Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΑΑΔΕ: Πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής




Μέσα στην επομένη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν οι προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακίνηση αγαθών δηλαδή την ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής.Σύμφωνα με το προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά μέσα στην άνοιξη και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων.

Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ψηφιακό οπλοστάσιο της εφορίας που σχεδιάζει συντομότερου ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου