Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ducati Panigale V4 (+video)

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Ducati World Premiere για το 2025 μας επιφύλασσε μεγάλα νέα από το στρατόπεδο των Ιταλών. Η Ducati παρουσίασε την επόμενη γενιά της κορυφαίας Panigale V4, φέρνοντας πολλές καινοτομίες που κανείς δεν περίμενε.



Όλα αρχίζουν από τον σχεδιασμό της μοτοσικλέτας ο οποίος είναι πιο μίνιμαλ και πιο λιτός σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Η έμπνευση των σχεδιαστών ήταν η θρυλική 916 με τα πλευρικά φέρινγκ να έχουν περισσότερη καθαρή επιφάνεια χωρίς πολλούς αεραγωγούς. Τα αεροδυναμικά φτερά αεροπορικού τύπου είναι ενσωματωμένα στη μάσκα πλέον, ενώ και τα φωτιστικά σώματα είναι εντελώς καινούρια, πιο εκλεπτυσμένα και λιγότερα επιθετικά.





Το μάτι του παρατηρητή είναι αδύνατον να μην πέσει απευθείας στο νέο ψαλίδι της μοτοσικλέτας. Η Ducati αποφάσισε να εγκαταλείψει το παραδοσιακό της μονόμπρατσο ψαλίδι και να επιλέξει ένα συμβατικό διπλό που σχεδίασε το αγωνιστικό τμήμα Ducati Corse. Οι Ιταλοί εξήγησαν ότι το μονόμπρατσο ψαλίδι είχε φτάσει στο όριο της απόδοσής του και με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, των αναρτήσεων και των ελαστικών έπρεπε να δοκιμάσουν κάτι πιο αποτελεσματικό.




Ο κινητήρας είναι ο γνωστός V4 Stradale των 1.103 κ.εκ. με αυξημένη απόδοση στους 216 ίππους στις 13.500 σ.α.λ. Είναι κατά 1 κιλό ελαφρύτερος, ενώ συνοδεύεται από ακόμα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα πλήρως ρυθμιζόμενα και με 70 αισθητήρες που προσαρμόζουν την κάθε συνθήκη μέσω του Ducati Vehicle Observer.


Το πλαίσιο έχει κατασκευαστεί επίσης με τη βοήθεια του Ducati Corse έχοντας την ίδια δομή του monocoque όπως η μοτοσικλέτα MotoGP. Νέας γενιάς είναι και οι αναρτήσεις της Ohlins στην έκδοση V4 S με ημι-ενεργητική λειτουργία Smart 3.0 που αναλαμβάνει να ρυθμίσει την απόσβεση των αναρτήσεων σε πραγματικό χρόνο την ώρα της οδήγησης.



Το καινούριο στις αναρτήσεις της Ohlins είναι ότι διαθέτουν ένα είδος shape shifter όπως οι σύγχρονες MotoGP που δουλεύει σε δύο φάσεις, την Initial Acceleration, την αρχική επιτάχυνση και την Acceleration την βασική επιτάχυνση, ρυθμίζοντας αυτόματα το ύψος της πίσω ανάρτησης κατά τη διαδικασία της επιτάχυνσης.




Αλλαγές έχουμε και στα φρένα με την Brembo να έχει προσφέρει στην καινούρια Panigale V4 τις δαγκάνες Hypure. Η μεγάλη αναβάθμιση είναι στο σύστημα ABS της Bosch το οποίο διαθέτει τη νέα τεχνολογία Race eCBS. Αυτή η τεχνολογία αναλαμβάνει ανάλογα με την επιλογή του αναβάτη να ενεργοποιήσει το πίσω φρένο κάθε φορά που ο αναβάτης πιέζει την μανέτα του εμπρός φρένου. Αυτό σημαίνει ότι ο αναβάτης απαλλάσσεται από το να ασχολείται με το πίσω φρένο, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην είσοδο της στροφής.



Στην Ducati Panigale V4 του 2025 συναντάμε επίσης νέα ψηφιακή οθόνη 6,9 ιντσών εμπνευσμένη από το MotoGP, νέο σύστημα quickshifter και τρεις επιλογές συστημάτων εξάτμισης της Akrapovic που ανεβάζουν την ισχύ μέχρι και τους 228 ίππους. Όσο για το βάρος της μοτοσικλέτας, με όλα τα υγρά και έτοιμη να λειτουργήσει φτάνει τα 191 κιλά!



Το θαύμα της Μπολόνια αναμένεται να κάνει την εμφάνισή τους στις αγορές μετά το καλοκαίρι και σίγουρα θα το δούμε από κοντά στην EICMA 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου