Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΑΑΔΕ: Μέσος φόρος 825 ευρώ για 2 στους 10 που υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Λίγες μόνο μέρες έχει ανοίξει η πλατφόρμα στο Taxis για την υποβολή δηλώσεων και πάνω από 52.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς βέβαια μάλλον ήξεραν ότι ο φόρος θα έβγαινε μηδενικός ή περιμένουν επιστροφή φόρων για αυτό και βιάστηκαν να υποβάλουν τις δηλώσεις! Τα 8 στα 10 εκκαθαριστικά αφορούν μηδενικό φόρο η επιστροφή φόρου, Κάποιοι άλλοι, επίσης γρήγοροι, έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνται να πληρώσουν μέσω φόρο 825 €. Αυτά προκύπτουν από την πρώτη παρτίδα των 52.061 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ που και εφέτος θα επιχειρήσει να τρέξει συμψηφισμούς χρεών με επιστροφές φόρων για να αποδεσμεύει τα υπόλοιπα ποσά στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024.



Πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN καθώς χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού τους.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
- Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις η το 22,13% του συνόλου τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκ. ευρώ εκ. ευρώ και τον «κατά κεφαλήν» φόρο να διαμορφώνεται στα 825 ευρώ
- Το 25,41% των δηλώσεων η 13.228 σε απόλυτους αριθμούς τα εκκαθαριστικά προβλέπουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,033 εκ. ευρώ η 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο ανά φορολογούμενο.


- Για την πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων (52,47%) το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, δηλαδή δεν προβλέπουν ούτε επιστροφή ούτε καταβολή φόρου.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

• Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2024.





Κλείσιμο • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2025
• Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
• Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.
Φέτος εκτιμάται οτι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν για φόρο εισοδήματος επιπλέον 959 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2023 με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 13,337 δις. ευρώ από 12,378 δις. ευρώ ενώ αντίθετα μειωμένος κατά 294 εκ. ευρώ θα είναι ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου