Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αντάρτικο της Ιταλίας για τα μάτια της Ferrari

Η Ιταλία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα υποστηρίξει μια λύση για να ξεμπλοκάρει την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από την ΕΕ έως το 2035 μόνο… … εφόσον εάν επιτρέψει να συνεχιστεί η πώληση αυτοκινήτων με όχι μόνο με συνθετικά καύσιμα αλλά και με βιοκαύσιμα μετά την ημερομηνία αυτή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να σώσει την κύρια πολιτική της για τη μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων, αφού η Γερμανία υπέβαλε την αντίθεσή της στον νόμο την τελευταία στιγμή, ο οποίος θα καταργούσε σταδιακά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.

Η Ιταλία και η Γερμανία ζήτησαν και οι δύο από την ΕΕ να επιτρέψει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035, εάν λειτουργούν αποκλειστικά με e-fuels – τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών με κινητήρες εσωτερικής καύσης.


Σε επιστολή προς την Επιτροπή, η Ιταλία ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία πρέπει να περιλαμβάνει επίσης και τα βιοκαύσιμα – αυτά που προέρχονται από φυτά όπως η βιομάζα.

«Η Ιταλία δεν θα δεχόταν μια αδικαιολόγητα περιορισμένη ερμηνεία από την Επιτροπή σχετικά με τα e-fuels που περιλαμβάνει μόνο συνθετικά καύσιμα και όχι βιοκαύσιμα», δήλωσαν οι υπουργοί Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Επιχειρήσεων της Ιταλίας.




Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη, με ορισμένους αξιωματούχους να ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ η οποία πραγματοποιείται σήμερα. Χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν επίσης εγείρει ζητήματα με το νόμο.

Σε μια προσπάθεια να το επιλύσει, η Επιτροπή έχει συντάξει μια πρόταση που επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να πωλούν νέα αυτοκίνητα που λειτουργούν αποκλειστικά με καύσιμα ουδέτερα από εκπομπές άνθρακα. Το προσχέδιο, το οποίο δημοσίευσε το Reuters, δεν συμπεριέλαβε τα βιοκαύσιμα στον ορισμό των «καυσίμων ουδέτερου άνθρακα».


Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Ιταλίας είπε ότι δεν έλαβε απάντηση στην επιστολή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου