Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ιερουσαλήμ: Ανακαλύφθηκε μεσαιωνικός βωμός κοντά στο σημείο που πιστεύεται ότι ετάφη και αναστήθηκε ο Ιησούς


Μια ιδιαίτερη ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους στο σημείο που λέγεται ότι θάφτηκε ο Ιησούς, στην Ιερουσαλήμ. Και μάλιστα, ήρθε στο φως με τον πιο παράδοξο τρόπο, αφού βρέθηκε από εργάτες οικοδομών, που απλά γύρισαν από την άλλη μια γιγαντιαία πέτρινη πλάκα καλυμμένη με γκράφιτι που ακουμπούσε στον τοίχο της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου.Τελικά, αυτή δεν ήταν απλά μια μεγάλη πέτρα, αλλά ένας αρχαίος «θησαυρός», ή πιο συγκεκριμένα ένας βωμός. Ήταν διακοσμημένη με σχέδια που απεικόνιζαν κορδέλες, μια ρωμαϊκή πρακτική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, και διακριτά σημάδια που οδηγούν τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ήταν η Αγία Τράπεζα που καθαγιάστηκε το 1149 μ.Χ.



Ο βωμός αυτός θεωρείται ότι είχε καταστραφεί σε πυρκαγιά το 1808 μΧ. «Για τους ιστορικούς, το εύρημα αυτό κάνει μεγάλη αίσθηση από πολλές απόψεις», δήλωσε η ομάδα της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW) που έκανε το εύρημα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι εντυπωσιακό που ένα τόσο σημαντικής αρχαιολογικής αξίας εύρημα δεν είχε βρεθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά επειδή βρισκόταν σε ένα σημείο με τεράστια προσέλευση από τουρίστες καθημερινά.



Ο χώρος της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου έχει αναγνωριστεί ως ο τόπος της σταύρωσης και ταφής του Ιησού και δέχεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η εκκλησία, η οποία ξεπερνά σχεδόν τα 1645 μέτρα σε διάμετρο, χτίστηκε πάνω σε έναν ρωμαϊκό ναό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη το 335 μ.Χ. Την κατασκευή ανέθεσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' και κατά τη διάρκεια της μετατροπής, αποκαλύφθηκε ένας τάφος που πιστεύεται ότι είναι εκείνος του Ιησού που πέθανε σχεδόν 300 χρόνια νωρίτερα.



Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου δέχτηκε επιθέσεις καθ' όλη τη διάρκεια των αιώνων, καταστράφηκε από τον περσικό στρατό το 614, σχεδόν κατεδαφίστηκε το 1009 και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια του 1800, οπότε πιστεύεται ότι χάθηκε ο βωμός.

Η πέτρα, όταν βρέθηκε, είχε γεμίσει γκράφιτι στο μπροστινό της μέρος, το οποίο μάλλον είναι και ο λόγος που τόσο καιρό περνούσε απαρατήρητη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι ασυνήθιστες διακοσμήσεις στην πλευρά που βλέπει στον τοίχο οδήγησαν τους ερευνητές να καταλήξουν ότι πρόκειται για το λεγόμενο «Cosmatesque», μια η ειδική τεχνική παραγωγής μαρμάρινων διακοσμήσεων που εφαρμοζόταν αποκλειστικά από συντεχνιακούς δασκάλους στην παπική Ρώμη, οι οποίοι μετέδιδαν τη δεξιότητα από γενιά σε γενιά.









«Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της τεχνικής ήταν η ικανότητα των δασκάλων της να διακοσμούν μεγάλες επιφάνειες με μικρές ποσότητες πολύτιμου μαρμάρου», λένε οι ερευνητές.

Τα έργα τέχνης Cosmatesque θεωρούνται ότι αγαπήθηκαν από τον Πάπα, τόσο πολύ που σπάνια έχουν βρεθεί εκτός Ρώμης και μόνο ένα στο Αββαείο του Westminster έχει βρεθεί εκτός Ιταλίας, αναφέρει η Daily Mail.

Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου βρίσκονται συνεχώς υπό ανακαίνιση, για αυτό και διαρκώς οι αρχαιολόγοι καταλήγουν να ανακαλύπτουν ακόμα περισσότερους θησαυρούς.

Το 2016, μια ομάδα συντήρησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποκάλυψε μια ασβεστολιθική πλάκα ταφής στο εσωτερικό του τάφου του Ιησού, η οποία είχε καλυφθεί από στρώματα μαρμάρων τουλάχιστον από το 1555.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου