Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Generation Z: Δεν θέλουν πτυχία και στρέφονται σε χειρωνακτικές εργασίες


«Η Αμερική χρειάζεται περισσότερους υδραυλικούς και η Generation Z ανταποκρίνεται». Με αυτήν τη φράση η Wall Street Journal περιγράφει την τάση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ, όπου η νεότερη γενιά εργαζομένων δείχνει να στρέφεται στις χειρωνακτικές εργασίες, γυρίζοντας την πλάτη στα πτυχία από τα κολλέγια. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αύξηση στις αμοιβές, αλλά και οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε επαγγέλματα όπως εκείνο του ηλεκτροσυγκολλητή και του χειριστή μηχανημάτων, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αποβάλλοντας τα αρνητικά στερεότυπα που υπήρχαν μέχρι πρότινος για αυτά.

Μάλιστα, η εικόνα τους έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τον σκεπτικισμό που υπάρχει τελευταία σε ό,τι αφορά την απόδοση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το κόστος της οποίας τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί.


Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι εγγραφές στα προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης αυξάνονται όλο και περισσότερο, σε αντίθεση με τις εγγραφές στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια 4ετούς φοίτησης, οι οποίες μειώνονται συνεχώς.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι ο αριθμός των σπουδαστών στα τεχνικά κολλέγια αυξήθηκε 16%, οι φοιτητές στα επαγγέλματα του κλάδου των κατασκευών είναι περισσότεροι κατά 23% και όσοι ακολουθούν προγράμματα που σχετίζονται με την ψύξη / θέρμανση και τη συντήρηση / επισκευή οχημάτων, αυξήθηκαν 7%.


«Είναι ένας πραγματικά έξυπνος δρόμος για τα παιδιά που ψάχνουν κάτι και δεν είναι κολλημένα με το να πάνε στο πανεπιστήμιο», είπε στη Wall Street Journal ο 20χρονος Tanner Burgess, που πριν λίγους μήνες ολοκλήρωσε ένα 9μηνο πρόγραμμα για ηλεκτροσυγκολλητές. Όπως ανέφερε, αρχικά σκόπευε να πάει στο κολλέγιο, αλλά η επιλογή αυτή άρχισε να μην του φαίνεται ελκυστική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βλέποντας τους γονείς του, που εργάζονται στον τεχνολογικό κλάδο, να βρίσκονται όλη μέρα στην οθόνη του υπολογιστή.



Έτσι, συνειδητοποίησε ότι δεν θέλει να περάσει τη ζωή του μπροστά από μια οθόνη, ενώ του φάνηκε ενδιαφέρον το να έχει μια δουλειά που έχει να κάνει με τη φωτιά. Ακόμη, βοήθησε και το γεγονός ότι είναι ένα επάγγελμα με ασφάλιση και καλές προοπτικές αμοιβών, ενώ όπως υπολογίζει σε πέντε χρόνια το ποσό που θα βγάζει κάθε χρόνο θα είναι εξαψήφιο.

Όπως επισημαίνει η WSJ, η έλλειψη τεχνιτών, καθώς η μεγαλύτερη γενιά ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και ηλεκτροσυγκολλητών συνταξιοδοτείται, οδηγεί σε αύξηση του εργατικού κόστους στα συγκεκριμένα επαγγέλματα, γεγονός που έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια και όσοι χτίζουν ή ανακαινίζουν τα σπίτια τους.

Στις ΗΠΑ, η μέση αμοιβή για τους νέους εργαζόμενους στις οικοδομές αυξήθηκε πέρυσι 5,1%, στα 48.089 δολάρια ετησίως. Αντίθετα, οι πτυχιούχοι υπάλληλοι στην πρώτη δουλειά τους έλαβαν πέρυσι ετήσιο μισθό 39.520 δολαρίων, αυξημένο 2,7% σε σχέση με το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική χρονιά που η μέση αμοιβή των εργαζόμενων στην οικοδομή ξεπέρασε εκείνη στους κλάδους των επαγγελματικών υπηρεσιών και της πληροφορικής, για τις νέες προσλήψεις.


Ωστόσο, τα στερεότυπα για τα τεχνικά επαγγέλματα εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς σε δημοσκόπηση της Jobber οι 8 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι οι γονείς τους δεν εγκρίνουν τις χειρωνακτικές εργασίες και θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στο κολλέγιο. Γενικά, τα επαγγέλματα που απαιτούν κάποιο πτυχίο πληρώνουν καλύτερα σε βάθος χρόνου τις ΗΠΑ, καθώς όσοι δουλεύουν σε επαγγελματικές υπηρεσίες λαμβάνουν μέσο μισθό 78.500 δολαρίων τον χρόνο, έναντι 69.200 δολαρίων για τους εργαζόμενους στην οικοδομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου