Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Ο «ψεκ» Κένεντι μπαίνει σφήνα για πρόεδρος ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ

Δικηγόρος με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ανεξάρτητος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, διαπρύσιος αντιεμβολιαστής και οπαδός θεωριών συνωμοσίας. Αν δεν προερχόταν από το πλέον ισχυρό πολιτικό brand της Αμερικής, ο 70χρονος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα είχε τεθεί πιθανά εκτός κούρσας για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Η βαριά οικογενειακή του κληρονομιά, ωστόσο, ως γιου του γερουσιαστή Μπόμπι Κένεντι και ανιψιού του δολοφονηθέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, τείνει να τον καταστήσει ρυθμιστή από αουτσάιντερ, παρά την κατηγορία περί «αποστασίας» που του απευθύνουν οι πρώην σύντροφοί του Δημοκρατικοί, αλλά και την ηχηρή αποστασιοποίηση των περισσότερων συγγενών του από την προεκλογική του καμπάνια.
Με τον θείο του Τζον Κένεντι
Γόνος της πιο διάσημης δημοκρατικής οικογένειας της χώρας, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ μπήκε στον εκλογικό στίβο ως ανεξάρτητος, αν και δεν έχουν πάψει τους τελευταίους μήνες οι συντονισμένες προσπάθειες των Δημοκρατικών να τον αποτρέψουν από την αποδυνάμωση της υποψηφιότητας του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ επέκρινε την πρόθεση του «πλανητάρχη» να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, προσδοκώντας λόγω μικρότερης ηλικίας και επιθέτου να κερδίσει το κομματικό χρίσμα για τις φετινές εκλογές. Οταν αυτό απλά δεν συνέβη το 2023, ο γιος του Μπόμπι Κένεντι αποσκίρτησε από τους Δημοκρατικούς, από τους κόλπους των οποίων είχε αρχίσει να απομακρύνεται ήδη από το 2010 και παρόλο που ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ως επωδό τις τελευταίες ημέρες ότι διατηρεί την προτομή του πατέρα του συνυποψηφίου του, σε περίοπτη θέση, στο Οβάλ Γραφείο.



Για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, όμως, η άρνηση των Δημοκρατικών να τον αναδείξουν υποψήφιο πρόεδρο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ τούς έφερε γρήγορα σε θέση άμυνας, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ έχει διαρκώς στραμμένη την προσοχή του στη συγκράτηση παραδοσιακών ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος, μπροστά στον νέο «ιππότη» του Κάμελοτ.

Θεωρίες συνωμοσίας

Κλείσιμο Η ενασχόληση του ανεξάρτητου υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ με τα κοινά μετρά δεκαετίες και ξεκίνησε με τραγικό τρόπο, όταν η δολοφονία του πατέρα του, Μπόμπι, ήρθε να επιβεβαιώσει τη δραματική μοίρα των Κένεντι, λίγες ημέρες αφότου εκείνος είχε εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, στις προκριματικές εκλογές του 1968.
Πενήντα χρόνια μετά, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αμφισβήτησε το σκηνικό δολοφονίας του πατέρα του, ο οποίος συγκρουόταν μετωπικά με το οργανωμένο έγκλημα και υπερασπιζόταν με πάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας ανοιχτά χώρο να ανθήσουν θεωρίες συνωμοσίας.







Ο πατέρας του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Μπόμπι Κένεντι

«Η παιδική μου ηλικία ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στην αμερικανική ιστορία και το σπίτι μας ήταν πραγματικά ένα κεντρικό στοιχείο του τι συνέβαινε όχι μόνο στη διακυβέρνηση, αλλά και στον ευρύτερο πολιτισμό. Γέμισε με ηγέτες πολιτικών δικαιωμάτων, με φοιτητές από την Ινδονησία και από αφρικανικές χώρες που τότε, για πρώτη φορά, ήταν σε θέση να αυτοκυβερνηθούν», περιέγραφε ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ το 2018, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Αμερικανικές αξίες: μαθήματα που πήρα από την οικογένειά μου», παρατηρώντας με μια ισχυρή δόση αυτοκριτικής ότι «μπορεί να είναι εύκολο να είμαι κυνικός με την πολιτική και τους πολιτικούς τώρα, αλλά για την οικογένειά μου η ικανότητα να συμμετέχω στην πολιτική ήταν σημαντική».

«Απόκληρος»

Τα υπόλοιπα μέλη του οίκου των Κένεντι, ωστόσο, αγκάλιασαν δημόσια τον εκ νέου υποψήφιο για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, στην πρόσφατη ομιλία του στη Φιλαδέλφεια, με την αδερφή του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Κέρι, να δηλώνει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε υπέρμαχος όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που υποστήριζαν ο πατέρας και ο θείος μου», περιγράφοντας τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ ως φυσικό συνεχιστή της κληρονομιάς των Κένεντι.


Κέρι Κένεντι: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε υπέρμαχος όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που υποστήριζαν ο πατέρας και ο θείος μου»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, που με οποιονδήποτε τρόπο αφαιρεί έστω και μία ψήφο από τον πρόεδρο Μπάιντεν», διεμήνυσε από πλευράς του και ο Νέστορας της οικογένειας Τζόζεφ Π. Κένεντι Β’, ο μεγαλύτερος αδελφός των Κένεντι και πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη, διαπιστώνοντας με θλίψη πως «βάζεις το όνομα Κένεντι στο ψηφοδέλτιο και οι Δημοκρατικοί θα αισθάνονται διχασμένοι».


Τζόζεφ Π. Κένεντι Β': «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που με οποιονδήποτε τρόπο αφαιρεί έστω και μία ψήφο από τον πρόεδρο Μπάιντεν»

Και όσοι, όμως, από τους Κένεντι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην προεκλογική ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, έσπευσαν να διαβούν το κατώφλι του Λευκού Οίκου ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Πατρικίου, υπογραμμίζοντας εμφατικά την προσήλωσή τους στις οικογενειακές παραδόσεις, δηλαδή την ιρλανδική καταγωγή τους, αλλά και την πίστη τους στο Δημοκρατικό κόμμα και στον επίσημο υποψήφιό του Τζο Μπάιντεν.

Ανεβαίνει στα γκάλοπ
Παρά την οικογενειακή αποξένωση, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ σημειώνει στις δημοσκοπήσεις το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ ανεξάρτητη υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό του Ρος Περό, του δισεκατομμυριούχου που κατέβηκε στην κούρσα τη δεκαετία του 1990, ενώ η διείσδυσή του στο ακροατήριο του Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο διάστημα έχει κάνει κατά κάποιον τρόπο τους Δημοκρατικούς να αναθαρρήσουν, αφού πίστευαν ότι ο Κένεντι θα τους επιφέρει ανήκεστο βλάβη. Παρ’ όλα αυτά, ο ανεξάρτητος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει ήδη το «πράσινο φως» για να κατέβει στις προεδρικές εκλογές στο Μίσιγκαν (όπου σοβούν οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων Αμερικανών για τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ) και του απομένουν αρκετές Πολιτείες ακόμη, ώστε να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά του, καθώς δεν τυγχάνει στήριξης των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών.

Δούρειος ίππος;

Με προεκλογικό σύνθημα «να θεραπεύσουμε την Αμερική», ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ έγινε ευρέως γνωστός στο αμερικανικό κοινό στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οπότε αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή των αντιεμβολιαστών, ισχυριζόμενος ότι ο COVID-19 είχε εθνοτικές προδιαγραφές, δηλαδή ότι «στόχευε να επιτεθεί σε Καυκάσιους και Μαύρους», ενώ «οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανοσία είναι οι Ασκενάζι Εβραίοι και οι Κινέζοι», όπως είπε, δεχόμενος κατόπιν αυτών κατηγορίες για αντισημιτισμό.
Μεγαλύτερη αίσθηση, ακόμη, είχαν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του για το lockdown, όταν είχε σχολιάσει για τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί ότι «ακόμη και στη χιτλερική Γερμανία, θα μπορούσες να διασχίσεις τις Αλπεις στην Ελβετία. Θα μπορούσες να κρυφτείς σε μια σοφίτα, όπως έκανε η Αννα Φρανκ», πυροδοτώντας μαζικές αντιδράσεις της παγκόσμιας ισραηλιτικής κοινότητας και όχι μόνο.

Για ορισμένους από τους Δημοκρατικούς περιγράφεται ως δούρειος ίππος του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να τους αποστερήσει κρίσιμη μάζα ψήφων, καθώς του αποδίδουν μια κάποια συσχέτιση με τον τραπεζίτη Τίμοθι Μέλον, δεδομένου ότι δώρισε χρήματα τόσο υπέρ του Τραμπ όσο και υπέρ του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, αν και ο τελευταίος έχει αποψιλώσει τον πρώην «πλανητάρχη», καθώς έχει προσλάβει ορισμένους από τους πρώην στενούς συνεργάτες του. Την ίδια στιγμή, ο «αντισυστημικός» λόγος του Κένεντι σε συνδυασμό με το βαρύ του επίθετο αφαιρούν όλο και περισσότερους χρηματοδότες και δυναμική από την υποψηφιότητα Τραμπ, με το προεκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού προέδρου να τον αποκαλεί «αριστερό και φιλελεύθερο», απομακρύνοντάς τον με κάθε τρόπο από τη συντηρητική βάση.


Ντόναλντ Τραμπ: «Λένε ότι πληγώνει τον Μπάιντεν. Δεν είμαι σίγουρος και νομίζω ότι πιθανότατα μας πληγώνει και τους δύο»

Πάντως, διχασμένες εμφανίζονται και οι δημοσκοπήσεις ως προς τις απώλειες που προκαλεί η υποψηφιότητα Κένεντι σε αμφότερους τους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η μέτρηση του Fox News στο Μίσιγκαν έδωσε στον Κένεντι ποσοστό 9%, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ με 42% και δεύτερο τον Τζο Μπάιντεν με 40%.
Ταυτόχρονα, όμως, η υποψηφιότητα Κένεντι δεν φαίνεται να προσελκύει δυσαρεστημένους δημοκρατικούς ψηφοφόρους νέους, Αφροαμερικανούς, Λατίνους και γυναίκες στην πλειονότητά τους, ούτε και να κερδίζει τις ψήφους των μουσουλμάνων Αμερικανών, καθώς έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «ηθικό έθνος».

Αλλαγή σκηνικού, ωστόσο, κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση του NBC News, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν με 2 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 46% έναντι 44% αντίστοιχα, αλλά ο Μπάιντεν έρχεται πρώτος με ποσοστό 39% και ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστό 37%, όταν στο ερωτηματολόγιο προστίθενται άλλοι τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, φέρνοντας τρίτο τον Ρόμπερτ Κένεντι με ποσοστό 13%.


Στην τελευταία δημοσκόπηση του NBC News, ο Μπάιντεν έρχεται πρώτος (39%), ακολουθεί ο Τραμπ (37%) και ο Κένεντι έρχεται τρίτος με 13%

Πρωτίστως, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι εκφράζονται πολύ πιο θετικά για την υποψηφιότητα του Κένεντι (με 40% θετικές και 15% αρνητικές γνώμες) σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους (16% θετικές και 53% αρνητικές γνώμες), αναγκάζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί για την υποψηφιότητα Κένεντι πως «λένε ότι πληγώνει τον Μπάιντεν. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι αλήθεια και νομίζω ότι πιθανότατα [μας] πληγώνει και τους δύο». «Αλλά μπορεί να πλήξει τον Μπάιντεν λίγο περισσότερο, δεν ξέρετε», κατέληξε ο πρώην πλανητάρχης.

Οι... υποψίες του Τραμπ αποδεικνύονται μάλλον βάσιμες για το πλήγμα που προκαλεί ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στην παραδοσιακή εκλογική βάση του, καθώς η αντισυμβατική του συμπεριφορά τον εκτοξεύει σταδιακά κερδίζοντας στο θυμικό των «αγανακτισμένων» Αμερικανών ψηφοφόρων, τόσο στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και νωρίτερα, όταν ο Κένεντι συγκρούστηκε μετωπικά ως περιβαλλοντικός δικηγόρος, μηνύοντας παγκόσμιους κολοσσούς για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και εξασφάλισε δικαστικές αποφάσεις απέναντι στις General Electric και ExxonMobil.

Η «εναλλακτική» του κουλτούρα κορυφώθηκε με τη συμμετοχή του στην οργάνωση WaterKeeper Alliance, την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος για 21 χρόνια, μια μη κυβερνητική οργάνωση για το καθαρό νερό, που προστατεύει 2,7 εκατομμύρια μίλια πλωτών οδών με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες 46 χώρες, όπως ο ίδιος επαίρεται, τη στιγμή που το σλόγκαν του «Να κάνουμε τη γη μεγάλη ξανά» παραπέμπει ευθέως στο μότο του Ντόναλντ Τραμπ, εξιτάροντας τους φανατικούς οπαδούς του.

Το πρόγραμμά του

Αν και απόφοιτος του Χάρβαρντ και του London School of Economics, ο Κένεντι έχει ταχθεί υπέρ μεγάλων περικοπών στις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ εξαγγέλλει την επιστροφή της αμερικανικής βιομηχανίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον ρόλο της Αμερικής στη διεθνή πολιτική υποστηρίζει την περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, αλλά και τον περιορισμό της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη. Παραμένει, ωστόσο, υπέρ της ενίσχυσης της βοήθειας προς το Ισραήλ, ενώ δεσμεύεται πως θα καταπολεμήσει τη ρύπανση, τη γεώτρηση πετρελαίου και τις εξορύξεις, μαχόμενος για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των τροπικών δασών, συνδέοντας σε κάθε περίπτωση την περιβαλλοντική διακυβέρνηση με την οικονομική ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου