Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Τρομακτικό χρονοδιάγραμμα εξηγεί τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πεθάνετε στο Έβερεστ

 Είναι τόσο κρύα στη «ζώνη θανάτου» που τα υγρά στο σώμα σας μπορεί να αρχίσουν να παγώνουν, με τα άκρα σας να σφίγγονται στη θέση τους και να περιορίζουν περαιτέρω τις κινήσεις σας.Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να ανέβουν στο Έβερεστ και από αυτούς που έχουν προσπαθήσει να ανέβουν στην κορυφή δεν έχουν επιστρέψει όλοι πίσω.

Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να ανέβουν στο Έβερεστ και τα περισσότερα από τα σώματά τους βρίσκονται ακόμη διασκορπισμένα στο βουνό, αφήνοντας μια αυστηρή προειδοποίηση σε όσους σκέφτονται να προσπαθήσουν να ανέβουν στο βουνό για λίγη διασκέδαση.



Φυσικά, πέρα από την προειδοποίηση των πτωμάτων, υπάρχει και το τεράστιο κόστος και ο κίνδυνος που συνεπάγεται η ανάκτηση ενός πτώματος από το Έβερεστ.

Η ανάκτηση ενός πτώματος κοστίζει από 40.000 έως 80.000 ευρώ και οι άνθρωποι που ανεβαίνουν στο βουνό για να αναζητήσουν ένα πτώμα θέτουν και τους εαυτούς τους σε σοβαρό κίνδυνο.


Κάτι που κάνει το Έβερεστ τόσο θανατηφόρο είναι το κομμάτι του βουνού που βρίσκεται πάνω από τα 8.000 μέτρα, το οποίο είναι γνωστό ως "ζώνη θανάτου", όπου τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η υψηλή βαρομετρική πίεση συνδυάζονται και κάνουν την αναπνοή απίστευτα δύσκολη.

Σε τόσο μεγάλο υψόμετρο ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες του ατόμου στερούνται οξυγόνου, επηρεάζοντας την κρίση τους και προκαλώντας αργά το θάνατο των κυττάρων του σώματος.

Ένα άτομο που προσπαθεί να ανέβει στο Έβερεστ και υποκύπτει από αυτό, μπορεί απλά να σταματήσει σε μια προσπάθεια να ξεκουραστεί και να μην ξανασηκωθεί ποτέ.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρούσε ένα άτομο που επρόκειτο να πεθάνει στο Έβερεστ με αυτόν τον τρόπο είναι ότι θα ένιωθε απίστευτα εξαντλημένο, καθώς η έλλειψη οξυγόνου στερεί από το σώμα αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσει. Κάθε βήμα προς τα εμπρός θα είναι μια δοκιμασία, ενώ το τσουχτερό κρύο θα αισθάνεστε σαν να καίει το δέρμα σας, αφήνοντάς σας εξαντλημένους και με πόνο.


Το κρυοπαγήματα που θα αρχίσουν να εμφανίζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα μέρη του σώματός σας να πεθαίνουν, με τον νεκρό ιστό να παραμένει προσκολλημένος στο σώμα σας.

Τα άκρα σας θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα χαθούν, με τα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, της μύτης, των αυτιών και οποιουδήποτε άλλου εκτεθειμένου δέρματος να μαυρίζουν, καθώς μέρη του σώματός σας πεθαίνουν πριν από εσάς.

Πριν από το τέλος μπορεί να αρχίσετε να έχετε παραισθήσεις, λόγω της έλλειψης οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλό σας και όλων των οδυνηρών αισθήσεων του κρύου γύρω σας, με αποτέλεσμα να μην ξέρετε καν πού βρίσκεστε ή να νομίζετε λανθασμένα ότι κάποιος έρχεται να σας βοηθήσει.

Ακόμα και αν κάποιος σας βρει, μπορεί να μη σας βοηθήσει, καθώς είναι γνωστό ότι οι ορειβάτες είναι τόσο αποφασισμένοι να φτάσουν στην κορυφή που έχουν προσπεράσει ανθρώπους που είχαν απόλυτη ανάγκη από βοήθεια.

Τέλος, θα νιώσετε απίστευτα νυσταγμένοι, και αν αποκοιμηθείτε εδώ είναι πιθανό να μην ξυπνήσετε ποτέ ξανά, καταδικασμένοι να είστε ένα ακόμη παγωμένο πτώμα στο Έβερεστ που είτε θα ανακαλυφθεί από άλλους ορειβάτες είτε δεν θα βρεθεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου