, ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι σχετικά χαμηλοί σε σύγκριση με τις πιθανές ανταμοιβές. Με ανεπαρκείς πόρους επιβολής του νόμου σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, αυτές οι απάτες συχνά δεν διώκονται επαρκώς και όσοι συλλαμβάνονται σπάνια αντιμετωπίζουν αυστηρή τιμωρία. Ως αποτέλεσμα, το μοντέλο της Ακαδημίας Hustle συνεχίζει να ευδοκιμεί, χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτρεπτικό μέτρο για να σταματήσει η εξάπλωσή του. Έτσι, σε διεθνές επίπεδο, η Δυτική Αφρική έχει γίνει συνώνυμο της διαδικτυακής απάτης, δημιουργώντας δυσπιστία και εμποδίζοντας τις νόμιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες ακόμη και για τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Ιντερπολ, Επιτροπή Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος (EFCC) στη Νιγηρία και άλλες τοπικές αρχές έχουν συνεργαστεί και κατορθώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πιάνουν πολλούς δράστες που ανήκουν σε αυτές τις Ακαδημίες. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες επιβολής του νόμου, καμία άλλη κρατική προσπάθεια δεν φαίνεται να γίνεται, καθώς η ανεργία των νέων, η φτώχεια και η ταξική ανισότητα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να μαστίζει τις κοινωνίες της. Χωρίς λοιπόν ουσιαστικές οικονομικές ευκαιρίες, η υπόσχεση γρήγορου χρήματος μέσω της ψηφιακής απάτης, θα συνεχίσει πιθανότατα να προσελκύει νεαρά μυαλά στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου