Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Χριστίνα Κίτσος: Η πρώτη Ελληνίδα δήμαρχος Γενεύης μιλά για το «ταξίδι της ταυτότητάς της»

Για το «ταξίδι της ταυτότητάς της και τα σχέδια για τη θητεία της ως δήμαρχος της Γενεύης που ξεκινάει τον Ιούνιο μίλησε εχθές στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤNews η Χριστίνα Κίτσος, που τον Ιούνιο θα αναλάβει δήμαρχος της Γενεύης και είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά το αξίωμα.Η ίδια γεννήθηκε στη Γενεύη από Έλληνες γονείς. «Δυστυχώς δεν πήγα σε σχολείο ελληνικό γιατί εκεί που μέναμε δεν υπήρχε, αλλά τα καλοκαίρια και μαζί με τη γλώσσα που μιλούσαμε στο σπίτι έμαθα κάπως τα ελληνικά. Και νομίζω είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μαθαίνεις τη γλώσσα από τους γονείς σου», δήλωσε η ίδια. Όσο για το πώς καταφέρνει και συνδυάζει αυτούς τους δύο κόσμους, την Ελβετία και την Ελλάδα, η Χριστίνα Κίτσος δήλωσε πως: «Νομίζω ότι σε κάθε ταυτότητα υπάρχουν πολλά κομμάτια και η δυσκολία είναι στο πως να κάνεις αυτό το “πάζλ”…».



«Οπότε αυτό νομίζω είναι ένα ταξίδι της ταυτότητας, που στη βάση είναι κάτι πολύ πλούσιο, γιατί μπορούμε να έχουμε σύγκριση, μπορούμε να παίρνουμε και μια απόσταση με κάποια θέματα και αυτό το άνοιγμα νομίζω είναι πολύ βασικό. Αλλά για να είναι βασικό πρέπει να ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς λίγο με τη γλώσσα, να έχεις αυτή την επαφή, γιατί αλλιώς το πρόβλημα είναι ότι τα χρόνια περνάνε και μετά παραμένεις σε κάτι που στο τέλος δεν είναι πια αληθινό. Και νομίζω είναι αυτό νομίζω το δύσκολο που τα χρόνια περνούν και αυτά που δε ζεις στην Ελλάδα γιατί τα ζεις εδώ δε θα ξαναέρθουν ποτέ», είπε μεταξύ άλλων.









Τόνισε πως ανάλογα τη χώρα που βρίσκεσαι παρατηρείς και συγκρίνεις διαφορετικά πράγματα. «Στην Ελβετία βλέπουμε πολλά ηλικιωμένα άτομα που είναι εντελώς μόνα τους, χωρίς οικογένεια. Και από την άλλη, βλέπεις στην Ελλάδα σε κάποια καφενεία, σε κάποιες παραλίες, πολλά άτομα μαζί, με πιο νέους, πιο μεγάλους και λες τι κάνουμε λάθος εδώ…», είπε ως παράδειγμα.

Η ενασχόλησή της με την πολιτική ξεκίνησε από τα 13 της στην Βουλή των Νέων και αργότερα στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Η ίδια ήταν ευαισθητοποιημένη πάντα στο θέμα της ισότητας, όπως είπε. «Μερικές φορές πιστεύουμε ότι υπάρχει ισότητα, αλλά είναι πολλά πράγματα που δεν είναι τόσο φανερά, αλλά που θα έχουν μια σημασία στη διαδρομή του καθενός».



Σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται τη σοσιαλιστική πολιτική σε ένα πλούσιο κράτος, όπως στην Ελβετία, η Χριστίνα Κίτσος εξήγησε: «Δεν έχουμε κάποια προβλήματα στο βαθμό που έχουν κάποιες άλλες χώρες. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αυτό που είναι επίσης σίγουρο, είναι ότι έχουμε πολλά άτομα που έχουν προβλήματα και να είσαι στο Σοσιαλιστικό κόμμα είναι ένας τρόπος να σκεφθείς οικονομικά πώς μπορείς να έχεις περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι πολύ μεγάλο θέμα αυτό το βλέπουμε επίσης στη Γενεύη γιατί έχουμε ένα σύστημα που είναι πολύ σκληρό», είπε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις που υπάρχουν στις ασφάλειες και στα στα ενοίκια.



Για τα βασικά ζητήματα που θέλει να λύσει στη Γενεύη στη θητεία της ως δήμαρχος είπε πως: «Έχω αρχίσει αύξηση στους μισθούς στα άτομα που δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς, στον τομέα αυτό, που το 95% είναι γυναίκες και οι γυναίκες ακόμα σήμερα πληρώνονται πιο λίγο από τους άνδρες».

Ένα ακόμα θέμα που την απασχολεί είπε πως είναι οι νέοι, οι οποίοι σταματούν τις σπουδές τους πολλές φορές, για να βρουν δουλειά και να δίνουν χρήματα στους γονείς τους. «Να έχουμε κάποιους κοινωνικούς βοηθούς για να μπορούμε να δουλέψουμε με αυτούς τους νέους. Βλέπουμε ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη νεολαία και αυτό έχει γίνει μαζί με τον COVID», εξήγησε.



Παράλληλα, στο ζήτημα και της στέγασης τους των αστέγων, η Χριστίνα Κίτσος ανέφερε: «Διπλασιάσαμε τα χρήματα για αυτή την πολιτική μαζί με τις άλλες πόλεις της Γενεύης που αυτό είναι μεγάλο βήμα μπροστά». Πλέον όπως είπε οι άστεγοι έχουν ένα μέρος να μείνουν είτε σε δομές είτε σε ξενοδοχεία, ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο τον χειμώνα, όπως γινόταν παλιά.






Στο αν η ηγεσία συνιστά έμφυτο χαρακτηριστικό, η κ. Κίτσος τόνισε ότι δεν πιστεύει στο ταλέντο. «Νομίζω ότι το κάθε πράγμα δουλεύεται και νομίζω επίσης ότι πρέπει να έχεις και κάποια ερεθίσματα».

Αναφορικά με το αν σκέφτεται να μεταφερθεί στο εθνικό κοινοβούλιο, στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελβετίας η κ. Κίτσος ανέφερε ότι δεν έκανε ποτέ πλάνο καριέρας. «Η αλήθεια είναι ότι εμένα μου αρέσει πολύ στην πόλη γιατί είμαστε να βρίσκονται κοντά με τους κατοίκους». «Θα έπρεπε στα μαθήματα ιστορίας να μιλάμε για τον Καποδίστρια, γιατί στα δύο πράγματα που βασίζεται η Ελβετία, στον φεντεραλισμό και την ουδετερότητα, αυτός ήταν που τα στήριξε», τόνισε στη συνέχεια.

«Μέσα από τις αξίες που η Ελλάδα κουβαλάει από πάντα, μπορούμε κι εμείς να πάρουμε έμπνευση» υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Κίτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου