Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο


Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, η τιμή του κακάο ανήλθε σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας σήμερα στη Νέα Υόρκη τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, προτού υποχωρήσει ελαφρά, λόγω των ελλείψεων προμηθειών εξαιτίας της κακής συγκομιδής στις χώρες παραγωγούς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συμβόλαιο κακάο για παράδοση τον Μάιο με τις περισσότερες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν γύρω στις 19.10 ώρα Ελλάδας στα 9.666 δολάρια, αφότου υπερέβη ήδη το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ευρώπη.



«Ένας τόνος κακάο στοιχίζει πλέον ακριβότερα κι από έναν τόνο χαλκό», υπογραμμίζει η Κάθλιν Μπρουκς, αναλύτρια της XBT.









Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι τους επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.



Το συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δει την τιμή του να υπερδιπλασιάζεται και να καταγράφει άνοδο 130% αυτόν τον χρόνο.



Στο Λονδίνο επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.

Κακή συγκομιδή

Αυτό το ράλι των τιμών εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, ιδίως την έλλειψη κακάο από τη Δυτική Αφρική.



Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί παγκοσμίως κόκκων κακάο. Οι δυο τους προμηθεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο.






«Τον περασμένο χρόνο αυτές οι χώρες γνώρισαν δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, ιδίως έντονη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγή», εξήγησε ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxobank.

Σε αυτό προστίθεται το κλιματικό φαινόμενο El Niño, το οποίο «προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες» και να ευνοηθεί η διασπορά νόσων, επισήμανε ο Τζον Πλάσαρντ, αναλυτής στο Mirabaud.

Τέλος, «η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτόνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς στους αγρότες, που δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργειών», συμπλήρωσε ο Όλε Χάνσεν.



Καθώς σε γενικές γραμμές χρειάζονται «μεταξύ 6 και 12 μήνες προκειμένου τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων», ο Όλε Χάνσεν εκτιμά πως οι «καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση» στις τιμές της σοκολάτας.

«Η σοκολάτα είναι το νέο προϊόν πολυτελείας, (…) και εμείς αναμένουμε ότι οι τιμές των ζαχαρωδών λιχουδιών να αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών», επισημαίνει η Κάθλιν Μπρουκς.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, η σοκολατοποιΐα Lindt & Sprüngli προειδοποίησε ότι οι τιμές της θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 και 2025, αφότου κατέγραψαν άνοδο 10,1% κατά μέσο όρο το 2023.

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Στρίτερ, του Hargreaves Lansdown, «καταγράφονται ήδη ενδείξεις εκ μέρους των καταναλωτών προς μία τάση να στρέφονται πως εναλλακτικές λιγότερο ακριβές», δηλαδή προϊόντα σοκολάτας χαμηλότερης ποιότητας ή απλά να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου