Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ερικ Ροβέτα: Dolce vita στην Αθήνα με κλεμμένο πετρέλαιο από τον Μαδούρο και κρυπτονομίσματα $26 δισ.

 
Γοητευτικός, fit, καλοντυμένος και με την αύρα του Ιταλού γόη να διαχέεται σε κάθε του κίνηση, ο Ερικ Ροβέτα έφυγε την Παρασκευή 29 Μαρτίου από την εντυπωσιακή βίλα που έχει στη Βάρκιζα οδηγώντας μια Porsche κάμπριο.Είχε ανοιχτή την οροφή, αφού ο καιρός ήταν θαυμάσιος και τίποτα δεν έδειχνε να χαλάει τη διάθεσή του μέχρι τη στιγμή που τον εντόπισαν και τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου & Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Ερικ Ροβέτα: γοητευτικός, fit, καλοντυμένος και με την αύρα του Ιταλού γόη
Στον έλεγχο που ακολούθησε ταυτοποιήθηκε άμεσα ως το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και ερυθρά αγγελία της Interpol, συνέπεια των οποίων ήταν να οδηγηθεί αρχικά κρατούμενος στη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με τις Αρχές και πλείστα δημοσιεύματα από ισπανόφωνα ΜΜΕ, ο Ροβέτα φέρεται να είναι μέλος διεθνούς κυκλώματος κλοπής καυσίμων από τη Βενεζουέλα και υπεξαίρεσης κρυπτονομισμάτων, συνολικής αξίας 26 δισ. δολαρίων.

Τα κρυπτονομίσματα ήταν ο μόνος τρόπος πληρωμής για τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, μετά το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο καθεστώς Μαδούρο. Ο Ιταλός broker (ναυλομεσίτης) που ζει τουλάχιστον οχτώ χρόνια στη χώρα μας δηλώνει αθώος στις κατηγορίες που του αποδίδει η Βενεζουέλα και εμφανίστηκε στον εισαγγελέα Εφετών κάθετα αντίθετος με την έκδοσή του στη συγκεκριμένη χώρα. Μέχρι να οριστεί και να συνεδριάσει Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί υπέρ ή κατά της έκδοσής του, παραμένει κρατούμενος ως ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών σε αυτή τη διεθνή απάτη
Κλείσιμο Τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του έχουν κατεβάσει τα προσωπικά τους προφίλ στο Facebook τις τελευταίες ημέρες, κάτι αναμενόμενο μετά τον σάλο που ξέσπασε με τη σύλληψή του.
Η υπερπολυτελής βίλα του Ερικ Ροβέτα στη Βάρκιζα

Η μεγάλη ζωή

Ηταν μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, για την ακρίβεια Ιούλιος του 2018, όταν στις Σπέτσες άρχισαν να καταφτάνουν οι καλεσμένοι του Ερικ και της Γκλέντα για τον επικείμενο γάμο τους.

Η γνωριμία τους πριν από λίγα χρόνια όταν η γοητευτική Ιταλίδα ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αποδείχτηκε καταλυτική για τον broker που άφησε πίσω του τη μέχρι τότε εργένικη ζωή. Λάτρης της θάλασσας, ο Ερικ Ροβέτα επέλεξε τα νότια προάστια ως τόπο διαμονής και όταν έγινε ζευγάρι με την Γκλέντα Λορεντσάνι αποφάσισαν να μείνουν μαζί αρχικά σε ένα σπίτι κατά τι πιο μικρό από την εντυπωσιακή βίλα της Βάρκιζας. Στον πολιτικό γάμο τους υποδέχθηκαν φίλους από την Ελλάδα και την Ιταλία, η νύφη κατέφτασε με καΐκι, ενώ μετά την τελετή ακολούθησε ξέφρενο πάρτυ με πολύ χορό, που τελείωσε με βουτιές στη θάλασσα για τον Ερικ και τους φίλους του.

Ο ερχομός του μικρού τους γιου το 2017 ολοκλήρωσε την ευτυχία τους, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο ο Ροβέτα δούλευε ως ναυλομεσίτης στην Albatross Maritime S.A. στη Γλυφάδα, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn. H σύζυγός του ξεκίνησε αρχικά ως γκαλερίστα με το Domus Art Project και αργότερα στέγασε την Domus Art Gallery στην εντυπωσιακή βίλα της Βάρκιζας.



Το ζευγάρι κινούνταν με άνεση σε κύκλους της ναυτιλίας και της τέχνης και στην γκαλερί της Γκλέντα διοργανώθηκαν αρκετά εικαστικά events στα οποία παρουσίασαν τη δουλειά τους σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως η Ιρανή ζωγράφος Mαρτζάν Φαχίμι.

O Ροβέτα φέρεται να έδινε το «παρών» στα «Ποσειδώνια», την καθιερωμένη γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας, χωρίς κανείς από όσους τον γνώριζαν να υποψιάζεται ότι είχε εμπλακεί, σύμφωνα με τις Αρχές, στο διεθνές κύκλωμα κλοπής πετρελαίου και υπεξαίρεσης κρυπτονομισμάτων από τη Βενεζουέλα.


Στιγμιότυπo από το γαμήλιο άλμπουμ του ζεύγους

Μπίζνα με δεξαμενόπλοια

Τα καλοκαίρια, πάντως, όταν τον έβλεπαν συχνά στο «Island» να δειπνεί με τη σύζυγό του και φίλους, πάντα χαμογελαστό και με την εξωστρέφεια που τον διακρίνει, κανείς δεν φανταζόταν τον ρόλο του σε ένα διεθνές παράνομο κύκλωμα, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι Αρχές της Βενεζουέλας. Το σκάνδαλο PDVSA-CRYPTO, όπως έχει γίνει γνωστό από διεθνή Μέσα, αφορά την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας που κυβερνά τα τελευταία χρόνια ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Ροβέτα φέρεται να συμμετείχε με σημαίνοντα ρόλο στην ομάδα των επιχειρηματιών από διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και υψηλά ιστάμενων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας που έστησαν τη «δουλειά». Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Ιταλός είχε αναλάβει ως broker τη διαχείριση των δεξαμενόπλοιων, έχοντας ως βιτρίνα, λόγω του εμπάργκο στη Βενεζουέλα, νομιμοφανείς ναυτιλιακές εταιρείες. Μόλις ολοκληρωνόταν η φόρτωση του πετρελαίου, το δορυφορικό στίγμα των δεξαμενόπλοιων εξαφανιζόταν για μέρες και επανεμφανιζόταν αργότερα σε διάφορα σημεία.

Το φορτίο τους είχε απλά εξαφανιστεί με δικαιολογίες όπως σοβαρές βλάβες ή επιδρομή πειρατών, ενώ ο Ροβέτα και η ομάδα διαχείρισης είχαν προμηθευτεί συσκευές δορυφορικού εντοπισμού από ακινητοποιημένα πλοία ναυτιλιακών εταιρειών σε λιμάνια της Ασίας.

Πληρωμή σε crypto

Ακολούθως οι συσκευές αυτές τοποθετούνταν στα δεξαμενόπλοια που έσπαγαν το εμπάργκο της Βενεζουέλας μέσω των νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιρειών που φέρεται να είχε στήσει ο Ροβέτα. Ετερη μέθοδος ήταν η παραμονή για μήνες των συγκεκριμένων πλοίων στη ράδα φόρτωσης, με την ανάλογα υψηλή χρέωση ημερήσιων εξόδων που ανερχόταν σταδιακά σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο κόλπο όμως έχει να κάνει με τις πληρωμές, αφού όλες γίνονταν σε κρυπτονομίσματα, λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Βενεζουέλα.

Τα ισπανόφωνα ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 26 δισ. δολαρίων που φέρεται να καρπώθηκαν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος, τα οποία έχουν εξαφανιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Φρόντισαν γι’ αυτό οι αρχηγοί του κυκλώματος και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι που εξαφάνισαν το «ψηφιακό πορτοφόλι», με αποτέλεσμα να εντοπιστούν... μόλις 4,6 δισ.

Το τεράστιο έλλειμμα αποκαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το σκάνδαλο αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ήταν και ο Ερικ Ροβέτα. Τα αδικήματα που του προσάπτουν είναι η συμμετοχή, ως μέλος, σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη κυκλοφορία και εμπόριο στρατηγικών πόρων και λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζήτησε τη συνδρομή της Interpol και η ερυθρά αγγελία της δεν άργησε να εκδοθεί, ενώ το αποτέλεσμά της δεν καθυστέρησε να «συναντήσει» τον Ροβέτα.


Στιγμιότυπo από το γαμήλιο άλμπουμ του ζεύγους

Η σύλληψη στο Ντουμπάι

Οταν ταξίδεψε πριν από λίγους μήνες στο Ντουμπάι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στον έλεγχο διαβατηρίων «χτύπησαν» συναγερμό λόγω του εντάλματος της Interpol και οι Αρχές συνέλαβαν τον Ιταλό ναυλομεσίτη.

Μετά τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Ερικ Ροβέτα πέρασε από δίκη αλλά αθωώθηκε και επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα και την οικογένειά του, η οποία είχε μεγαλώσει αφού απέκτησε έναν γιο, που τώρα είναι 7 ετών. Ο Ροβέτα, μάλιστα, έχει κάνει τατουάζ με το όνομα του μικρού.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο δεν τον είχε ενοχλήσει κανείς για την υπόθεση. Στις 13 του μήνα, όμως, συνελήφθη λόγω της ερυθράς αγγελίας από την Ελληνική Αστυνομία. Κρατήθηκε για λίγες ημέρες και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν είχαν αποσταλεί στις ελληνικές αρχές τα απαραίτητα έγγραφα του κατηγορητηρίου από τη Βενεζουέλα.

Ο μέχρι πρότινος δικηγόρος του Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος γνωρίζει εδώ και χρόνια σε κοινωνικό επίπεδο τόσο τον Ερικ Ροβέτα όσο και τη σύζυγό του Γκλέντα Λορεντσάνι, θεωρεί ότι ήταν ένας απλός broker.

Στη Βενεζουέλα πάντως έχουν άλλη άποψη για το ποιόν του γοητευτικού Ιταλού που οι Αρχές αναζητούσαν από τον Αύγουστο του 2023 όταν τον «έσκασε» η ερυθρά αγγελία της Interpol.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου