Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Ποιος είναι ο «αντι-Σολτς» Ντίτμαρ Βόιντκε που έβαλε τα γυαλιά στο ακροδεξιό AfD στο Βρανδεμβούργο

Ο κύριος «αντι-Σολτς» (Herr anti-Scholz), όπως τον χαρακτηρίζουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, Ντίτμαρ Βόιντκε, έπεισε για μία ακόμη φορά τους ψηφοφόρους του ότι μπορεί να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο του Βρανδεμβούργου. Είναι μεγάλος θαυμαστής των Rolling Stones και του Bruce Springsteen.Αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια, δήλωσε ότι μεγάλωσε σε μια φάρμα, νότια του Βρανδεμβούργου, «με δέκα αγελάδες, 15 γουρούνια, πάπιες και χήνες».
Για 11 χρόνια, ο 63χρονος Σοσιαλδημοκράτης υπηρετεί με ήθος και συνέπεια το αξίωμά του στο γερμανικό κρατίδιο.

Για την εφημερίδα Tagesspiegel, o Βόιντκε θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αφού οι ψηφοφόροι του απέδειξαν έμπρακτα ότι τον στηρίζουν.



Ο Βόιντκε είναι ιδιαίτερα προσιτός, σχεδόν δύο μέτρα - συγκεκριμένα 1,96 μέτρα -, παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης, όπως γράφει το περιοδικό Focus.

Εντάχθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 1993 και από το 2010 είναι μέλος της ομοσπονδιακής βουλής (Bundestag).



Τρία χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, ανέλαβε τα ηνία στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χούμπολτ στο Βερολίνο.

Γνωρίστηκε με τη σύζυγό του σε συναυλία

Στην προσωπική του ζωή, ο Βόιντκε έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι παραμένει τρελά ερωτευμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, Σουζάνε. Λίγους μήνες μετά τη ρομαντική τους γνωριμία σε συναυλία, το ζευγάρι αποφάσισε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου το 2007.

«Γνωριστήκαμε σε μια συναυλία του Roland Kaiser στο Rosengarten, τη γενέτειρά μας, το Φορστ», υποστήριξε ο Βόιντκε στο περιοδικό Bunte και πρόσθεσε: «Η σύζυγός μου έχει εργαστεί για εμένα. Είναι πάντα στο πλευρό μου και με στηρίζει».

Μετά την παραίτηση του Ματίας Πλάτσεκ, ο Βόιντκε εξελέγη πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου στις 28 Αυγούστου 2013.

Ο ρόλος του στην εθνική πολιτική






Ως μέλος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Bundesrat), ο Βόιντκε συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το 2014, ανέλαβε το αξίωμα του Συντονιστή της Γερμανο-Πολωνικής Διακοινωνικής και Διασυνοριακής Συνεργασίας, με καθήκον να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, καθώς και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις στις γερμανικές και πολωνικές κυβερνήσεις.

Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της τέως Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU), του βαυαρικού κόμματος (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Βόιντκε αθλείται και έχει άδεια κυνηγιού από το 2006. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, λατρεύει να παίζει ντραμς, αλλά μόνο με τους φίλους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου