Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δεύτερο ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω Κρήτης

 Tη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Κρήτη και από εκεί μέσω του Southern Aegean Interconnector, έως την Αττική, προβλέπει το σχέδιο για ένα νέο καλώδιο που θα διασυνδέσει τη χώρα μας με την Αφρική.Το πρότζεκτ Greece – Africa Power Interconnector (GAP), όπως ονομάζεται θα αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια συνολικής ισχύος 2.000 MW, με αφετηρία το Μαχμούτ και κατάληξη στον Αθερινόλακκο στην Κρήτη, μήκους 450 χλμ. με το ύψος επένδυσης να υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Ο Southern Aegean Interconnector, αποτελεί τη διασύνδεση που θα μεταφέρει την περίσσεια ενέργεια από την Κρήτη στις Κυκλάδες και το Λαύριο, με δύο καλώδια σε μέγιστο βάθος 2.500 μ.

Το GAP αποτελεί ένα διακρατικό και διεθνές project που θα βοηθήσει την Αίγυπτο να εξάγει την πλεονάζουσα ισχύ της στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει την εγχώρια παραγωγή της πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια και την Ιταλία, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου