Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί οι γάτες φοβούνται τις καταιγίδες

Η αλήθεια είναι πως όταν ήμασταν παιδιά φοβόμασταν τις αστραπές και τις βροντές. Ίσως αυτός ο ξαφνικός θόρυβος και το έντονο φως στον ουρανό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, γι’ αυτό και να τρέμαμε μόνο και μόνο στην ιδέα τους. Βέβαια, μερικοί από εμάς κουβαλάμε αυτόν τον φόβο και στην ενήλικη ζωή μας, οπότε κάθε φορά που έχει καταιγίδες προσπαθούμε να είμαστε σπίτι μας και να απασχολούμε το μυαλό μας με κάτι άλλο.

Και δεν είμαστε οι μόνοι που μπορεί να έχουμε αυτόν τον φόβο. Οι μικροί μας αίλουροι, οι γάτες, άλλες πολύ και άλλες λιγότερο, φοβούνται αυτό το καιρικό φαινόμενο.


Τι ακριβώς, όμως, είναι η φοβία των καταιγίδων στις γάτες;

Η φοβία στις καταιγίδες στις γάτες είναι μια υπερβολική αντίδραση φόβου όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι κεραυνοί, οι αστραπές, η δυνατή βροχή και οι ισχυροί άνεμοι. Επειδή συνήθως οι καταιγίδες είναι ξαφνικές και έντονες, τρομάζουν τον οποιονδήποτε, ακόμα και τις γάτες. Οπότε, οι γατούλες μας αγχώνονται αμέσως όταν ακούνε να πλησιάζει μια καταιγίδα καθώς ξέρουν τι θα επακολουθήσει.

Μάλιστα, οι γάτες που φοβούνται τις καταιγίδες, μπορεί:

● να κρυφτούν
● να αρχίσουν να τρέμουν
● να έχουν έντονη σιελόρροια
● να λαχανιάσουν
● να εμφανίσουν έντονη ανησυχία
● να κάνουν σπασμούς
● να νιαουρίζουν έντονα
● να κάνουν την ανάγκη τους εκτός αμμολεκάνης
● να έχουν μειωμένη όρεξη
● να εμφανίσουν καταστροφικές συμπεριφορές
● να έχουν ταχυκαρδία

Γιατί τελικά οι γάτες φοβούνται τις καταιγίδες;


Οι απροσδόκητοι και δυνατοί θόρυβοι δεν είναι και το καλύτερό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γάτες έχουν εξαιρετική ακοή οπότε αυτούς τους δυνατούς ήχους τους ακούνε ακόμα πιο δυνατά στα αυτιά τους. Φανταστείτε, αν για εμάς μια βροντή είναι δυνατή, πόσο πιο δυνατή είναι για μια γάτα, η οποία αντιλαμβάνεται συχνότητες μεγαλύτερες από τις δικές μας.

Μια ακόμη αιτία αυτού το φόβου στις γάτες εκτός από τους δυνατούς θορύβους είναι και οι μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι γάτες είναι τόσο ευαίσθητες που μπορεί να αισθάνονται αυτές τις μεταβολές και να βιώνουν διάφορες ενοχλητικές αλλαγές στο σώμα τους, όπως για παράδειγμα αλλαγές στην πίεση των αυτιών τους – μπορούμε να το συγκρίνουμε με την πίεση στα αυτιά που νιώθουμε εμείς όταν πετάμε με αεροπλάνο. Οπότε, οι γάτες γίνονται ανήσυχες γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει, νιώθουν άγχος ή και τρόμο, και γενικά είναι σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας.

Επίσης, επειδή η όρασή τους είναι εξαιρετική σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τις κάνει πολύ ευαίσθητες στο έντονο φως ειδικά αν αυτό εμφανίζεται ξαφνικά, γι’ αυτό και μπορεί να φοβηθούν.

Ο τελευταίος λόγος που μπορεί οι γάτες να φοβούνται τις καταιγίδες είναι το παρελθόν τους. Αν έχουν ζήσει αδέσποτες, αν έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί, οι πιθανότητες να φοβούνται τις καταιγίδες και τους δυνατούς θορύβους αυξάνονται.






Υιοθετήσατε ένα γατάκι και είναι συνέχεια κρυμμένο; Τι μπορεί να συμβαίνει και πώς θα το βοηθήσετε

Υιοθετήσατε ένα μωρό γατάκι και δεν βλέπετε την ώρα να το φέρετε σπίτι. Τα πάντα είναι έτοιμα για να το καλωσορίσουν. Και έρχεται το νέο…


Συνοψίζοντας


Δυστυχώς, οι αγαπημένες μας γατούλες εμφανίζουν διάφορες φοβίες. Μία από αυτές είναι και η φοβία τους για τις καταιγίδες όπως αναλύσαμε. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καλό είναι να προσπαθούμε να ηρεμούμε τις μικρές μας κυρίες. Καθεμία θέλει ειδική μεταχείριση γιατί έχει τον δικό της χαρακτήρα, οπότε ο κηδεμόνας της ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει. Αν ο φόβος αυτός είναι υπερβολικός και τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι έντονα, καλό είναι να απευθυνθούμε στον/στην κτηνίατρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου